Къщата на столичната адвокатка Ирен Савова в Ихтиман е била подпалена тази нощ, потвърди тя пред „Лекс“.

Никой не е пострадал от огъня, тъй като самата тя и близките ѝ не са били там. Семейството ѝ  не живее в къщата, а в София. В Ихтиман е родният дом на адвокатката, обясни тя.

„Прибирам се от чужбина и това ми се случи за добре дошла“, каза Савова.

И обясни, че пожарът е тръгнал от покрива към 3,30 ч. „Една трета от покрива го няма. Сега тук са полиция и прокуратура. Надявам се да изяснят какво се е случило и случаят да не остане без развитие“, заяви адвокатката.

На покрива е намерена туба със запалителна течност, а в двора – стъпки, което кара юристката да подозира палеж. В района, а и в самата къща, има охранителни камери, които има вероятност да са заснели извършителите.

Тя защитава бившата зам.-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова, която, заедно с Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров, е подсъдима за подкуп. Савова е адвокат и на самата Иванчева по делото ѝ срещу България в Страсбург. Представлява и държавата по делата за т. нар. царски имоти.

Юристката подчерта, че няма връзка между тези дела и атаката срещу дома ѝ. „Имам предположение откъде идва всичко. Работя по едни дела, по които на свидетели по същия начин бяха запалени къщи, офиси и магазини“, каза тя. И обясни, че става дума за финансови спорове.

„В държавата има доста дела, които не са добили медийна популярност, но по тях има доста други интереси“, заяви Ирен Савова.

Това не е първото посегателство над юристката – преди две години неизвестни разлепиха некролози на адвокатката около кантората и дома ѝ, а самата тя разказа, че ГДБОП разследва поставяне на проследяващи устройства в автомобилите ѝ, но до днес извършителите и на двете деяния не са разкрити. Колите са били в гаража на подпалената днес къща в Ихтиман.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че още се работи по установяване на причините за пожара. „Работи се и по двете версии, но тъй като в къщата не е имало никого, се работи по версията за умишлен палеж“, каза той.

„Като изразява своята подкрепа към Ирен Савова, Висшият адвокатски съвет настоява българската държава, в лицето на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата, да използва целия си ресурс, за да се установят незабавно причините за пожара. И ако предположенията за умишлен палеж се потвърдят, виновниците и евентуалните им поръчители, да бъдат наказани с цялата строгост на закона!“, това заявиха в декларация от Висшия адвокатски съвет.

„За нас защитата на адвокатската общност е всъщност защита на цялото общество“, казват от ВАдС. И като декларират своята непримиримост и готовност да отстояват докрай правото на защита на българските граждани и на българските адвокати, заявяват: „Пoceгaтeлcтвoтo въpxy здpaвeтo, живoтa и имуществото нa вcяĸo чoвeшĸo cъщecтвo e нeдoпycтимo и заслужава справедливото ни възмущение“.

По-късно с декларация в защита на адвокат Савова излезе и Софийската адвокатска колегия. С пълния ѝ текст можете да се запознаете тук.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат Гигова
адвокат Гигова
15 януари 2020 14:45
Гост

Адвокатът е част от правната система на обществото и да се посегне на адвокат е като да се посегне на магистрат. Ако адвокаът няма сигурност за своята личност и имущество, не може да изпълнява мисията си да бъде независим и свободен защитник на другите. Причините за пожара тепърва ще се установяват, но когато се касае за адвокат обществото трябва винаги да е нащрек, а адвокатстата общност единна и непримирама, за да не се посегне на свободата и независимостта на професията, а оттам и на свободата на всеки гражданин! Няма свобода там, където няма независима и свободна адвокатура.

Георги
Георги
16 януари 2020 23:27
Гост

Тия бабини деветини не са за XXI век, адвокат Гигова. Юристите са единствено канцеларски работници с диплома от университет (само дакелчето на леля ми няма диплома от ВУЗ) и скоро ще бъдат заменени с безплатен софтуер. Така или иначе този процес е започнал – малко са юристите, които взимат повече от дюнерджия, а такива, които да взимат повече от програмист няма.
Тия романтични мисли за защитника на законните интереси на лицата ги разправяш на баба ти и на изпитващите. Други, които да се трогват по тая глупост няма да намериш.

Петър
Петър
15 януари 2020 11:12
Гост

А сега да видим какво ще е досъдебното производство. Или всъщност те се размърдват само когато е за колега?

Stiga gluposti
Stiga gluposti
15 януари 2020 10:31
Гост

Докога ще ни я навирате в главата тая адвокатка?

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 10:14
Гост

Прекалено много станаха инцидентите, свързани с нея. Съмненията,че властта ги организира са все по-силни.

Aнонимен
Aнонимен
15 януари 2020 9:37
Гост

Интересно от къде е сигурна, че няма връзка между тези дела и атаката срещу нейния дом?

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:53
Гост

Че е особен характер, особен е. Че може да предизвика гняв у някого, също е вярно. Ама чак пък такова посегателство, и то поредно, не е правилно.

Теди
Теди
15 януари 2020 8:51
Гост

Ти да видиш. Пак инцидент с нея. Кой толкова й е набрал

Aнонимен
Aнонимен
15 януари 2020 9:29
Гост

Рискът на професията.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:50
Гост

Мнозина може да не харесват Савова и начина й на работа, но това, което й се случва е тотално недопустимо!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:49
Гост

Добре е, че колегата е казала, че не са медийните й дела, че по тях спори с прокуратурата и царя

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:47
Гост

Адвокатът зашитава интересите на всякакви хора и ако може да избира клиентите си, то отсреща по делото може да му се изправят всякакви мутри. Това може да се случи на всеки от нас.

Пич
Пич
15 януари 2020 8:45
Гост

Имам усещане, че се връщат едни времена, които мислех, че никога няма да преживеем отново.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:46
Гост

Стабилност!

Джаро
Джаро
15 януари 2020 11:26
Гост

Мутренски!

рекация сега!
рекация сега!
15 януари 2020 8:45
Гост

Катоа адвокат очаквам реакция на Висшия Адвокатски съвет, от Софийския Адвокатски съвет. Колеги, подобно посегателство не може да бъде оставено без твърда и ясна позиция!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:48
Гост

А аз очаквам реакция от полицията и прокуратурата, а не декларации.

Георги
Георги
15 януари 2020 10:38
Гост

И какво ще стане? Остро ще осъдят този акт на варварско посегателство върху един от рицарите на правото и после ще отидат на обяд.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:44
Гост

Подпалвачите са знаели, че Савова не живее там, че е в чужбина, въобще всичко за нея. Това е страшното.

Reni
Reni
15 януари 2020 11:13
Гост

Информацията в днешно време е доста скъпа. А и може да са я следило.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 8:43
Гост

Това е малко страшно.