Председателят на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев внесе в парламента номинациите си останалите ѝ членове.

По закон само той може да предлага останалите четирима комисари, а изборът е на Народното събрание.

За зам.-председател е номиниран Антон Славчев. В момента той е шеф на дирекция „Противодействие на корупцията“ на комисията. Той е завършил „Право“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Работил е в Държавната агенция „Национална сигурност“ до вливането в КПКОНПИ на специализираната дирекция, която оглавява. Има 22 години стаж в МВР и ДАНС.

За членове на комисията са предложени Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов.

Антоанета Цонкова беше член на комисията за конфискация, около която беше сформиран новият антикорупционен орган. Тя е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и има 18 години юридически стаж. Съществена част от опита ѝ е на експертни и ръководни длъжности в комисията, посочват от ведомството.

Силвия Къдрева е шеф на дирекция „Публичен регистър“ в КПКОНПИ. Тя има магистърска степен от Философския факултет на СУ и 19-годишен стаж в Сметната палата, от които 12 в публичния регистър като експерт и директор.

Пламен Йоцов е магистър по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност, казват от КПКОНПИ.

Четиримата номинирани трябва до седмица да представят в парламентарната комисия за борба с корупцията концепция за работата си, както и декларации за несъвместимост, за имущество и интереси. Те ще бъдат проверени и дали са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Коментирайте

avatar