В домовете на братята Атанас и Пламен Бобокови са открити снимки и биографии на прокурор, служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, на МРРБ, както и на известни личности, някои от които са убити в миналото. На гърба на снимка в жилището на Атанас Бобоков пък срещу имената били изписани суми от 70 млн. долара до 300 млн. лева.

Това разкриха днес от прокуратурата след акцията, в която бизнесмените бяха арестувани за участие в престъпна група, която се занимавала с внос на отпадъци. Сред задържаните в операцията е и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Биография и снимка на един от наблюдаващите прокурори по делото срещу Васил Божков е била намерена в дома на Пламен Бобоков, както и информация за служители на ГДИН.

„Следва да изясним мотивите това лице да ги има и да събира данни за тези хора, защото категорично за колегата от Специализираната прокуратура може да се каже, че не познава никой от обвиняемите и той самият не е наясно по каква причина се събират данни за него“, обясни прокурор Ангел Кънев и подчерта, че разследването срещу хазартния бизнесмен продължава, като по него вече е разпитан и финансовият министър Владислав Горанов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пък каза, че в жилището на Атанас Бобоков е била намерена цветна снимка, на гърба на която били изписани имена на публично известни личности, някои от които са убити през годините.

„Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева“, разкри Милева. От прокуратурата публикуваха и списъка, открит у Бобоков (Пълният текст с имената от снимката).

До момента обвинения са повдигнати на 10 души, като 7 от тях са включени в организирана престъпна група. Прокуратурата ще иска постоянен арест за четирима, между които един от братята Бобокови и зам.-министър Живков. На другия брат прокуратурата е решила да наложи гаранция от 1 млн. лева.

Разследването започна в началото на годината покрай скандала с вноса на тонове боклук от Италия. Тогава бяха открити складирани отпадъци на площадка край Плевен, а италианската полиция спря влакова композиция с боклук за България.

Сред обвиняемите е и бивш шеф на РИОСВ – Плевен, който не само не осъществявал контрол над отпадъците, но под негово покровителство били извършвани фиктивни проверки от РИОСВ, посочиха днес от прокуратурата. Според разследващите Красимир Живков пък бил в изключително близки отношения с Бобокови, като подпомогал незаконната им дейност с отпадъци.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бай Сорос
бай Сорос
31 май 2020 11:12
Гост

По повод списъка с български милионери, намерен в дом на Бобокови, и раздаден на медиите, прегледах в книгата на Григор Лилов „Най-богатите българи“, книга първа, с данни до 2003 г. Дадените от Лилов числа за богатството на хора като Васил Божков, Георги Гергов, Игнат Канеф, Атанас Тилев, Лора Виденлиева, Тихомир Каменов, Гриша Ганчев и т. н., съвпада напълно със списъка, намерен в къща на Бобокови. Дори за самите Бобокови Григор Лилов е написал за богатството им – над 60 млн. В списъка на гърба на снимката пише „ние – над 60 млн.“, като „над“ е написано със знак >, не… Покажи целия коментар »

Граучо Маркс
Граучо Маркс
31 май 2020 11:35
Гост

Публикува се бележка без правна стойност и без връзка с обвинението за боклука, същевременно публикувана скандална Паметна записка между Божков и Домусчиев, с доказано авторство и съдържание, не се разследва!?

Анонимен
Анонимен
31 май 2020 0:31
Гост

хехе напили се и си мерили пи.ките

Анонимен
Анонимен
30 май 2020 13:54
Гост

Голямо преразпределяне на олигарси май пада.

7777
7777
30 май 2020 13:42
Гост

Е, то 1 млн. за Бобоков не знам каква гаранция е, че няма да духне на гости на Божков.

SIxtoR.
SIxtoR.
30 май 2020 13:39
Гост

Хм…, незаконно съхранение на снимка на прокурор с цел разпространение?

Анонимен
Анонимен
30 май 2020 13:34
Гост

Оф, пак ОПГ и пак хиляди страници несвързани обстоятелства ще се наредят, ще минат години, докато нещо влезе в съда, а там ще се окаже, че всичко е хаос и накрая нищо. Ако наистина има воля, ми повдигнете им по едно обвинение, съберете набързо каквото е най-крещящо, внесете го в съда, пък да видим.

Fredy
Fredy
30 май 2020 13:31
Гост

По-добре да се огледат тутакси в палатите на Живков – как, откъде, защо?

Анонимен
Анонимен
30 май 2020 13:18
Гост

Бобокови да не ги изкарат сега и Килърите-798? Звучи малко прекалено.

Z.Z
Z.Z
30 май 2020 13:20
Гост

Еколози, сър

OMG
OMG
30 май 2020 13:02
Гост

Изводът е, че всички са боклуци, нали?

До ОМG
До ОМG
30 май 2020 13:03
Гост

Зависи от конкретната ситуация. Бобокови бяха до вчера големи приятели на ГЕРБ, но днес не мисля, а и прокуратурата, както знаем, е независима 😀

123
123
30 май 2020 13:00
Гост

Абе, то няма вече досъдебно производство, от което да не изскочи нещо срещу Божков.