Печка на твърдо гориво е предизвикала експлозията на дерайлиралата влакова композиция в Хитрино преди две години, при която загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.

Това е заключението на вещите лица в допълнителната пожаро-техническа експертиза по делото, по което подсъдими са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

От показанията на инж. Марко Марков стана ясно, че такава печка е била открита в една от разрушените къщи и само там разрушенията били в четири посоки. По думите му, няма как и контактната мрежа да е предизвикала взрива.

Влаковата композиция превозваше пропилен и изтичането му с последвалото възпламеняване предизвика трагедията след дерайлирането на вагоните.

Според експертите възпламеняването е започнало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията, а тогава не е имало напрежение в контактната мрежа. Вещите лица са изчислили, че през 80-сантиметров отвор в цистерната са изтекли 45 тона пропилен за 39 секунди.

Според обвинението причина за катастрофата е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата в Хитрино. При навлизането Михнев е управлявал влака със 78 км/ч. и не е намалил скоростта до 40 км/ч., а вторият машинист Радослав Петков не спрял влака, след като видял, че Михнев не управлява правилно композицията. Двамата са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на 7 души и нанасяне на телесни повреди на още 14.

Наследници на починали и тежко пострадали в Хитрино още миналата година заведоха искове за над 10 млн. лева, но делата бяха спрени, докато приключи наказателното производство. Исковете са срещу превозвача „Булмаркет“, чиято собственост беше композицията и Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 8:46
Гост

А кой е отговорен за изтичането на пропилена?

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 22:03
Гост

Машинистите със сигурност имат вина заради превишената скорост.

Минко
Минко
15 ноември 2018 22:01
Гост

Сега отговорност за жертвите трябва да търсим от печката ли?

роман
роман
15 ноември 2018 21:25
Гост

а сега накъде?
виновна ли е високата скорост
„избрана от машинистите“
или допускали ли са че в някоя къща гори печка
която ще се възпламени заради газта.
допускали ли са че ще има изтичане на газ!?!?!?
е-е-е много въпроси без отговори
или отговора е невинни