Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов по обвиненията, свързани с дарените ваксини от Турция. Това съобщи той в личния си профил във „Фейсбук“ снощи.

„Днес, Специализираният съд ме призна за НЕВИНЕН по всички обвинения, които прокуратурата ми предяви преди пет години! Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години! Всъщност, Вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги! На тези, които ме заливаха с помия, желая здраве и възможността да имат спокоен сън!“, написа Москов.

Днес и съдът публикува присъдата (виж тук), от която е видно, че са оправдани и всички подсъдими с бившия здравен министър.

През 2016 г. прокуратурата му повдигна 3 обвинения, а делото влезе в съда през 2018 г. Москов е обвинен в престъпление по служба за това, че през 2015 г. е приел дарените от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, които не са разрешени за ползване в България. Според прокуратурата от това са настъпили вреди за над 325 000 лева от платен ДДС за ваксините, а отделно е било създадено недоверие във възможността на Министерството на здравеопазването (МЗ) да контролира лекарствената политика и е било породено недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на децата.

Ваксината „Еувакс Б“ пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас, като МЗ още тогава обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. Като част от договорката с Турция, България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът се наложи тогава заради системни проблеми с доставките, които се задълбочиха през пролетта на 2015 г.

Ваксините, които България дари, са произведени от държавното дружество „Бул Био“ и министерството е трябвало да му плати над 440 000 лева, изчисли прокуратурата. Задължението обаче отпаднало, след като бил сключен договор за дарение, с който фирмата дарява ваксините на МЗ. В тази връзка Москов е обвинен, че в съучастие като помагач е улеснил сключването на тази неизгодна сделка.

Третото обвинение на Москов е свързано с произведените над милион неетикирани ампули от ваксината „Тетадиф“ в „Бил Био“, които подлежат на унищожаване. Според прокуратурата Москов не е упражнил контрол върху управлението на държавното дружество, от което са произлезели щети за над 110 000 лева, колкото са разходите за производството на ампулите.

Обвинен с Москов беше и заместникът му в МЗ тогава Адам Персенски, защото му помогнал за сделката с Турция. Обвинени бяха и управителят на „Бул Био“ Любомир Димитров, предшественикът му Росен Алексиев и двама служители от дружеството.

През цялото време Москов твърдеше, че няма проблем с ваксините и дори настояваше прокуратурата да разследва кой е създал напрежението и атаката срещу министерството. Според него ваксините „Пентаксим“ от Турция са идентични на използваните в България и има разрешение за употребата им, но не и за търговия с тях.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 октомври 2021 12:21
Гост

За милиони няма закони.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 11:03
Гост

През цялото време Москов твърдеше, че няма проблем с ваксините, които, забележете, НЕ СА РАЗРЕШЕНИ за използване в България. Нямам думи просто…

Симо
Симо
19 октомври 2021 10:44
Гост

Е, как така ще вкарва ваксини, които не са разрешени за ползване в България?

Асен
Асен
19 октомври 2021 10:45
Гост

Човек какво ли не прави за пари?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 октомври 2021 12:22
Гост

Лесно, нали е министър.

Anonimen
Anonimen
19 октомври 2021 10:39
Гост

Дано да доживеем ден, в който няма да се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес.

Бухалката на хунтата
Бухалката на хунтата
19 октомври 2021 9:50
Гост

ПОРЪЧКОратурата в действие. Години наред влачене по съдилищата, но поне не беше задържан под стража години наред като другите неудобни на Доган сарай, хунтата и обръчите от фирми, които също ще бъдат оправдани накрая. ПРИКРИВАтурата нещо различно по отношение на Пеевски, кога, мутро с каскет?

Podmol
Podmol
19 октомври 2021 9:11
Гост

Определено не ми допада това, че се повдигат излишни обвинения и те не минават в съда. Прокоратураа само на работа да се намира ли иска или реално прави нещо?

Певлоскар
Певлоскар
19 октомври 2021 9:10
Гост

Да гонеха така кативно с дела и Пеевски. Ама не.

Герасим
Герасим
19 октомври 2021 10:41
Гост

И много други като него. Обаче отново обвинението или се прави, че не вижда, или спи.

Серафим
Серафим
19 октомври 2021 9:08
Гост

Явно човека има опит с ваксините – трябваше сега да е здравен министър.

Flarken
Flarken
19 октомври 2021 9:10
Гост

По негово време думата „ваксина“ нямаше същата тежест.

ЕвианГилар
ЕвианГилар
19 октомври 2021 9:08
Гост

Не им бе удобен Москов. Но Бога ми, забравих, че бешше министър. И то изглеждаше налудничаво, като такъв.

Бобо
Бобо
19 октомври 2021 9:07
Гост

Събраха се. Те и Цветанов го оправдаха пак така на две на три. И той е росна китка.

Eviliana
Eviliana
19 октомври 2021 9:07
Гост

Аз не виждам никаква логика в това дело, както казва и преждепишещия.

Щурчо броди и в гората
Щурчо броди и в гората
19 октомври 2021 9:10
Гост

Има има логика. Аз я виждам

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 9:47
Гост

Логиката е каскетно-бухалкова.

защо
защо
19 октомври 2021 8:41
Гост

Поръчково дело лишено от логика от начало до край

Щурчо броди и в гората
Щурчо броди и в гората
19 октомври 2021 9:09
Гост

Еми защо не? За мен пък е имало повод да се повдигне обвинение. Как така си внасяш ваксини в страната и ни ощетяваш от ДДС? Защо за едни може, а за обикновен гражданин държавата го гони до дупка да му вземе 1000 та лева задължение!

Тити
Тити
19 октомври 2021 10:42
Гост

От поръчков съд какво може да се очаква?