Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет пенсионира и награди с по 1000 лева съдиите Стоил Сотиров от Върховния касационен съд (ВКС) и Димана Йосифова от Софийския градски съд.

Докато за Сотиров решението беше подкрепено единодушно и без всякакви коментари, за Димана Йосифова бяха изложени съображения срещу награждаването ѝ.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че няма да го подкрепи заради казуса с Константин Мавродийски. Случаят е от 2003 г. Тогава чрез измама синът на Мавродийски е изключен като съдружник във фирмата „Роял Център“, а малко след това теренът на бул. „България“, който дружеството е притежавало, е бил продаден, а после и препродаден няколко пъти. Мавродийски подава жалба в съда, делото се поема от Димана Йосифова от СГС, която решава делото в полза на опонента на Мавродийски – Димитър Ангелинов. По-късно обаче решението Димана Йосифова е обезсилено, Ангелинов е осъден за присвояване, а преди три месеца ВКС казва, че Софийският градски съд трябва да плати обезщетение от 109 000 лева за това, че чрез негово незаконно решение е спомогнал за кражба на фирмени дялове.

Казусът „Мавродийски“ беше наблюдаван от Европейската комисия.

Именно това беше аргументът на Панов срещу предложението за награждаване на Димана Йосифова. Но с 10 на 1 гласа мнозинството подкрепи отпускането на паричното отличие. Така тя се пенсионира и получава 1000 лева награда.

Прекратиха дисциплинарката срещу съдия от СРС

Съдийската колегия днес прекрати дисциплинарното производство срещу Мирослав Петров от Софийския районен съд. То бе образувано на 31 юли 2018 г. по предложение на Инспектората към ВСС и бе за забавени дела. Но днес кадровиците го прекратиха като не посочиха каква е причината за това.

Пенка Братанова е новият шеф на окръжния съд в Кюстендил

Пенка Братанова беше избрана за председател на окръжния съд в Кюстендил. Тя беше единствен кандидат за поста, а Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно я подкрепи за поста.

До момента Братанова беше зам.-шеф на съда и ръководител на Наказателното отделение. Общото събрание на ОС-Кюстендил единодушно я подкрепи да заеме ръководната позиция.

Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, Вероника Имова се изказаха в подкрепа на нейна кандидатура, като наблегнаха на изключителните ѝ професионални качества и посочиха, че тя е достоен и почтен човек, има дългогодишен стаж като съдия и административен опит.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също наблегна на добрите професионални качества на Пенка Братанова.

Слушайки позитивните коментари, шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков се пошегува, че думата трябва да вземат само онези кадровици, които ще гласуват против. Такива нямаше и с 13 гласа „за“ Братанова беше избрана за ръководител на ОС-Кюстендил.

Уволниха осъдена съдийка

Анелия Рашева от районния съд във Видин беше освободена от съдебната система, тъй като, както „Лекс“ писа, получи окончателно 6-месечна условна присъда за длъжностно престъпление.

Рашева беше осъдена за това, че в началото на 2009 г. е нарушила изискването за случайно разпределение на делата, като подправила протокол и така взела и разгледала гражданско дело, което иначе се паднало на нейна колежка. Става дума за искова молба на бившия ѝ приятел Кирил Кузманов, в която той искал да му бъде върнат стар дълг и съдилищата приеха, че с образуването на делото Рашева е целяла да му набави облага от 1000 лева.

Кадровиците единодушно взеха решение тя да бъде освободена от съдебната система.

Президентът е поканил представляващия ВСС на консултация за промени в Конституцията

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев е получил лична покана за среща с президента Румен Радев, който продължава консултациите за промяна на Конституцията.

Днес тя беше докладвана на заседанието на съвета като Магдалинчев заяви, че е разговарял с президентството и може да отидат общо петима членове на съвета – самият той и по двама членове на двете колегии. Магдалинчев добави, че е информирал за това главния прокурор Иван Гешев.

Той предложи заедно с него на срещата да отидат Цветинка Пашкунова и Вероника Имова.

Даниела Марчева обаче постави въпроса за това дали е ясно какви теми ще бъдат обсъждани и каква позиция ще изразят кадровиците. Това е наложително, защото ВСС като колективен орган няма изразено становище по въпроса. Тя добави, че би било добре целият състав на съвета да се срещне с държавния глава.

Магдалинчев обясни, че знае за темите от досегашните публично оповестени информации от консултациите – статутът на прокуратурата и обвинител №1, статутът на ВСС, правата на гражданите и др.

Атанаска Дишева призова колегите си, когато изразяват позиция на срещата с президента, изрично да посочват, че това е тяхно лично мнение, а не становище на колективния орган.

В крайна сметка Цветинка Пашкунова си направи отвод, Вероника Имова също се отказа и така утре в 10.30 часа Магдалинчев ще бъде единственият представител на СК на ВСС при президента.

А днес на среща с Румен Радев отива председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 12:06
Гост

И защо кадровиците не посочват причината за прекратяването на дисциплинарката срещу Мирослав Петров? Значи-двоен аршин.

Kicker
Kicker
18 февруари 2020 11:20
Гост

Добре де, съгласни ли са с изводите за Йосифова, ако не са, нека изложат свои аргументи останалите. Не може всеки да си отива с награда, само защото така е прието.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 12:07
Гост

Явно само Панов може да се аргументира за разлика от колегите си.

Петър
Петър
18 февруари 2020 10:51
Гост

Братанова като зам.-шеф на съда и ръководител на Наказателното отделение неминуемо има административен опит. А това е изключително важно за един ръководител.

546
546
18 февруари 2020 10:52
Гост

E, не е същото, но дано се справи.

123
123
18 февруари 2020 10:51
Гост

Когато има убедителен кандидат за поста, никой не говори, че състезанието е с „един кон“.

До 123
До 123
18 февруари 2020 11:01
Гост

To „единият кон“ по принцип не е много силен аргумент.

Чочо
Чочо
18 февруари 2020 11:12
Гост

Не отдавна в прокуратурата яздеше един такъв, загрявайки 🙂

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 10:48
Гост

Георги Чолаков и неговото чувство за хумор!

Борислав
Борислав
18 февруари 2020 10:50
Гост

Прав си е човекът. По някога слушаш само хвалби е досадно. А и е явно на къде се накланят везните в случая.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 10:42
Гост

Поздравления за колегата Братанова, която наистина е много качествен магистрат. Дано се докаже и като такъв административен ръководител.

Любо
Любо
18 февруари 2020 10:41
Гост

Когато има становище на Общото събрание на съответния съд, то трябва да се ползва с огромна тежест при взимането на решение в колегията.

VVV
VVV
18 февруари 2020 10:50
Гост

Зависи и в кой съд е. Ако председателят иска да бъде преизбран, пък освен него, в съда има само още един или двама съдии, трудно се стига до различно решение от това, че го подкрепят, като съображенията им често са само да не се развалят отношенията.