Парламентът подкрепи рокадите в кабинета и гласува за номинираните трима нови министри. С мнозинство от 125 гласа „за“, народните представители избраха Росен Желязков за министър на транспорта, а Петя Аврамов за министър на регионалното развитие и благоустройството. Кандидатурата на бившия вече главен секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър беше подкрепена от 126 депутати. Именно тази номинация беше и най-спорната, след като в последната седмица президентът Румен Радев забави подписването на указа за освобождаването на Маринов като главен секретар заради липсата на съгласувателна процедура. Едва вчера тя беше изпълнена и Радев подписа указа. В тази връзка днес президентът каза, че това е малка крачка напред в битката за законност, но се изказа критично за избора на Маринов за вътрешен министър.

„Парадоксално е. Премиерът маха министър на вътрешните работи заради мърлява работа на полицията. По закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър“, коментира Радев.

След като се закле, Младен Маринов се обяви за приемственост, защото в МВР трябвало да продължи да се прави това, което е вършено и досега. Той каза, че му предстои среща със синдикатите, но изборът на нов главен секретар на бил на дневен ред.

В подкрепа на Маринов от парламентарната трибуна се изказаха шефът на правната комисия Данаил Кирилов и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според Сидеров смяната на министри е логична, а за Маринов имал лични впечатления от улицата.

„Не знам дали в залата има друг народен представител, който да има опит в улични сблъсъци с Младен Маринов. Мога да кажа, че той си вършеше работата“, каза Сидеров.

Новите министри бяха избрани с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а против тях очаквано гласуваха БСП и ДПС. От НФСБ обаче гласуваха „против“ оставките на тримата бивши вече министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

В началото на дебатите в парламента от БСП поискаха номинираните за министри да представят визията си за работа и политиките, които ще изпълняват, като участват в дебата, но зам.-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ отказа.

Преди да бъде избран, Росен Желязков каза от парламентарната трибуна, че той и останалите двама кандидати няма да се крият като щит зад Министерския съвет

„Като кандидати за министри не бихме се крили като зад щит с програмата за управление, а бихме поели ясен и категоричен ангажимент. Ангажиментът, който поемам, ако бъда избран за министър на транспорта, е да се опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност”, каза Желязков.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Васко
Васко
20 септември 2018 13:28
Гост

Адмирации за мнението на НФСБ. Отстраняването на тримата министри беше абсолютно излишно.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 13:29
Гост

Е след като Бойко нареди…

Сашо
Сашо
20 септември 2018 13:16
Гост

Абсолютно съм съгласен с мнението на Президента относноза избора на Маринов за вътрешен министър.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 13:23
Гост

Пълен абсурд. Той умишлено забави подписването на указа за освобождаването му.