Народното събрание единодушно прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се регламентира, че процесуално действие, отправено чрез груби или нецензурни думи или съдържащо обиди или заплахи се смята за неизвършено (пълния текст на законопроекта виж тук).

Те бяха предложение от шестима депутати от БСП, начело с Крум Зарков. Днес той благодари на колегите си в парламента за единодушната подкрепа – 114 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“. И ги уведоми, че при дискусията по измененията в ГПК в правната комисия се е зародила идея подобни промени да бъдат направени и в другите два процесуални кодекса.

Зарков напомни, че по предложения на Хамид Хамид от ДПС в Закона за съдебната власт беше записано изрично, че в жалби, искове и тъжби е недопустимо използването на обидни думи или нецензурни изрази, или заплахи.

С предлаганите от Зарков промени в ГПК се въвежда правило, че съдът връща исковата молба, когато тя съдържа груби или нецензурни думи, обиди или заплахи. Като изключение, разбира се е предвидено за случаите, в които те представляват част от обстоятелствата, на които се основава искът.

Мотивите за предлаганата промяна са, че в последните години има тенденция в искови молби да се използват недопустим език срещу съда или ответната страна. „Често използването на непристойни изрази е показателно за случаи, при които страната всъщност не търси реална защита и съдействие за упражняването на свои права, а действията ѝ по сезиране на съда основно са насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда“, обясняват авторите ѝ. И стъпват и на общата забрана в ГПК за злоупотреба с процесуални права.

Както „Лекс“ писа, малко след това Висшият съдебен съвет гласува на депутатите да бъдат изпратени серия от предложения на съдии за промени в ГПК. С едно от тях също се търси решение на проблема с нецензурния език в процеса.

Съдиите предлагат в чл. 130 ГПК да се предвиди, че „искът е недопустим, когато чрез подаването му се цели очевидна злоупотреба с права или при подаването му са използвани обидни думи и изрази, насочени пряко към съда или страните, като по този начин се цели да се засегне в значителна степен тяхното лично достойнство, като въпреки указанията на съда до ищеца да преустанови използването на тези изразни средства, той продължи с използването им“.

Очакването е преди да бъдат приети на второ четене внесените от Крум Зарков изменения в ГПК, те да бъдат обединени с тези на съдиите, с които се предлагат и много други промени – възможност да не се провеждат открити заседания по „прости“ дела, да се прекратяват дела по очевидно неоснователни искове и да се приемат експертизи без да се изслушва вещото лице (повече за тях можете да си припомните тук).

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Рефир
Рефир
06 февруари 2020 7:51
Гост

Странно защо не виждам да се обсъжда най-важната мярка – въвеждане на инструменти, които да гарантират, че съдиите ще уплътняват работното си време?

ала бала
ала бала
05 февруари 2020 18:31
Гост

а ще приемат ли промени за груби и истерични съдии? – че такива май има повече, отколкото ищци,ползващи груб и нецензурен език

Да бе да
Да бе да
05 февруари 2020 17:48
Гост

Следващите промени трябва да са тема „съдебни разноски при злонамерено водене на дела“. Има една групичка от адвокати , от които е пропищяла цяла София . Делят едно дело на 10 нови дела , правят цесии , измислят си всевъзможни схеми , само и само да източват платежоспособни дружества . Единият беше с отнети адвокатски права , но той си има свита от още 15 други адвокати . Същите явления има и във Варна , Благоевград , а може би и на други места ….

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 13:17
Гост

Явно дружествата не са цвете за мирисане, иначе ще си печелят делата и няма да се притесняват от „злонамерени“ адвокати.

Да бе да
Да бе да
06 февруари 2020 17:18
Гост

Не е баш така . Едно е да си заведеш нормално дело и да го спечелиш , а друго е да разделиш вземането си на 50 парчета и да ги цедираш на 50 юридически лица , след което да почнеш да се укриваш , за да не ти платят „дължимото“ и да се стигне до съд . Твърдя , че поне 10 % от делата в СРС са заведени по този начин – в интерес на адвоката , а не на страната .

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
05 февруари 2020 17:21
Гост

Простите дела на ОПГ Топлофикация могат в закрити заседания да се отклоняват още при ЗП по 410 от ГПК, но тогава приходите на ОПГ СРС ще секнат значително, а натовареността ще намалее толкова драстично, че командированите от провинцията съдии ще трябва да се върнат на село да си гледат кравите и овцете. Може на закрити заседания по всяко дело с ОПГ Топлофикация, да се присъждат автоматично 500 лв на ответниците за това, че са били обект на престъпленията на ОПГ ТС. Това ще бъде и компенсация за деликта, за адвокатски съвети, консултации и хонорари и за съставянето на прокурорските сигнали… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:10
Гост

въпреки промяната магистратите пак ще трябва да четат безумните жалби и други излияния на нездрави психически граждани. Според мен трябва да има още по-предварителна пресявка.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 14:13
Гост

Имам един пациент, който започва всичките ИМ с обстойни плювни по колега, като разяснява подробно, че е купен, продаден, не познава закона, не оценява колко хубав човек е осъдил и т.н. Само си споделям…

клиентелата
клиентелата
05 февруари 2020 14:15
Гост

А онзи, който иска директно отводи на целия съд? Знаеме ги, знаеме

проблем
проблем
05 февруари 2020 14:07
Гост

Искам да повдигна и друг въпрос на вниманието на законодателя. Напоследък забелязвам все по-масови заплахи в гражданскоправни спорове с намесата на прокуратурата. За въпроси, които нямат отношение с нито едно от деянията в НК, се изпращат сигнали до прокурор, с цел заплаха на ответната страна и търсене на начин да се блокира процесът

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 13:56
Гост

Проблемът дори не е в лудите, а има и адвокати, които отправят откровени заплахи в официална кореспонденция със съда. Те са известни. Някои от тях наскоро бяха и кандидати за ръководни постове

действайте
действайте
05 февруари 2020 13:53
Гост

И двата проекта – съдийският, и на Зарков, си заслужават приемането и то по бърза писта. Искам само да обърна внимание на колегите, че тази работа с очевидно неоснователните искове трябва да се изчисти. Много опасно може да стане и да не се докараме до отказ от правосъдие. Казуистично ми е ясно какво може да стои зад това, но… само така оставено в ГПК може да създаде големи проблеми. действайте!

диагнозата
диагнозата
05 февруари 2020 13:48
Гост

Нещо, което преди години никой не можеше да си помисли, стана modus operandi за някои ищци. Обиди, заплахи, безобразен език. Следват масови отводи и никой не иска да гледа делото. Мести се от съд в съд, докато не бъдат запознати и там с диагнозата на тези пациенти на правосъдието. Такива дела просто не трябва да се образуват. Докато не се превъзпитат наглите простаци. Хайде дано сега не се забавят много, че в София има няколко десетки, които чакат прекратяване

Гешев
Гешев
05 февруари 2020 16:04
Гост

Делата не са „няколко десетки“ , а са стотици , а може и да са повече от 1000. Проблемът е доста сериозен – лудите и съдебните тролове генерират постъпления като за няколко малки районни съдилища ….без да плащат такси , искат правна помощ , въобще кипи безсмислен труд….

Трифонов
Трифонов
05 февруари 2020 13:37
Гост

Дано възможността да не се провеждат открити заседания по „прости“ дела да бъде дадена чрез промени в закона. Това би облекчило много работата на колегите.

Свилен
Свилен
05 февруари 2020 13:39
Гост

И е начин да се реши до някъде проблема с натовареността, за който ВСС така и не намериха адекватно решение.

Ваня
Ваня
05 февруари 2020 15:38
Гост

ВСС точно това припозна като адекватно решение. Другите екстензивни мерки не могат да дадат ефект.

Геро
Геро
05 февруари 2020 13:32
Гост

Не може да му се отрече на Крум Зарков, че допринесе за адекватни промени в ГПК.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 13:31
Гост

Най накрая! На колегите им омръзна да входират незензурни искове и жалби.

Стойчо
Стойчо
05 февруари 2020 13:38
Гост

Като „входират“ искове и жалбо дали и не „изходират“ писма, примерно? Стига с това „входиране“, дето оня титан на мисълта го въведе …

ОООООООО, Пепи
ОООООООО, Пепи
05 февруари 2020 16:48
Гост

Трифонов, това с „простите“ дела и решаването им в закрито заседание добре. Ама какво правим с адвокатските възнаграждения, където се предвижда процесуално представителство. Намаляваме ли ги?