Не знам кой си мисли, че наложените санкции от държавите в НАТО имат някакво съществено значение за Русия. Руските банки още отпреди месеци разпродадоха дъщерните си банки в Европа и изтеглиха парите от клоновете си. Руските фирми, които имат износ и внос, си преместиха сметките в несанкционирани банки. Разплащанията вече безпроблемно могат да стават в криптовалути.

Високите технологии ги има в Европа и особено в САЩ, но подобни има и в Китай. Така че Русия ще има достатъчен достъп до високи технологии. Да, руските олигарси няма да могат да ходят до имотите си в Лондон и на Лазурния бряг, но там e вероятно да могат да ходят децата и внуците им. А самите олигарси трябва да се задоволят да ходят по Малдивите, Сейшелите и други красиви острови и места в Азия. Или пък да ловуват в Сибир и Южна Америка. Голяма трагедия! Особено майтапчийска санкция, тип PR акция, е блокирането на сметки на Путин и Лавров в западните държави. На тяхно име едва ли има сметки. Ако са изнесени лични пари, те са на офшорни фирми, които са свързани с подставени лица на близки на двамата политици.

Като резултат в момента – поради увеличаващите се цени на газа и нефта, страните от ЕС субсидират с огромни суми руската военна машина във войната ѝ с Украйна. Парадоксално, но факт – като краен резултат на практика ЕС се явява съюзник на Русия във войната срещу Украйна.

Оставена изцяло сама на себе си – военната помощ, която страната получава, на практика е смехотворна, Украйна ще падне до дни, освен ако Путин не е решил нещо друго. Естествено за украинците и за правителството възниква въпросът защо изоставена от всички Украйна да воюва за една очевидно обречена кауза и да бъдат избивани младите мъже, които реално се сражават. Не можейки да разчита на НАТО, естествено че Зеленски иска преговори с Русия, за да няма излишни жертви при неизбежното завземане на Украйна. Но това са преговори за пътищата на капитулация.

Русия заплаши Финландия и Швеция, че ако влязат в НАТО, ще предприеме категорични мерки. Казано с други думи – ще ги завладее. И НАТО, верен на политиката си, ще налага „санкции“ и ще бездейства.

Какви са ефективните санкции срещу Русия, които Западът не наложи:

Възможни санкции:

  • Пълна забрана за полети на руски самолети и забрана на полетите до Русия в страните от свободния свят. Забрана на доставката на резервни части за самолети, базирани в Русия и на руски авиокомпании. Компенсиране на пострадалите неруски авиокомпании.
  • Забрана на движението на руски граждани в свободния свят и компенсиране на пострадалите държави за загубите им в туристическата индустрия. Като ключово е да се стимулират Турция, Малдивите и Дубай да приложат тази мярка, тъй като те приемат най-голям брой руски туристи.
  • Приемане на план, предвиждащ до 5 години ЕС да спре да ползва руски газ. Натиск върху останалите държави да спрат да ползват руски газ.
  • Приемането на план до 3 години ЕС да спре да ползва руски нефт. Натиск върху останалите държави да спрат да ползват руски нефт.
  • Забрана на разплащанията в криптовалути с Русия. Технологично това вече е възможно.
  • Забрана за износ на руски промишлени стоки.

Ефективните санкции са ЕС да спре до една година доставките на руски газ. А свободният свят да спре да ползва руски нефт до една година, като се наложат санкции и на държавите, купуващи руски нефт.

Никой не бива да се самозалъгва – всяка санкция ще има негативен ефект и върху налагащите я. Ще има и контрасанкции, включително национализиране на имуществото на чужди фирми. Това вероятно ще има като обратна реакция конфискуване на имущество на руски фирми и граждани и задържане на плащания към Русия. Но ако се цели да се обуздае Русия – това трябва да се приеме. Все пак тя е икономическо джудже спрямо свободния свят. И добрите връзки между Русия и Китай няма да ограничат тежките неблагоприятни последици и чувството на изолация у гражданите на Русия. А ЕС, за да ограничи неблагоприятните последици, трябва да приеме поне едногодишен мораториум върху „зелената сделка“.

И възможните, и ефективните санкции няма да се случат в своята цялост. Отделни държави, включително и България, затвориха въздушното си пространство за руски самолети, но това са изолирани мерки без особен ефект.

Тук много важна стъпка в правилната посока е заявеното от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен намерение ЕС да затвори небето си за руски самолети.

Следва да се отбележи смелостта на управляващите сега български политици да предприемат самостоятелно този ход. Вредите от тези стъпки ще са главно за тези държави, а не за Русия, която е много по-голяма. Особено смехотворна мярка беше затварянето на въздушното пространство на Великобритания за частни руски самолетчета. Каква трагедия – сега олигарсите трябва да си наемат цял самолет на някоя авиокомпания, за да отидат до Лондон, ако искат да са сами в самолета. Не знам как ще го преживеят!

Трагикомичните санкции показват малодушието на сегашните политици – последователи на Чембърлейн – от големите държави в НАТО.  Дълбокото непознаване на Путин води до жалките опити чрез разговори с него да се спре войната. Путин неотклонно следва своята цел – фактическото възстановяване на Съветския съюз, независимо как ще се казва. Показателно е, че той неведнъж е изразявал възхищението си от Сталин. Например за грузинците той каза, че имат една голяма заслуга – че са дали Сталин.

Крайно време е държавите от ЕС да харчат повече пари за отбрана. За САЩ това е лесно, защото доларът е световно платежно средство и Федералният бюджет се издържа с кредити от Федералния резерв, т.е. на практика с печатане на пари.

Разбираемо от международноправна гледна точка е защо Западът на практика лесно прие присъединяването на Крим към Русия. В международното право, което е резултат от много компромиси, се противопоставят няколко принципа – правото на самоопределението от една страна и от друга страна – на държавния суверенитет, а също и на ненамеса във вътрешните работи на друга държава. В Крим живеят основно руснаци и съответно при референдума над 90% гласуваха за присъединяване към Русия. Има и още нещо. През 1954 г. Хрушчов изважда Крим от Русия и го придава към Украйна. Това означава, че към края на Втората световна война Крим е бил част от Русия. При наличието на Съветския съюз това не е било от съществено значение, но вече от доста време няма СССР. При останалата част на Украйна няма съчетание от компактно руско население и преместване на част от територията от Русия към Украйна. Различни етноси има в много държави и това не е основание да бъдат нападани.

Нападението над Украйна е очевидно противоправно и представлява акт на агресия, но на ситуацията не бива да се гледа едностранчиво. 17% от населението на Украйна са руснаци, а 5% са от етноси,  различни от украинците и руснаците. Около 10-15% от украинските граждани са деца от смесени бракове между украинци и руснаци. Около 30% от украинското население използва основно руски език. Той е преобладаващ в Източна Украйна. В размириците в Одеса през 2014 г. бяха изгорени в сграда над 42 проруски протестиращи срещу проявите на национализъм в Украйна и още шестима бяха убити. По това време един българин – общински съветник – беше убит и захвърлен в кофа за боклук от националисти. Украинското правителство осъди тези действия и обяви тридневен траур в Одеса. Но и нямаше предприети достатъчно категорични действия срещу крайните националисти. През 2019 г. беше приет закон за стриктно използване само на украински език в държавните структури, което при една трета рускоговорящо население е прекомерно. Ограничено беше изучаването на майчин език в училищата.

Изкуственото създаване на компактни области за един етнос е опасно. Едно българско правителство премахна статута на град Кърджали на самостоятелна община и това доведе до изселване от града на много граждани от българска народност. Но това ще тежи на съвестта на съответните политици.

Големите и силни държави в света не са се поколебавали да нападат други държави, за да защитят техни граждани и интереси в тези страни. През 1983 г. САЩ нахлуват в Гренада с мотива да защитят американски студенти в местния американски университет. Великобритания официално възразява срещу нахлуването, защото не е било съгласувано с нея. Все пак това е случай отпреди близо 40 години. Сега например САЩ не нахлуха във Венецуела, въпреки категоричните данни, изнесени от най-голямата в света фирма за машинно гласуване „Смартматик“, за фалшифициране на изборите от президента Мадуро. И въпреки посегателствата върху американски и други западни фирми и ограничаването и многобройните посегателства над правата на гражданите.

Изложеното по никакъв начин не е оправдание за война срещу Украйна. Крайните прояви на националистите не са политика на правителството на Украйна и не представляват геноцид, като този в някои от бившите югославски републики. Нито пък Зеленски е Саддам Хюсеин, който завладя без всякакъв повод Кувейт, обяви война на Иран и използва химическо оръжие срещу кюрдите в собствената си страна.

Статията представлява лично мнение на автора и не ангажира редакцията.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Sassa Status
Sassa Status
14 юни 2024 0:01
Гост

Hi,
here is the great news for the SASSA members. if they want to know their sassa status eligibility.
SRD Status Check get you an insight into SRD Status Check, and R350 application. If you are not sure about the application process or have any confusion regarding SASSA SRD grants we have got you covered.
For more info please visit this site :
https://gov-sassa.org.za/

Valero Credit Card
Valero Credit Card
15 април 2024 13:36
Гост

thanks for sharing the information https://valerocreditcard.fun/

takesurvey
takesurvey
15 юни 2023 8:02
Гост

The Jack in the Box survey allows customers to give their candid feedback and suggestions which helps them to improve. This two minutes survey will get you Jack in the Box coupon assured. There’s no luck required in so.
Jack in the Box Guest Satisfaction Survey

jacrima133
jacrima133
25 април 2023 16:28
Гост

Students can access the Schoology login using one of the methods listed below. • Click on the BCPS Links folder in the bookmarks bar and select BCPS Schoology.

bcps schoology login

Infomentry
Infomentry
10 февруари 2023 18:26
Гост

I love the way you take a complex issue and break it down into simple, understandable terms, thank you for making it accessible. Are you curious about Infomentry ?

Kingston432
Kingston432
02 февруари 2023 19:11
Гост

For once, Vladimir Putin has decided to be honest with the Russian people and admitted that the war with Ukraine will be long.
https://papasurvey.info/www-pandaguestexperience-com/

Ray Lynn
Ray Lynn
17 ноември 2022 12:23
Гост

Really awesome and useful article. Thanks for sharing such a great article. I hope you will post this type of article. https://www.prepaidgiftbalance.vip

Regina W. Davila
Regina W. Davila
15 октомври 2022 6:51
Гост

I’m especially stayed aware of the article and I will get many benefits from it. Subsequently, thank you for sharing it.
https://www.bklinkglobal.me/

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 12:42
Гост

„бензиностанцията с ракети“ хвана целия свят за т.опките. Така е, като нямате уважение към Големите!

адвокат от САК
адвокат от САК
28 февруари 2022 12:49
Гост

Уважението се дава по СВОЕ желание- уважението НЕ МОЖЕ да се получи насила- явно руснаците това не сте разбрали…Гответе се за още по-голям отпор- вече целият цивилизован свят счита, че след като все още руските граждани не са свалили руският агресор от държавната си власт, значи ОДОБРЯВАТ не само руската агресивна нападателна война в Украйна, а и УПОТРЕБАТА НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ЕВРОПА. Тъй като тези граждани са именно онези, с чиито гласове путин остана на власт, значи- те са ВИНОВНИ са всичко, което се случва. А познайте сега как се живее нормално, ако всички останали хора не желаят никакъв… Покажи целия коментар »

Разпутин
Разпутин
30 март 2022 5:36
Гост

Като се знае какъв е житейския стандарт на РФ и страните под шапката им с държани с енергийни зависимости и преврати поставянето от кремъл на диктстори с болшевиско съзнание
Страни управлявани с методите от времената на комунистическите диктатури ,без право на опозиция ,свобода на слово,различноо мнение и нисък житейски стандарт виждаме в какъв идиотизъм се върти около диктатурата на Путин

адвокат от САК
адвокат от САК
28 февруари 2022 11:34
Гост

Абе толкова ли не разбирате какво прави кремълският ненормалник.., Иска да завладее Украйна, точно защото тя граничи с държави- членове на НАТО. Ако беше успял с окупирането на цялата й държавна територия, моментално щеше да я обяви за руски федерален субект и да ревне- ааа, русия граничи с натовски държави, а в руската военна доктрина- мисля в чл.12 ал.1 от нея- е вписано, че това представлява военна опасност за русия- и щеше да поиска напр. Полша да прекрати членството си в НАТО, иначе- хоп- пак вади ядрените оръжия като заплаха и така лека, полека да завладее всички останали държави от… Покажи целия коментар »

Запознат
Запознат
28 февруари 2022 10:42
Гост

САЩ предизвика тази война, както и другите военни конфликти през този век. Предизвика я с поставянето на техни ракети на границата с Русия – на територията на Украйна. Никоя свръхдържава не би търпяла това. Русия се опита да реши проблема с преговори, но не беше чута. За това роля изигра и самонадеяността и арогантността на американските лидери. Е, Путин им показа, че трябва да го чуват, когато говори, защото има сериозни аргументи. И в бъдеще ще го слушат внимателно. Никоя държава в Европа няма интерес от война с Русия. Като гледаме лидери като Байдън, Макрон и германеца, все повече се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 22:13
Гост

Ехо, ако не си разбрал още, Путлер си отиде, няма го вече, няма го и в бъдещето.

Георги Ат.
Георги Ат.
28 февруари 2022 8:47
Гост

Голям си ястреб, Антонов! Седиш си у вас и се чудиш какви санкции е трябвало да наложат, ама не са. Руснаците държат за топките ЕС от край време, ако им спрат газа икономиката на Германия ще рухне, а след нея и останалата част европейските държави. До 5 години да се намерели алтернативни източници- сега е въпросът от къде да вземат. Войната в Украйна ще свърши до лятото … иначе добре, че мислиш да санкции, такъв ще е тренда отсега нататък.

тгэнгэвн
тгэнгэвн
28 февруари 2022 13:55
Гост

Макрон и немският му колега са много тихи и умерени след посещението си в Москва.
Само нашенският жабок и още 4-5 подобни дребосъка вирят крака да ги подковават.

България да добива сама златото си!
България да добива сама златото си!
28 февруари 2022 7:56
Гост

България незабавно да изгони канадския концесионер, изземващ златото на България. Канадците добиват злато за 1 милиард долара годишно , срещу кирливи 1,5 процента концесионна такса.
България,чрез държавна фирма сама да си добива златото. Или алтернативно-ако ще се дава на концесия, концесионната такса да е минимум 50 процента.

Нека приходите от българското злато да са за България. А не да бъде изземвано. До момента злато за около 20 милиарда долара общо е изнесено от България. моест България е получила символична такса срещу огровно количство българско злато.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 7:49
Гост

Много интересно, не съм очаквал, че темата Ковид ще спре и ще се замени от темата война. Не съм очаквал, че темата Ковид ще спре заради война. Смятах, че това ще се случи, когато се измисли лекарство за нея. За да не е толкова драматично заболяването. А то какво стана? Вече никой не говори за зелени сертификати, заболяване, как докторите изнемогват и какво ли още не. Историята се повтаря де. По време на ПСВ също има пандемия.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 9:42
Гост

Никой не говори за това защото има война в Европа бе, тъпанар

Незнайко
Незнайко
16 март 2023 13:51
Гост

То и предните две световни войни се водеха в Европа, но Европа не е целият свят и нейната политическа и икономическа тежест и значение сигурно и бавно залязват. По принцип истинските болести, не и ковида, въбще не се интересуват дали има война. Още по-малко дали тази война е в Европа.

Лемински
Лемински
28 февруари 2022 7:46
Гост

Ами вие какво очаквате? Да не смятате, че Кремъл е решил да атакува преди 1 седмица или 1 месец? Това е планирано много назад във времето. Години. Затова се подготвяше така осторожно армията им. Затова и са си решили проблема със санкциите. Това си е предумишлено убийство. Не е спонтанно решение. Защото Путин е казвал още 2007 година, че за него е унизително разпадането на СССР. Затова и 15-20 години се дотви за война. Хитлер не е ли казвал същото за репарациите, които германския народ е трябвало да плаща след загубата на Първата световна? Не се ли е подготвял за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 23:34
Гост

Защото НАТО не се съобрази, че и РФ е велика сила, а я огради с бази. Защото от 2014г. не са спрели да безчинстват в Донецк и Луганс с рускоговорящи украински граждани…14хил.убити мирни хора, сред които и 200деца. Как им беше на хората от Източна Украйна 2015г. като месеци се криеха по мазетата? А какво стана със съда в Хага? Един доклад 2017г.и си затвориха очите за геноцида в Украйна. Двойни стандарти! Повръща ми се от евр.демокрация и хуманизъм!

Чапай
Чапай
30 март 2022 5:48
Гост

Как да се събразява която и да е пазарна икономика със страна управлявана по диктаторски с като приоритет е винаги въоръжаване и даденостите на перол и газ и нищо друго оревземане на чужди територи и подчиняване чрез диктстура от временста на утопията на Комунизма(болшевизма) А народите окупирани от РФ с най нисък житейски стандарт както е и във великата диктатура на РФ което е парадокс Еми видяхме им перестройката с мутри ,рекети,грабежи монопол на олигарси бандитизъм ,Същото това което направиха слугите им в България БКП/БСП и ДС ,Такъв срам и идиотизъм не се случи никъде в страните от бившия соц… Покажи целия коментар »

Братоев
Братоев
28 февруари 2022 7:44
Гост

Уви санкциите не са много сериозно наказание за режима на Путин. Явно протестите през годините за сваляне от власт на Путин, Лукашенко, а и на Ердоган не доведоха до нищо. Защото такива имаше. А и бас ловя, че са били плащани под някаква форма и организирани от ЦРУ. Обаче не успяха. А аз съм радетел за падането на Лукашенко, Путин и Ердоган. Това са в някаква степен диктатори, които жадуват власт и тотална доминация. Възстановяване на империите им. Беларус не е била империя, но все пак.

Аналог
Аналог
28 февруари 2022 7:43
Гост

Ами защото ако умре и един натовски войник в тази война в Украйна – ще започне Трета Световна. Защото тогава Путин няма да има причина да не напада и натовски страни. И ние ще сме едни от първите. Затова НАТО и Европа се дърпат и са оставили Украйна сама. Затова и според мен Путин нарочно се мотае с инвазията и само малко по малко отхапва парчета. За да дразни САЩ и НАТО и да ги накара да се пречупят и да пуснат войски в Украйна. Това сякаш е идеята на Путин – Тотална война.

Одисей
Одисей
11 март 2022 1:22
Гост

Колега, същите мисли се въртят и в моята главЪ… Путлер стои и чака НАТО или трета страна да се намеси, за да си тества ядреното копче и да започне WWIII…. А старчока в белия дом толкоз му е акъла и на него – няма да се поколебае да си изкара военните играчки, и тогава….. жална ни майка.
Дано не се случи и Путлер се гръмне в бункера, или го разстрелят като Чаушеску.

Пурко
Пурко
28 февруари 2022 7:38
Гост

Какво е правното на това есе?

uljп
uljп
28 февруари 2022 16:47
Гост

Освен дитирамби за агресора

OMG
OMG
28 февруари 2022 7:37
Гост

Руснаците да не чакат, ами да си спретнат един преврат и да свалят джуджето, докато още не сме в световна война, че и по-лошо. Дори и олигарсите на Путин трябва да са разбрали, че така не може и това е прекалено.

123
123
28 февруари 2022 7:35
Гост

ЕС реагира сънено, но последните два дни се посъбуди, особено Германия. Въпросът е, че в случая насреща има луд човек, с който не може да се преговаря нормално, не се знае как ще реагира на каквито и да е ответни реакции. Какво казваш на човек, който заплашва с ядрена бомба? Че ще му отвърнеш със същото? И какво ще стане?

Анонимен
Анонимен
05 март 2022 4:58
Гост

Ох, дано не си с юридическо образование, не дай Боже! Опази ни Господи!

1282873
1282873
28 февруари 2022 7:28
Гост

Путин иска точно това – възстановяване на СССР. На каквато и да е цена. Както знаем Сталин е карал войници да лягат под танковете, за да могат да преминат. Това империя на кръвта, както пее Окуджава и пролива тази и на свои, и на чужди.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 7:32
Гост

А когато САЩ свалиха през 1988 г ирански пътнически самолет?
Става дума за случая от 1988г, когато САЩ свалиха пътнически ирански самолет, превозващ 300 деца. Полет полет 655 (IR655)

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 22:23
Гост
Анонимен
Анонимен
03 март 2022 23:39
Гост

Щом 290човека, сред които 66деца са малко…А в Сърбия, Босна и Херцеговина? А в Сирия, в Ирак. Не заслужавате да имате деца! Изрод!

некои съображения
некои съображения
28 февруари 2022 7:26
Гост

1. Най-голямата руска банка има действащ клон и в Хърватия, и в Унгария, и в Австрия и във Великобритания. А и в Швейцария. 2. Няма алтернатива на руската газ за България. Поне на цени, които държавата може да плаща. 3. забраната за износ на руски стоки ще направи невъзможно поддръжката на българската руска техника за армията , съветско производство. А западна техника е скъпа, що не ни подарят западняците танкове-например? САЩ подариха на Гърция над 1200 бойни машини-преди месец-за България нищо. Преди 3 години-САЩ подариха на Гърция 70 хеликоптера. На България -нищо.. Дори и платените американски самолети(а самолетите са скъпи… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
28 февруари 2022 10:36
Гост

Oтносно т.6- предпочитам България да не приема руски “туристи“, защото никой не може да Ви гарантира, че това действително са туристи, а не руските терористи или руски “зелени човечета“-т.е. руски военослужещи от специални подразделения, които да спретнат кримският сценарий във Варна или Бургас. Руските граждани вече се явяват граждани на вражеска за България държава и при настоящата специфична ситуация, е по-добре да не им се издават визи. А и България не може да зависи от лудостта на един старец, изпаднал в деменция и склероза, който иска да възвърне имперското “величие“ на бедната си държава и затова води агресивна нападателна война… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 7:09
Гост

Очаквам всеки момент заслепените путинисти, не ги наричам русофили, защото който обича Русия, трябва да мрази диктатора, да обяснят колко е правилна инвазията в суверенна държава. Не знам как е по другите държави, но тук хибридната пропаганда на режима в Москва много хваща сред населението, което е пълен срам. Митрофанова трябва незабавно да бъде отпратена и да няма нито един руснак на честванията в четвъртък!

проксито янев
проксито янев
28 февруари 2022 7:11
Гост

А какво ще кажете за „оперативния“ ни военен министър? И президентът, и правителството наричат случващото се война, а той коментира като прокси на Русия? Чак не ми се вижда реално през 2022 г.

правилни и неправилни инвазии?!
правилни и неправилни инвазии?!
28 февруари 2022 7:29
Гост

Инвазията е тобно толкова“ неправилна“, колкото е“ направилна“ инвазията срещу Ирак, Събрия, Виетнам, Никарагуа, Суринам, Либия, Корея, колкото когато през 1988 американци свалиха ирански пътнически самолет с 300 деца и свалиха преди това шаха на Иран, и инсталираха като резултат ислямски режим в Иран.

uljп
uljп
28 февруари 2022 16:52
Гост

Пак стигнахте до „А ви е защо биете негрите?“. Изобщо не се заблуждаваме за това, че САЩ са агресор, но това изобщо не омаловажава действията на Путин като такъв. Важното е, че той си изпя лебедовата песен. Вече дори олигарсите му настояват да спре войната. Както знаете в глобалисткия свят именно тези субекти управляват, а не разните правителства.

Анонимен
Анонимен
03 март 2022 23:42
Гост

В нета, в тубата, в Туитър и ФБ сите де е проруско се докладва и сваля. Това не е ли пропаганда и ограничаване. А фалшивите украински снимки и новини-френските журналисти и ВВС вече ги разобличиха някак срамежливо! САЩ дърпаха Украйна към НАТО, а сега ги оставиха! Лицемери!

ядреният хаяско
ядреният хаяско
28 февруари 2022 7:04
Гост

А какво ще кажете за ядрената заплаха – джуджето Хяско вече на два пъти отправи такава заплаха. Как се действа спрямо такъв „човек“? Единственият изход е операция на нечии тайни служби тип Осама и да се слага край

отговор
отговор
28 февруари 2022 7:39
Гост

Ще кажа,че когато беше войната срещу Ирак САЩ заявиха,че ще ползват всякакви оръжия-при необходимост. Та какава е днес разликата?

Анонимен
Анонимен
05 март 2022 5:07
Гост

Джуджето предупреди, че няма да допусне американски бази на границата си и иска освободена зона, а ако нямаш проблем с краткосрочната памет, ще се сетиш и по коя ивица най-учтиво се иска свободната зона…

не на войната
не на войната
28 февруари 2022 7:00
Гост

Ако иска мир, Западът трябва да плати някаква цена и тя минава точно през газа и нефта на Русия. Това ще е истинска солидарност към Украйна. Съгласен съм.
И въпреки провокативното заглавие – балансирано изложение за положението и за кривиците и на двете страни, които НЕ ОПРАВДАВАТ ВОЙНА

фактите
фактите
28 февруари 2022 7:35
Гост

западът ще си достави газ от Норвегия ,или американски втечнен газ. А България-нас пак ще ни пожертват. това предлагаш. България не може да достави друга газ освен руската. Алтернативи -няма . Газ от Азербайджант ще осигури до една трета от потребностите.

Анонимен
Анонимен
05 март 2022 5:12
Гост

Без да изпада в тази конкретикa, същото каза и Янев в обръщението си към нацията…. за съжаление който трябва – не го чува