Скоро Конституционният съд (КС) ще остане само с 10 съдии. Днес в Държавен вестник беше публикувано определението за прекратяване на мандата на Гроздан Илиев от 1 март.

Както е известно, още през ноември 2021 г. изтече мандатът и на Анастас Анастасов. Така вече повече от три месеца КС е в състав от 11 души. С края на мандата на Гроздан Илиев конституционните съдии остават 10.

По закон, за да заседава КС, трябва да присъстват поне 8 от общо 12-имата му членове. За вземане на решение пък се изисква „мнозинство повече от половината от всички съдии“, т.е. 7 от тях да заемат една позиция.

Теоретично заради непълния състав на КС може да възникне проблем, ако съдиите са 11 и се разделят в съотношение 6 към 5 във вижданията си по даден въпрос. Т.е. в този случай решаващ за това дали да има решение ще е 12-ият глас на липсващия съдия. Досега тази хипотеза не е възниквала и КС постанови няколко решения в състав от 11 души.

След седмица, когато конституционните съдии ще останат само 10, вземането на решения ще стане още по-трудно, макар и не невъзможно.

Попълването на състава на КС е изцяло в ръцете на Народното събрание. Именно от неговата квота са двете вакантни места. До момента обаче то не е открило процедура за избор на конституционни съдии.

Засега сигурна изглежда номинацията на депутатката от ИТН и бивш председател на два парламента Ива Митева. По информация на „Лекс“ за второто вакантно място обаче все още не е взето решение. Сред обсъжданите имена са на адвокатите Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев, които са отказали номинация, както и на бившия съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева, и на доскорошните върховни съдии Борислав Белазелков и Емануела Балевска.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Обединяване на КС, ВКС и ВАдмС-във ВС!
Обединяване на КС, ВКС и ВАдмС-във ВС!
23 февруари 2022 8:20
Гост

Другарки и другари, лукс е за малка и бедна държава, с малко население да се поддържа отделен КС. Върховния съд ,дори в богати държавни изпълнява ролята и на Конституционен съд-примери-Бразилия, САЩ. В Бразилия ВС се състои от 11 съдии-общо и гледа всякакви дела-конституционни-вклч и по индивидуални жалби,граждански, наказателни, административни. В България ВС е клониран, а и има и КС-тоест имаме тройно клониране, в добавка има стотици върховни съдии и още 12 конституционни. Много вождове, малко индианци. Необходимо е в България да се въведе бразилския модел-един върховен съд, от 11 или 12 съдии, и да гледа всякакви дела. В Бразилия се… Покажи целия коментар »

Аспарух
Аспарух
22 февруари 2022 17:22
Гост

КС са средство за изпълняване на политически поръчки.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 18:03
Гост

Бяха. По времето на Братиньо-то.

omg
omg
22 февруари 2022 17:01
Гост

„Засега сигурна изглежда номинацията на депутатката от ИТН и бивш председател на два парламента Ива Митева“

Една бивша певица от шоуто на Слаби завърши право, що не я вкарат и нея, може да е по-читава от тая бивша гербаджийка

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 14:11
Гост

ДАНС-аджиите и БОП-четата обичат да четат стари вестници, да „добиват“ информация и да пишат постни справки за неща, станали преди петилетка.

Чавдар
Чавдар
22 февруари 2022 12:08
Гост

Емануела Балевска би била много подходяща за конституционен съдия.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 11:56
Гост

Сложете барем един професор или доцент в КС бе айдуци прости !!! Толкова ли нямате акъл ??? Аааааа, забравих – те не се подчиняват на Козяк – пример с позицията на проф. Матеева за съдиите по вписванията и имотния регистър.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 12:09
Гост

Не мисля, че проф.Матеева има такива амбиции, но определено представители на научната общност са нужни. Крещящо нужни.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
22 февруари 2022 11:46
Гост

Анастасов беше една от първите „калинки“ на ГЕРБ преди много години. Но първите политически назначения на ГЕРБ в съдебната система бяха направо на световно ниво на фона на тези от последните години като Данаил Кирилов. Като цяло е добре, че такива като тях излизат от системата и тяхното място заемат наистина достойни юристи като Панова например.

Михаил
Михаил
22 февруари 2022 12:10
Гост

И после ще ми говорят, че съдиите са политически независими.

Тикво-трол с каскет
Тикво-трол с каскет
22 февруари 2022 11:32
Гост

Искаме Барни Ръбъл в КС! Председател дори! Кой друг пише проект за нова Конституция почти без правописни грешки за 7 дни!

адвокат от САК
адвокат от САК
22 февруари 2022 11:44
Гост

Не- аз искам друг министър на правосъдието, който поне е чел актуалната редакция на НПК, дори не и в АПИС/ НОРМА/ СИЕЛА, а в лекс.бг- неслучайно цялата актуална нормативна база на Р. България е публикувана БЕЗПЛАТНО тук…Искам РАБОТЕЩ КС, който да може да стопира всяка БЕЗУМНА идея на просто киро- като тази за това ЧУЖД гражданин да стане главпрок на Р.България. Като не му изнася- да се връща в Канада- България е унитарна, а не федеративна държава и тук- като в цяла Европа, държавен служител може да бъде само лице, което е родено като бг. гражданин; българската натурализация на един… Покажи целия коментар »

тиквопоклонник от САК
тиквопоклонник от САК
22 февруари 2022 11:48
Гост

Аз пък искам Братиньото да си е председател!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 11:50
Гост

Да, да… и Братиньото ще се върне като председател на КС, и Тиквата ще се върне като премиер… само си пийте хапчетата редовно

Димитър
Димитър
22 февруари 2022 18:10
Гост

„Тиквата “ няма да е премиер,не бойте се ,но и Киро няма да доживее (в политически план) да види евентуален крах на ГЕРБ или пък махане на Гешев,защото просто няма как да го направи….Отпадането на сертификата беше ЕДИНСТВЕНОТО МУ МЪДРО РЕШЕНИЕ,но взето много късно,само му спечели малко време…..

Гери
Гери
22 февруари 2022 12:23
Гост

С Панова ни е много по- добре.

Димо
Димо
22 февруари 2022 12:20
Гост

Чудесна идея. Поне няма да се бави с решенията с години.

Аз на тебе ти на мене
Аз на тебе ти на мене
22 февруари 2022 11:18
Гост

Как бързо лъснаха нещата. Тези дни Белазелков написал мнение в защита на подготвяната от четворната коалиция „реформа“ на вписванията (т.е. прилапването на вписването в изпълнителната власт) и днес вече е ясно защо – заради обещания пост в КС.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 12:02
Гост

Ако трябва да цитирам една притча на Лозан Панов-за констиуционен съдия, трябва да бъде избиран човек фригиден към политиката. Това заяви Панов на общото събрание, на което ВКС и ВАС избраха своите представители във КС. Ами Белазелков не е фригиден към политиката, напротив. Кариерата на този човек, който от държавен съдебен изпълнител бе назначен за съдия във ВКС е христоматиен пример за това, как не трябва да се гради кариера. За всеизвестните му курсове за кандидат нотариуси, няма да коментирам.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 12:06
Гост

Тъкмо реших, че веднъж е написал нещо безплатно:)))

кики
кики
22 февруари 2022 18:39
Гост

А за онези 400 000 лв. и обясненията на Белазелков, помните ли?
Дали това лице притежава интегритет?

адвокат от САК
адвокат от САК
22 февруари 2022 11:18
Гост

Да- много “хубаво“ нещо натвориха управляващите…Да не би, защото КС, заедно с ВНС, се явяват последната законова и институционална пречка пред управляващите да сринат докрай, невъзвратимо и из основи българската държавност… Кирил петков искал да внася за главпрок чужд гражданин от чужбина, а след това- вероятно ще иска същият “внос“ и за държавни служители; министъра на правосъдието дори не е чела актуалната редакция на НПК и твърди, че постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство не подлежи на контрол- т.е. било необжалваемо и затова , видите ли, искала да натовари съдът с контролът му и още много подобни гафове…

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 10:38
Гост

Пълен Бойкот в Парламента на Куролацията и Кукорчо. Блокаж до дупка, за да си седнат на задните части и да си заминават всички в Канада, Фащ, Ънглиъ и кой откъдето е дошъл

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 10:13
Гост

Обсъждат само пенсионери и айдукати – пълен срам. Некадърници

Проблем?!
Проблем?!
22 февруари 2022 10:08
Гост

КС си е по принцип проблем за Просто Киро и с-ие.

Радистката Лена

Re:
Re:
22 февруари 2022 10:10
Гост

От 1 март Конституционният съд преминава в режим на Куролация.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 10:01
Гост

Стига бе, Белазелков пак ли се е самопредложил:) Не са ли достатъчни глупостите които натвори във ВКС, с екзотичните си решения.

Тиквозелков
Тиквозелков
22 февруари 2022 10:04
Гост

Луд умора нема!

Хари
Хари
22 февруари 2022 12:26
Гост

Само се поти. 😄

Венета Марковска
Венета Марковска
22 февруари 2022 10:00
Гост

Тръпна в очакване.

За протокола
За протокола
22 февруари 2022 9:55
Гост

Разпадът на държавността започна още с отиването на бай Илия Павлов в Мадрид, за да увещава дедо Симо да се завърне окончателно.

След което същият този КС реши по заръка на Пешката Стоянов, че не може дедо Симо да е държавен глава и той стана Цар-премиер.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 8:55
Гост

Изключително важно е какви хора ще влязат в КС, защото ще се окажат определящи за политиката му за дълго време напред. Да, КС прави политика. Може да е доминиран от безкрайно консервативни юристи, какъвто е Гроздан Илиев, а може и да са хора, които искат да „бутат“ правото наред! Адвокатите с добра практика няма да си оставят бизнеса и това е логично, не упреквам колегите. Трябва и да се мисли за това от специалисти в кои материи се нуждае съдът – с напускането на Илиев, а преди това и на Велчев, единствен пеналист остава Панова, в тази връзка предложението за… Покажи целия коментар »

Людмил
Людмил
22 февруари 2022 8:52
Гост

И за това ли е виновно ГЕРБ ?

Белонски
Белонски
22 февруари 2022 8:52
Гост

Не мога да кажа, че не работят доста вече в парламента, преди, по времето на ГЕРБ не беше така. Но не мога да кажа и че са се преработили. Можеха и това да вмъкнат, като тема в дневния си ред. Не само да се карат.

Стамат
Стамат
22 февруари 2022 8:51
Гост

Да се надяваме, че скоро продължаващите промяната ще вземат и това да свършат.

Ексо
Ексо
22 февруари 2022 8:50
Гост

Значи можем да заключим, че екзотиката е пълна.

предложение
предложение
22 февруари 2022 8:49
Гост

Проф. Пламен Панайотов, проф. Анелия Мингова – ето ви едни кандидатури на юристи, които са се доказали! Защо никой не се сеща за тях?

Bobi
Bobi
22 февруари 2022 16:08
Гост

Тамън Мингова ще си пие кафето сутрин със снаха си Вики на работното мясго.

Николаев
Николаев
22 февруари 2022 8:47
Гост

Лошо господа парламентаристи.

Динева
Динева
22 февруари 2022 8:47
Гост

Да България нямат ли огромно желание да изпратят техни хора? Как така няма процедура в Народно събрание още ? Нали те се бутаха да правят промени в съдебната система. Или това бяха шашки за преди изборите и „младите и умните“ да клъвнат?

Todoroe
Todoroe
22 февруари 2022 8:51
Гост

Познавам млади и красиви. Наистина вярваха на Ицко Иванов. Ужасно е. Ужасно!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2022 8:47
Гост

Ох, изборът от неотказалите нещо хич не ми се вижда добър. Признавам, че Балевска, която е чепат характер, но принципна и знаеща ми се вижда най-удачен избор.

Чакаме
Чакаме
22 февруари 2022 13:07
Гост

Какви са възраженията срещу Здравка Калайджиева?

Milenski
Milenski
22 февруари 2022 8:46
Гост

Нямат зор депутатите. Това е.

Ферди
Ферди
22 февруари 2022 8:46
Гост

Икономии.

Бански
Бански
22 февруари 2022 8:45
Гост

Кръгло число – хубаво е

що за отношение
що за отношение
22 февруари 2022 8:44
Гост

Факт е, че не е невъзможно да се вземат решения и в състав от 10 души, но нужно ли е да се стига до там. Що за отношение демонстрира НС към Конституционния съд поставяйки го в тази ситуация? Това е институцията, призвана да гарантира върховенството на конституцията и ти показваш, че не ти е важна.

Просто Киро
Просто Киро
22 февруари 2022 10:01
Гост

Разбира се, че не е важна. Канада е по-важна.