Приемна за граждани беше открита днес в Центъра по медиация в Районен съд-Варна по повод тригодишната от създаването му. Там страните по съдебни спорове ще могат да получат подробна информация и съдействие за ползване на този способ за постигане на споразумение, съобщиха от окръжния съд в града. Медиаторите работят безвъзмездно, а услугите в центъра са безплатни за страните, които имат висящи дела в районните съдилища в Девня и Провадия, както и в районния и окръжния съд във Варна.

По повод годишнината бяха проведени и Дни на медиацията в града като целта е в рамките на около седмица чрез различни събития този алтернативен способ за извънсъдебно решаване на споровете бъде популяризиран сред хората.

По време на официалното честване беше и награждаването на победителите в първото в България състезание по медиация за ученици. Участниците в него преминаха обучение, за да усвоят практическите техники и умения за водене на преговори, управление на конфликти и ефективна комуникация, а след това разрешаваха реален ученически спор.

Победител в състезанието стана Недялко Недялков от Професионалната гимназия по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм (ПГХРТ) „Цар Симеон Велики“, а наградата беше връчена от председателя Окръжен съд-Варна Марин Маринов.

Специално отличие беше присъдено и за ко-медиаторите Весела Богданова и Калоян Кирчев от СУ „Димитър Благоев“ в Провадия. Тяхното училище взе и наградата за иновативност, тъй като медиацията вече е част от образователната му програма.

На събитието присъстваха представители на държавната и местната власт, на съдебните институции, на Варненската адвокатска колегия, университетската общност, представители от основното и средното образование, неправителствените и бизнес организации, медиатори, експерти по преговори и управление на конфликти и др.

За първите 10 месеца на тази година със спогодба са приключили 57 медиации, което е 54% от общия брой. Препратените дела в центъра са 84, което е съществен ръст в сравнение с миналата година, уточняват от окръжния съд във Варна.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минко
Минко
13 ноември 2018 15:23
Гост

Медиатороте са особено полезни при съдебните спорове.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2018 15:24
Гост

И вършат работа точно колкото служебните защитници.

Крум
Крум
13 ноември 2018 16:00
Гост

Такова по принццип е качеството на безплатните услуги.

Юрий
Юрий
14 ноември 2018 14:00
Гост

Запознайте се с хората, които извършват тези услуги! Истински професионалисти са и вършат тази работа без заплащане не защото нямат друга работа, а защото вярват в мисията! Спестяват години време в съдебната зала, а колко негатив и емоционални страдания носят тези дела? Защо? Когато всичко може да приключи в рамките на няколко срещи. И ще приключи по взаимно съгласие, а не с решение на съда, от което една от страните със сигурност няма да е доволна!

Минувач
Минувач
13 ноември 2018 15:21
Гост

Чудесна инициатива.