Разхлабването на мерките срещу коронавируса ще включва отваряне на фитнесите и спортните зали. Това обяви премиерът Бойко Борисов в живо включване във Фейсбук при посещение в Сливница.

През седмицата здравният министър Костадин Ангелов каза, че ще се мисли още 10 дни колко и кои мерки да бъдат разхлабени, като стана ясно само, че големите ученици се връщат в училище. Днес Борисов потвърди, че това ще се случи от 4 февруари, каквито бяха и първоначалните планове на властите.

„Като пуснем и големите, ще пуснем и залите, за да танцуват, да тренират и да се забавляват. Така възнамеряваме. Ако нещо можеш да го сложиш на везната със здравето, това е образованието, културата и обучението. Тук си заслужава рискът“, каза Борисов.

На този фон обаче ресторантьорите обявиха намерение да започнат ефективни протести, включително и демонстративно отваряне на заведенията.

„Със сигурност ще се видим със заведенията, ресторантите и фитнесите, да видим какво може да се направи. Важно ни е за хората, които работят там. И те са ни толкова мили, но на везната поставяме на първо място здравето, до него образованието и културата“, каза още Борисов, след което добави, че фитнесите със сигурност ще бъдат отворени, за което е говорил вече и с Националния оперативен щаб.

По време на обиколката на премиера, недоволна жена започна да вика към него „оставка“, „чекмеджета“, „мафия“. Премиерът се спря след това при нея, а тя се оплака, че от изкопа за басейна зад новопостроения социален център излизат камиони с кални гуми и цапат улиците. Това даде повод на Борисов да заговори за руския опозиционен лидер Алексей Навални, който за пореден път беше арестуван от властите в Русия, след като се върна от Германия. Борисов подчерта, че след множество реакции на европейски и световни лидери срещу задържането на Навални, още няма такава от българския президент Румен Радев.

„Не може хората да са по-доволни. Пандемия е. Има и една госпожа, която е против нас, но на фона на това на Европейския съвет беше разгледано и задържането на опозиционния лидер в Русия Алексей Навални. На този фон са оглушителни тишината и мълчанието на президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Европейските депутати, а началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират, докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за освобождаването на Навални и неговите хора“, заяви Борисов.

„Не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Руската федерация. Става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има, а на други места – не? Затова предлагам да чуем все пак какво президентът Радев мисли, защото и Европейският съвет, ЕП, и ЕК настояваме за незабавното му освобождаване. БСП ги знаем какви са, но държавният глава е най-представителната институция и неговият глас е изключително важен“, допълни премиерът.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 януари 2021 18:54
Гост

Айде спрете се с тоя коронавирус. То е ясно, че докато ГЕРБ са на власт, ще има минимум 60-70 щама и то един от друг по-заразни и по-смъртоносни. Ясно е и, че Тиквата иска да го играе добър чичко, вместо само чичко, какъвто е. И тука ще продължават да пишат 1-2 ковидиоти с десетки имена, колко е опасен тоя коронавирус и как минимум 50-60 милиарда (най-малко) ще измрат, ако не се ваксинираме. пИкал съм и на короната, и на герберастите, нито един болен не познавам. Хайде троловете да Акат на воля с „доказателства“.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 12:47
Гост

A за Мата Хари нещо?

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 17:09
Гост

4:59

Спондж
Спондж
23 януари 2021 11:48
Гост

При толкова по-заразен вирус, което вече е нагледно доказано в Европа, не знам за какво отваряне говорим сега. Ако се повтори ситуацията от ноември, не дай боже и по-зле, труповете пред болниците може да изглеждат като нелепи инциденти.

Fiasko
Fiasko
23 януари 2021 12:30
Гост

Да обобщим значи – от Англия обявиха вече, че новият вариант на ковид е не само по-заразен, но и по-смъртоносен (каза го премиерът им официално), след това разбрахме, че няма да има достатъчно и от липсващите още ваксини на Астра Зенека, а за финал тук си говорим какво ще отворим.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 21:54
Гост

Да обобщим наистина- явно ще се появява хипер мега смъртоносен щам всеки път, като някой повдигне глава срещу правителството на ГЕРБ.

OMG
OMG
23 януари 2021 11:28
Гост

Вместо да говори небивалици сам пред себе си, да вземе да извади милионите от чекмеджетата и да купува спешно ваксини. Астра Зенека обявиха, че ще доставят 60% по-малко от обещаното, защото имат проблем и с производството.

Vivan
Vivan
23 януари 2021 11:45
Гост

Затова ще приемат руския Спутник V за масите, тъй като друга масова ваксина може и да не се случи. От тази гледна точка, може би пък е далновидно мълчанието на Радев за Навални. Може би и Борисов трябва да вземе пример.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 11:53
Гост

Руснаците вече са подали заявка за одобрение в ЕС. Ако докарат Спутника трябва да призовем Борисов публично да се набоде с него, за да убеди хората, че не е по-опасна от Пфайзер и Модерна.

Keep
Keep
23 януари 2021 12:48
Гост

Toй ще се изниже и ще каже, че е фрашкан с антитела.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 13:46
Гост

Да извади и за бизнесите, които затвори. Да раздаде няколко кюлчета

123
123
23 януари 2021 11:27
Гост

Докато ги отворят ще дойде британския вариант на вируса и ще започно голямото затваряне.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2021 13:48
Гост

Той дойде и очаквам отново затягане на мерките, но не съм сигурен доколко ще издържат хората. На всички им писна

SIxtoR.
SIxtoR.
23 януари 2021 11:26
Гост

Фитнесите не са ли по-опасни от ресторантите? Затворени помещения със спортуващи хора предплагат по-лесно предаване на инфекция по въздушно капков път, отколкото статично стоящи хора на все пак раздалечени маси.

666
666
23 януари 2021 12:24
Гост

След една седмица ще обяви сигурно и поетапно отваряне на заведенията, като първо ще бъдат чалготеките 🙂 Така, де, интереси.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2021 9:13
Гост

Според Вас спортът е по- опасен от места, където хората се хранят с нездравословна храна и се наливат с алкохол?
Дистанция там се спазва само на хартия.
А и се оказа, че много заведения работят нелегално, така че няма какво да ги мислим.
Толкова за ценностите на българина.