След оспорвана игра футболният отбор „Светлина“ успя да се наложи над съперника си „Надежда“. Резултатът от мача е 7 на 6 и не е от обичайна футболна среща.

На терена като противници, но и като съотборници, се срещнаха прокурори, ученици, деца с противообществени прояви и младежи в риск. Идеята е на обвинителите от Варненския апелативен район в рамките на пилотен проект на окръжната прокуратура в Шумен „Заедно можем“. Целта е подпомагане на деца в риск.

Съставите на двата отбора бяха смесени – от ученици от средното училище „Йоан Екзарх“ в Шумен, деца в риск и с противообществени прояви, така и обвинители от Варна, Добрич, Попово, Омуртаг, Велики Преслав и от града домакин. А целта е футболните срещи да се превърнат в регулярни.

Отбор „Светлина“ беше в жълти екипи, а отбор „Надежда“ – в бели. „Подбрахме тези имена, защото вярваме, че „Заедно можем“ да дадем светлина и надежда по пътя на вас – децата“, заяви окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Говорителят и прокурор в Окръжната прокуратура в Шумен Яна Николова се обърна към присъстващите деца с думите, че както в спорта, така и в живота успех се постига с много труд и постоянство и заключи: „Правият път е стръмният“.

Мачът се игра в спортната зала на шуменската гимназия. Началният удар на срещата беше даден от футболиста от националния отбор Георги Костадинов, който е и бъдещ юрист.

За феърплея се грижеше треньорът на националния отбор по футбол Петър Хубчев, една от легендите от Световното първенство по футбол в САЩ `94.

След края на мача футболистът от „Лудогорец“ Цветомир Панов раздаде много автографи – и на деца, и на прокурори. Той се подписваше на фланелките с логото на инициативата „Заедно можем“. Изпълнителният директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев зарадва децата със сувенири на футболния клуб.

Спортът е много важен. Спортът помага да не се пуши и пие, но помага най-вече за дисциплината“, каза 16-годишният Беркай Мехмед, който активно участва в срещата.

Сред гостите бяха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, и.ф. административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Вилен Мичев и говорителят на АП-Варна, прокурор Стефка Якимова.

И учениците, и прокурорите заявиха желание инициативата „Заедно можем“ да превърне в традиционна срещата между подрастващи и магистрати от варненския апелативен район.

Коментирайте

avatar