И двете награди за най-добри писмени защити – на жалбоподател и на ответник, спечели отборът на юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на международното състезание European Human Rights Moot Court Competition 2020.

Това се случва за първи път в осемгодишната история на състезанието по права на човека. Освен това студентите от СУ достигнаха до четвъртфинала на надпреварата. По традиция те се класираха за участие на финалните устни кръгове на European Human Rights Moot Court Competition.

Тази година в отбора на СУ бяха Боянка Христева и Илиян Антонов (жалбоподатели), Мартина Богданова и Петя Аджопова (ответници), а треньори им бяха Янита Джунова и Недко Радев – завършили студенти на СУ и бивши състезатели.

Поради необичайните обстоятелства тази година финалната част на състезанието, организирано от ELSA International, се проведе виртуално от 2 до 4 юни 2020 г.

Студентите от СУ се изправиха срещу отбори от Австрия и Германия в предварителните елиминационни кръгове. А след това премериха сили със студенти от Сорбоната, Франция (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne).

„Във фазата на четвъртфиналите българският отбор показа задълбочени правни знания, блестящи ораторски умения, хладнокръвие при подвеждащи въпроси. И добрите новини не закъсняха“, съобщават от университета.

От висшето училище посочват, че подготовката на отбора за финалната устна фаза е продължила почти година. „Тренировките започнаха още през лятото на 2019 г., когато участниците положиха основите на знанията си по права на човека, по разпоредбите и стандартите на Европейската конвенция за правата на човека, по необятната практика на Съда в Страсбург. С излизането на казуса започна и подготовката на двете писмени защити – на ищец и на ответник, именно тези писмени защити, които на финалния етап бяха отличени като най-добри“, разказват от висшето училище.

Следва регионалният устен кръг във Вилнюс, класиране за големите устни финали, победи над отбори от Австрия и Германия, оспорван четвъртфинал със студенти от Франция и две големи признания.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
УНСС
УНСС
08 юни 2020 9:41
Гост

Ами ако треньорите им продължават да им пишат писмените защити, ще продължават да печелят 🙂

Мартина Богданова
Мартина Богданова
12 юни 2020 17:42
Гост

Здравейте! По регламент треньорите могат само да консултират отборите, но не и да вършат работа вместо тях. Уверявам Ви, че така се случва и в действителност. 🙂

Николай Христев
Николай Христев
06 юни 2020 9:57
Гост

А това че са загубили ат Сорбоната, че са били „победени“ от най-добрия френски университет на финалните кръгове в Страсбург Франция…, извинете ме но да сте отбор с най-добрите писмени защити и да загубите от „домакините“, сравнимо ли е с правата на човека след Априлското въстание?
Успех на всички български отбори по всички интелектуялни терени!
Бъдете горди, че сте българи.
Благодаря на медиите, че отразиха успехите на тези деца за да се гордеем и ние!!!

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 19:52
Гост

Браво на студентите, които за пореден ни карат да се гордеем. Но ми прави впечатление, че се съобщават само награди на студенти от конкурси, проведени в Западна Европа. Никой не спомена нищо за двете момичета победили руснаци на родния им език през март 2020 г.

колега
колега
05 юни 2020 17:02
Гост

Поздравления за младите колеги и за Лекс, че отразява добрите новини! Големи!

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 13:37
Гост

Сигурен съм, че има практикуващи адвокати, които могат да се научат на много неща от тези млади хора.

Павлов
Павлов
05 юни 2020 13:21
Гост

Успех деца. Умни сте и готини

Димитриев
Димитриев
05 юни 2020 13:21
Гост

Постепенно се оправяме и тези деца ще са нашето бъдеще. Докато големите страни пламтят от бежанци и бунтове, то ние имаме шанс да минем леко през това и да станем нова Швейцария наистина.

Линкаря
Линкаря
05 юни 2020 13:20
Гост

Да, те определено са бъдещето на България и горещо се надявам да останат тук

Спиридон
Спиридон
05 юни 2020 13:20
Гост

Браво на децата. Успех в развитието. С тях сме!

Мария
Мария
05 юни 2020 13:18
Гост

От такива деца имаме нужда да ни управляват. Надявам се да се справят в живота и да са успешни.

адв. Маринков
адв. Маринков
05 юни 2020 13:20
Гост

Тя върхушката ще намери начин да ги провали и да ги направи зависими от себе си и от парите им. Далаверите пак ще се ширят. дори тия деца да са добър избор за ръководни постове сега и да изглеждат некорумпирани, то като влезеш във властта и като имаш около себе си дърви партиици и дърти служители на ДС и БКП, които уж ще те учат и ще ти помагат в ръководенето на министерство да речем, то те почват да ти казват кога каква далавера да въртиш. Защото на тях пък им изискват ТИМ и мутрите да правят далавери. И тая… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 13:43
Гост

Тъжно, но истина!

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 13:17
Гост

Направо са ги отвяли. Поздравления.

Пол
Пол
05 юни 2020 13:17
Гост

Браво на децата. Успех в кариерата.

Харалампи
Харалампи
05 юни 2020 13:16
Гост

Продължавам да смятам, че в България се раждат умни деца. Трябва да инвестираме в тях

Stratiev
Stratiev
05 юни 2020 13:17
Гост

Ми държавата малко от малко инвестира. Ама те после отиват в чужбина. Ванга казваше – какво ще дирят там? Пари? Няма да ги намерят. До 2025 година да се прибират в България, че ще стане страшно в чужбина

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 13:16
Гост

Заслужена награда след този дълъг път. Браво!

Хриси
Хриси
05 юни 2020 13:14
Гост

Голямо постижение. Винаги съм знаел, че възпитаниците на СУ са от класа.

Дима
Дима
05 юни 2020 13:11
Гост

Прекрасна новина. Браво на тези млади хора!