Ивайло Ефтимов-Йожи от групата за отвличания „Наглите“ излиза предсрочно от затвора. Това реши окончателно Софийският апелативен съд (САС).

Съдиите Николай Джурковски, Величка Цанова и Емилия Колева са преценили, че не е нужно Ефтимов да изтърпява и останалата част от наказанието в затвора. Според справката на затворническата администрация, той имаше да изтърпява още две години и половина от наказанието.

През 2014 г. Ефтимов беше осъден на 18 години затвор за участието си в отвличанията, а отделно от това имаше и присъда за кражба. Същите присъди получиха още Прокопий Прокопиев и Даниел Димитров, а Любомир Димитров беше осъден на 10 години затвор.

Членовете на бандата за отвличания бяха арестувани обаче още в края на 2009 г. и оттогава са задържани, което се приспада от последвалите им наказания, както и последвалата работа в затвора.

За да освободи предсрочно Ефтимов, апелативният съд е оценил не само това, че е изтърпял повече от половината от наказанието, а още поведението му в затвора, получените награди и отношението към извършените престъпления.

„На следващо място, САС е счел, че данните по делото безпротиворечиво и еднозначно сочат, че към настоящия момент с примерното си и позитивно поведение, както и с отговорното си и честно отношение към труда, Ивайло Ефтимов е дал достатъчно по обем и съдържание доказателства за своето поправяне“, пишат апелативните съдии.

Положително становище за освобождаването на Ефтимов са дали от „Казичене“, където той е изтърпявал досега наказанието си, но вече при лек режим. В становището се казвало, че затворникът е изградил достатъчно добри задръжки и самоконтрол, бил мотивиран за промяна на криминалното си поведение, изградил трудови навици. САС се позовава и на положителното становище от шефа на Казичене Замфир Драганов, в което изрично е отбелязано, че процесът на поправяне и превъзпитание при Ефтимов е завършил и че корекционната работа с него е приключила.

Според предходни доклади пък осъденият се справял безупречно с работата, няма нарушения, ползвал се с добро име сред затворниците, бил лоялен и към администрацията, проявявал дори медиаторски умения за разрешаване на конфликти. Ефтимов посредничел и в преговорите между затворници и администрация, като избягвал конфликтни ситуации и сам предотвратявал такива.

Сред останалите данни за него са, че е „заемал реалистична позиция към извършените от него криминални деяния, не е омаловажавал вината си и не е търсил оправдание за действията си, като е изразил съжаление по отношение на жертвите“.

„Обстоятелствата относно многократното му награждаване и изрядното му поведение при многократните му пребивавания извън местата за лишаване от свобода сами по себе си са преценени като достатъчно красноречиви за настъпилата трайна и необратима положителна промяна в личността и поведението на осъдения, като разгледани ведно с всички останали положителни тенденции в поведението и нагласите му, са дали основание да се приеме, че към настоящия момент поправянето на Ивайло Ефтимов е завършено и пълно, респективно, че осъденият е дал достатъчно доказателства за поправянето си и че е подготвен за законосъобразен начин на живот на свобода“, посочват апелативните съдии.

Преди месец съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд (СГС) отказа да освободи Ефтимов, след като не прие за достоверни данните от затворническото му досие. Според досието осъденият е започнал да работи в затвора след 2013 г. Според СГС обаче в досието на Ефтимов са отчетени много пълни работни дни, в които той в действителност не е работил, а е бил или в болница, или в отпуск.

Защитата му се беше позовала и на доклад от затворническата администрация, според който оценката за риск от рецидив при Ефтимов е снижена на 22 точки. Градският съд обаче беше преценил, че първоначалната оценка от 32 е била крайно занижена, предвид тежките престъпления, за които е осъден и криминалното му минало.

В същото време и градският съд, и САС отхвърлиха искането за предсрочно освобождаване на Даниел Димитров от групата на „Наглите“, който също изтърпява наказание от 18 години затвор.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
запознат
запознат
01 октомври 2020 17:26
Гост

Пак там: в периода 2017 г. – 2019 г. с постановления на административния ръководител на СГП и градски прокурор цели 5 пъти /по различни причини и за различни срокове/ е било прекъсвано изпълнението на наказанието лишаване от свобода по отношение на Ефтимов, като сред мотивите за уважаване на една от молбите му за прекъсване изпълнението на наказанието е изводът на градския прокурор, че при предходни 2 прекъсвания на изпълнението на наказанието не е имало отклонения от страна на лишения от свобода Ефтимов, както и че поведението му в затвора сочи, че не е налице риск да се укрие или да… Покажи целия коментар »

запознат
запознат
01 октомври 2020 17:24
Гост

Из мотивите на САС: Апелативният съд е преценил, че от особено съществено значение за обосноваването на извода за поправянето на осъдения Ефтимов се явяват обстоятелствата относно положителната му трудова характеристика по време на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, липсата на нарушения и многократното му награждаване – 32 пъти, включително и с домашен отпуск: през 2018 г. – веднъж с 2 денонощия и веднъж с 3 денонощия; през 2019 г. – веднъж с 4 денонощия и два пъти с по 5 денонощия, както и с награда „да ползва част от годишната си почивка в размер на 7 дни извън МЛС“… Покажи целия коментар »

Срам
Срам
01 октомври 2020 16:51
Гост

Много несправедливо решение.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:38
Гост

Е, къде ще ходи да не изгради достатъчно добри задръжки и самоконтрол.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:38
Гост

Явно чистачката там е строга, но справедлива.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:28
Гост

Какво ли отношение може да има един престъпник към извършените от него престъпления?

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:36
Гост

Те всички казват, че се разкайват обикновено.

миришеееее
миришеееее
01 октомври 2020 16:24
Гост

Не ви ли намирисва цялата работа. Много се поправил. Много работил. От затвора ще се счупят да го хвалят. Съдът му се радва като на новородено. А той изродът отвличал хора за откупи!

съдът на свободата
съдът на свободата
01 октомври 2020 16:25
Гост

To си пише, че СГС се е усъмнил доста в цялата схема, но съдът на свободата пак й повЕрва…

Hanuta
Hanuta
01 октомври 2020 16:26
Гост

Мирише, я, ама някой е захлебил. Това звучи далеч по-зле от случая с Полфрийман. Тези са закоравели престъпници.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:28
Гост

Но сега няма да има патриоти с байраци пред съдебната палата… А и прокуратурата няма да се изока, помнете ми думата!

Колега
Колега
01 октомври 2020 23:45
Гост

Мирише друг път….лежал съм и със 2та.Полфрийман си беше тотален наркоман от 24 часа ,18 беше не адекватен и изобщо не беше за пускане от там.Докато Йожко си го заслужава на 100процента да е навън.Като отговорник на чистотата в Казичене се справаше повече от добре.Затвора светеше,на плаца нямаше и фас дори…направи много за спорта вътре,преговаряше с управата за организиране на мачове,турнири…а колко напрежение между лишени от свобода и управата на затвора е намалил да не говорим.Евтимов е един интелигентен,възпитан и доста ерудиран човек който всички лишени от свобода и всички старшини и началници уважаваха.Браво на съда.Все пак 11 години лежи….доказана… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:49
Гост

Развързаха му ръцете. Дано наистина да се е поправил.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:50
Гост

Надали.

123
123
01 октомври 2020 16:21
Гост

Ех, ако може сега да ни отвлече управляващите и техните поръчители.

tik tak
tik tak
01 октомври 2020 16:29
Гост

Ако го направи, Хаджигенов ли ще го защитава в съда 🙂

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:20
Гост

Няма и 11 години в затвора, а вече свободен.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2020 16:24
Гост

За това хората изгубиха вяра в правосъдието ни.

тишина
тишина
01 октомври 2020 16:31
Гост

И понеже в състава няма предстанители на ССБ, няма вой до небесата, нали