Опит за хакерска атака е бил направен в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), съобщи пред БНР председателят ѝ Венцислав Караджов.

По думите му, атаката е била осуетена и затова не може да се каже дали целта е бил сайтът на комисията, или базата данни. Според Караджов става дума за целенасочен опит за саботаж на работата на комисията.

Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата.

Новината за нова потенциална атака идва седмица, след като беше пробита системата на Националната агенция за приходите (НАП), от която се предполага, че са изтекли лични данни на милиони българи. Обвиненият за атаката специалист по киберсигурност Кристиян Бойков беше освободен след 72 часа в ареста, но до момента участието му в престъплението не е изяснено, а той категорично отрича да е замесен.

Именно Комисията за защита на личните данни започна пък днес проверка на НАП, за да се установи точно на какво се дължи пробивът в системите ѝ за защита. „Дори и да са били тествани, очевидно е недостатъчно и препоръките не са били спазени“, коментира шефът на комисията и каза, че глоба за НАП ще има и тя няма да е малка.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Истината
Истината
22 юли 2019 23:23
Гост

Сега ще има множество „неуспешни хакерски атаки“ на институции, за да се изчетка накърнения имидж на държавната администрация. Евтини пиарски номерца.

Бързина
Бързина
22 юли 2019 16:11
Гост

Сега ще последва една вълна от опити да се хакнат базите данни на всякакви институции. И тъй като потенциалните хакери (кои с користна цел, кои на шега) са много и една атака може да се извърши за секунди, институциите трябва спешно да затегнат контрола, а не да чакат месеци, да пускат обществени поръчки за IT фирми и т.н.

Маг
Маг
22 юли 2019 15:13
Гост

Ей, тези вълшебници взеха да се роят. Защо не почукат на вратата на Боко. Той ще ги приеме с отворени обятия.

наглост
наглост
22 юли 2019 15:12
Гост

Въобще не ми дреме за глобата на НАП, понеже не живея тук разбира се. Иначе това ще е за сметка на българския джоб.

Профи
Профи
22 юли 2019 15:11
Гост

Какви идиоти – не е нужно някой да е физически в сградата на комисията, за да се опита да влезе през безжичната мрежа. Нищо не разбирате и затова ви се случват такива неща. А може и да си измисляте…

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 15:09
Гост

Гледам и не вярвам на очите си! Каква наглост само. Да отидеш в сградата и да се опиташ да точиш данни.

Wi-Fi
Wi-Fi
22 юли 2019 15:09
Гост

Първоначалните данни са, че извършителят е вегетарианец, женен за блогърка.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 15:08
Гост

Добре, че Комисията за защита на личните данни си пазят информацията, за разлика от НАП И АВ.