Председателят на Комисията на противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров внесе оставката си в парламента.

Миналата седмица той обяви, че ще подаде оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на антикорупционната комисия и тогава ще обяви мотивите си.

В петък обаче Цацаров остана и без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС. Премиерът Кирил Петков обясни, че допускът е отнет, тъй като Цацаров не е минал т.нар. тест за надеждност, свързан с използването на класифицирана информация не по предназначение.

Шефът на КПКОНПИ пък огласи своя позиция, в която обяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на натиск от Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМгейт“. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, той е изнесъл класифицирана информация.

„Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, обяви в петък Цацаров.

Премиерът Петков не потвърди дали допускът на Цацаров е отнет заради „ЦУМгейт“, като обясни, че ще наруши закона, ако каже за какво става дума.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 20:17
Гост

Явно за Цацаров не е налице герберска ръка за топките и може да си тръгне на спокойствие. Ама Каскета не може- гербавите са го назначили и има работа да върши. Глупостите на Тома Ибриков, че не бил техен човек, са достойни за присмех.

Нормален Шиши трол
Нормален Шиши трол
17 януари 2022 19:11
Гост

Дебелобузестата цаца ще се върне на бял слон, а император Тиквоний на бяла джипка! И вечно ще е царството каскетно-тиквено!

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 19:06
Гост

Цацаров се връща като прокурор във ВКП и ще има достъп до класифицирана по право. Ще има и имунитет, който няма да падне щото на Дамаджан Чашков му е скимнало. После ще има продължение.

Димитър
Димитър
17 януари 2022 18:17
Гост

Вие вместо да се мъчите да мислите къде ще е Цацо и колко ще е“бит“ си мислете най-добре,защо Гешев „гласува срещу себе си“ при избора на Захарова,както и как ще се изземат част „зъбките“ на Рашков при тежки разследвания и продължавайте да бленувате за затвор…….Ако пък случайно съда отмени решението на ДАНС,ще ви питам тогава какви ще ги дъвчете. Освен това дори да остане в сила на Цацо НИЩО НЕ МУ ПРЕЧИ да се върне и в съдебната система на бял кон. Техния достъп е по право….Щом дори Екимдръжкев (Екимджиев де) ревеше като ощипана девица по интернет ,че оставката му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 16:43
Гост

Шопара никога не си е изпускал така нервите публично. Явно задните му части се пекат на бавен огън.

Жалък край
Жалък край
17 януари 2022 15:07
Гост

Цацов бавно, но сигурно вече е в тигана! Явно мазнината се е позагряла, щом и оставка подаде. Всичко друго може да му се прости, само не и, че направи всичко, макар и не сам, но по негов избор, един ограничен и елементарен милиционер, който отдавна го игнорира и прецака да стане главен прокурор!

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 15:14
Гост

Е, не е свършил света все пак. Ще полежи няколко години при бай Ставри, след това ще си продължи живота…

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 14:36
Гост

Бе, кво ви пука ве? За невярно деклариране, че има само българско гражданство, „просто киро“ стана за награда мин.-председател, а НК от 1968 г.не мое да го пипне!
Гешев е виновен!

адвокат от САК
адвокат от САК
17 януари 2022 13:16
Гост

Ако някой иска да прочете някаква обществено значима днешна новина, може да прочете този линк. https://prb.bg/bg/news/55868-rakovodstvoto-na-prb-izprati-%E2%80%9Epravo-na-otgovor%E2%80%9C-vav-vrazka-s-neverni-tvardeniya- който завършва по следния начин “….Имайки предвид отговорната позиция, която г-н Матеев заема, в качеството си на председател на Комисията по конституционни и правни въпроси на парламента, апелираме занапред да не допуска излагането на неверни от фактическа и правна гледна точка твърдения, които биха могли да въведат в заблуждение българските граждани. За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите и имат политически цели, водят до уронване на престижа на съдебната власт, рушат доверието на българските граждани в институциите и са… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2022 13:33
Гост

Колкото и да съм съгласен с коментара от гледна точка на правото на отговор, не мисля, че е в услуга на намаляването на напрежението и преустановяване на взаимните лични нападки на база предубеденост, че този или онзи е трол.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 януари 2022 14:28
Гост

До “Проскубания бухал 17 януари 2022 13:33“ Колега, аз не съм модератор на този форум, не съм наемен служител на търговското дружество- собственик на този сайт, не съм и адвокат, нает от въпросното дружество за абонаментно обслужване на правните му проблеми. Има елементарна хигиена, която би следвало да се спазва в този сайт- като например да не се допуска спам или коментари, които не са по темата на коментираната статия. Не съм обвързана с някакви правоотношения, чиято цел да е да намали/ премахне някакво напрежение тук или да се модерира този форум- аз съм обикновена потребителка и качеството на такава,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 15:16
Гост

Ти си или Адвокат от ПРБ, или преродената кака Сийка. Прокуратурата си има пресцентър, няма нужда да им преразказваш опорните точки.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 януари 2022 15:57
Гост

До “Анонимен 17 януари 2022 15:16“ В мой коментар “адвокат от САК 17 януари 2022 14:28“ и особено в частта му “…Крайно неприятно е финансово мотивирани от политиците “коментатори“, постоянно да внушават, че всичко в този свят е само и единствено политика, и всеки, който не застъпва конюнктурният политически възглед, е “подлога“ или “трол“ на опозиционните им партии…“ визирам точно субекти като вас. Повече нямам какво да ви кажа.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 16:40
Гост

Абсолютен трол на Гешевтурата

Спиридон
Спиридон
17 януари 2022 12:56
Гост

Това е много добра новина.

Ники
Ники
17 януари 2022 12:55
Гост

Той и Гешев не е много надежден, ама още си е на поста.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 12:53
Гост

И какво е изнесъл по ЦУМгейт?

Наблюдател
Наблюдател
17 януари 2022 12:55
Гост

Ами Дончев беше казал, например, че Цацаров му казал в прав текст: Нали не се съмняваш, че те следим и слушаме. Ако е така, ето ти разгласяване на класифицирана информация към проверявано лице.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 12:53
Гост

Целият този шум ще е за няколко дни. Цацаров ще се върне в прокуратурата и тихомълком ще продължи да дерибейства.

Симо
Симо
17 януари 2022 12:52
Гост

Какви ли мотиви за оставката си ще изтъкне. Интересно.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 януари 2022 12:52
Гост

Е, и- какви обществено значими правни последици произтичат от тази “новина“, че чак уж “специализираният юридически сайт“ лекс.бг й отделя цяла статия…Да не би тя да е равнозначна на някаква кардинална промяна в ГПК, НПК, НК, че да ни занимавате с тази чисто политическа новина…По какъв точно начин тя засяга качественото изпълнение на правните ангажименти на лицата, упражняващи юридическа професия, че не се сещам…Както написах в предходна статия, много ме дразни и ми е неприятно, че точно този сайт, който е с претенции да е “ специализиран юридически сайт“, бълва 90 процента само политически новини, които имат последици за един… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 13:00
Гост

Ами направете си юридически сайт и си пишете каквото искате в него. На мен лично лекса ми харесва.

адвокат от САК
адвокат от САК
17 януари 2022 13:03
Гост

До “Анонимен 17 януари 2022 13:00“ Мда- отлична идея и е реално изпълнима. В крайна сметка, що да не я реализирам- още повече, че доста колеги имат нужда да се чувстват част от специализираната юридическа общност, а не нонстоп някакви политикани да ги засипват с някакви тъпотии, които колегите отминават мълчаливо и с безразличие…

Петров
Петров
17 януари 2022 13:06
Гост

Адвокате, точно ти в момента не коментираш правна материя, а в най-добрия случай паралегални положения. Най-добре си замълчи, ако няма какво да кажеш.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2022 13:05
Гост

Принципно съм съгласен. Работата е че малко хора ще го четат,ако е прекалено тясно специализиран. По този начин доста обикновени граждани се запознават с актуални проблеми в света на правото покрай злободневните теми ( поне се предполага). Пък и тази секция поначало е за новини, които имат по-скоро журналистически характер.
Може нещата да се доизпипат като се разделят политическите публикации от тези с юридическо естество. Въпреки забележките ми за възможността да се коментира под статии за КП, в крайна сметка си остава вариант за „охлаждане“ на страстите.

соте, соте
соте, соте
17 януари 2022 12:50
Гост

Мчи какво му е ненадеждно на Цацров толкова надеждно служи толкова години 😉

Гери
Гери
17 януари 2022 12:52
Гост

В интерес на някого. Особено гато главен прокурор.

вкп?
вкп?
17 януари 2022 12:42
Гост

Цацаров вече е бита карта, каквито и конспиративни теории да се въртят. Оправихте ли му кабинета във ВКП?

Лозан
Лозан
17 януари 2022 12:53
Гост

Може и да е в КС. Знаеш ли.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 12:54
Гост

Ако все още са в обтегнати отношения с Гешев, на четвъртия етаж в палатата ще е голям цирк. А и допускам, че Гешев ще започне да го мести от кабинет в кабинет, от отдел в отдел, ей така, за разнообразие.

Чичо Сам
Чичо Сам
17 януари 2022 12:38
Гост

Иване, а твоята още я намало?

9876
9876
17 януари 2022 12:49
Гост

Той ще я връчи на Радев, сега му има най-голямо доверие 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2022 12:31
Гост

Нека запазим минута мълчание в памет на делата на този човек, че друг като него може и да няма в близко бъдеще.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
17 януари 2022 12:38
Гост

Надявам се това да е някаква ирония, бухале проскубан

Кики
Кики
17 януари 2022 12:54
Гост

Е, дано да няма вече.