Прокурорската колегия обяви конкурс за 35 места за младши прокурори и 31 места за младши следователи.

Най-много от местата за младши прокурори са в Софийската районна прокуратура – 8. Търсят се по двама в Стара Загора, Шумен и Ямбол. По едно свободно място за младши прокурори има в Благоевград, Разлог, Видин, Враца, Монтана, Перник, Сливница, Пазарджик, Хасково, Харманли, Кърджали, Велико Търново, Плевен, Русе, Варна, Добрич, Разград, Търговище, Силистра, Бургас и Сливен.

За младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури най-много свободни места има в Софийската градска прокуратура – 6, и в Специализираната прокуратура – 5. Три места има в Русе, по две са вакантните позиции в Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Разград и Бургас. По един младши следовател е необходим в окръжните прокуратури в Монтана, Перник, Кърджали, Габрово, Варна, Силистра и Сливен.

Предстои решението на Прокурорска колегия да бъде публикувано в Държавен вестник и от тогава започва да тече 14-дневен срок, в който желаещите да станат младши прокурори трябва да подадат заявление за участие в конкурса.

То трябва да е придружено с подробна автобиография, копие от диплома за завършено висше образование по „Право” и удостоверение за придобита юридическа правоспособност. Прилагат се и свидетелство за съдимост, медицинско удостоверение, че кандидатът не страда от психическо заболяване и не се води на учет, копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ стажа по чл. 164 от Закона за съдебната власт за съответната длъжност.

Кандидатите за младши прокурори и младши следователи трябва да представят и най-малко две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност и които познават нравствените и професионалните им качества. Попълват и въпросник по образец, изготвен от ВСС, във връзка с притежаваните от тях нравствени качества. Пишат и мотивационно писмо.

Писменият изпит за младши прокурори ще е на 11 април 2020 г., а този за младши следователи на 25 април 2020 г. И двата ще се проведат в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Пламена Цветанова вече е зам.-главен прокурор

Прокурорската колегия днес назначи доскорошния си член Пламена Цветанова за зам.-главен прокурор. Тя беше предложена за поста от Иван Гешев, но първо трябваше да бъде освободена като член на ВСС и възстановена на работа във Върховната касационна прокуратура. Познавам г-жа Цветанова от 90-те години, когато започнахме заедно в следствието. Тя е изключително добър професионалист, с богат опит, включително и административен. Тя има изключително висока правна компетентност и смятам, че ще се справи със задачите като зам.-главен прокурор“, каза Иван Гешев.

Трима прокурори днес бяха повишени във Върховната касационна прокуратура. Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – те са участвали във вече приключен конкурс, но са класирани под чертата, а сега се освобождават свободни места. Така върховни прокурори станаха бившият шеф на Софийската апелативна прокуратура Вичо Вичев, зам.-шефът на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов и Митко Димитров от СГП.

Шефът на Военно-окръжната прокуратура в София полк. Емил Ангелов подаде оставка от поста, която днес беше приета от колегията. Той беше назначен за редови военен обвинител в Пловдив. Ангелов работи именно там преди да оглави столичната прокуратура.

„Разговарях с него. Мотивите му са лични. Той пътува всеки ден от Пловдив, семейството му е там. Ситуацията е такава, че предпочита да е при семейството си. Той положи много усилия като ръководител на Военно-окръжната прокуратура, за което му благодаря“, заяви главният прокурор.

Даниела Гюрова получи втори мандат като районен прокурор на Дупница

Даниела Гюрова беше избрана за ръководител на районната прокуратура в Дупница за втори мандат. За нея гласуваха всички членове на Прокурорската колегия. Конкурентът ѝ за поста Ивайло Иванов не получи нито един глас.

След изслушването главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще подкрепи Гюрова, защото в концепцията и по време на изслушването Ивайло Иванов е вложил много личен елемент, а това не е правилен подход. Освен това имало и популистки елемент. „Когато едно нещо работи и работи добре, няма смисъл да се внасят промени, освен ако няма недостатъци и не се налага промяна. Правилният кандидат е Даниела Гюрова. Но тя трябва да обърне внимание на липсата на добра комуникация с контролните органи. Надявам се тя да обърне внимание на това“, поясни Гешев.

Гергана Мутафова добави, че има влошен микроклимат в районната прокуратура. А днес е станало ясно и на какво се дължи – на заповедта на административния ръководител, с която си е определил 30% натовареност. Мутафова каза още, че от концепцията на Иванов се концентрирала основно върху тази заповед и как ръководителят трябвало да бъде натоварен на 100%.

Главният прокурор поясни, че няма как това да стане, защото един ръководител има много друга административна работа и той го знае от собствен опит.

Така Даниела Гюрова единодушно беше избрана за шеф на РП-Дупница.

Прокурорската колегия награди трима вече бивши магистрати. Прокурорите Румен Колчев от ВКП и Лиляна Кръстанова от ВАП, както и следователят Дамян Братованов от СГП бяха отличени с „личен почетен знак златен – първа степен“ и 1000 лева за „проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“.

Тримата бяха освободени през декември 2019 г. поради навършване на пенсионна възраст, а днес бяха поканени на заседанието на Прокурорската колегия, за да им бъдат връчени отличията.

Главният прокурор Иван Гешев им пожела успех.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:37
Гост

Свидетелство за съдимост не се изисква.

Чолаков
Чолаков
29 януари 2020 19:00
Гост

Гешев е последния човек, който има право да говори за влагането на личен елемент. Наежил се е срещу Радев като някой герест петел.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 18:55
Гост

За какво им ги искат тези медицински удостоверения, след като повечето си ги вадят по втория начин. То и после им проличава. Ама след дъжд качулка.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 18:50
Гост

Да му мисли Пламена Цветанова с този уникален шеф. 😩

Suspicious mind
Suspicious mind
29 януари 2020 16:28
Гост

След оставката на Иван Даскалов, сега и този военен… Личните причини вече намирисват на чистка на шефове на прокуратури

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 16:25
Гост

Хайде, дано не е като на конкурса за съдии по вписванията 😉 с над 90% двойки. Давайте, колеги, голямото четене започва – сега!

95 надежди
95 надежди
29 януари 2020 16:20
Гост

29 места за съдии, 35 за прокурори, 31 за следователи – има шанс. 95 позиции за млади свежи умове ще се заемат тази година. Надежда изгрява.

Адвокат
Адвокат
30 януари 2020 0:07
Гост

В тоя сайт бая идиоти пишат 🙂

един мандат
един мандат
29 януари 2020 16:17
Гост

Ох докато изкласите НИП-а, таман ще се освестите и ще е минал мандатът на Гешев, та имате шанс за по-добри времена. Пожалвам успех!

Михаил
Михаил
29 януари 2020 18:57
Гост

Знае ли човек. Нещата вървят към по-лошо. Знаех си аз, че ще го търсим Цацаров.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 16:00
Гост

Ще тежи ли препоръка от адвокат, ако при него си карал стажа или ще имат предимство тези със стаж в съдебната система?

Й.К-в
Й.К-в
29 януари 2020 16:00
Гост

В СРП няма ли нужда от повече?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 15:58
Гост

Айде, млади колеги, работата не е лоша, а и не се иска кой знае колко акъл.

Стоил
Стоил
29 януари 2020 15:57
Гост

Чудя се какво ли си мислят за независимостта кандидатите за младши прокурори

Айде, колеги
Айде, колеги
29 януари 2020 15:56
Гост

Търси се независим прокурор, който да разследва главния!

Чакай
Чакай
29 януари 2020 15:58
Гост

И малкото от тях станаха съдии или напуснаха системата.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 18:47
Гост

Игла в купа сено. А и надали има такъв.