Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) обяви външен конкурс за 28 места в районните прокуратури.

Осем от тях са в РП-Бургас, четири в РП-Благоевград, по три са в Софийската районна прокуратура и в Смолян, по две са местата в Кюстендил, Монтана, Костинброд и по едно в Пазарджик, Велико Търново, Враца и Търговище.

В 14-дневен срок от датата на обнародването на решението за обявяването на конкурса, кандидатите трябва да подадат заявление за участие, към което се прилага автобиография, нотариално заверени копия от дипломата за завършено юридическо образование и от удостоверението за придобита юридическа правоспособност, документ, че не страдат от психическо заболяване, декларация за българско гражданство, копие от трудова/осигурителна книжка, попълнен въпросник за притежаваните нравствени качества и мотивационно писмо. Кандидатите може да посочат няколко районни прокуратури, в които желаят да работят като ги подредят според предпочитанията си.

Документите може да се подадат по няколко начина – лично или чрез упълномощен представител; на имейла на ВСС като трябва да са подписани с квалифициран електронен подпис; по пощата.

Конкурсът се провежда на два етапа – писмен и устен изпит. Кандидатите, получили оценка поне „4.50“ от писмения изпит, ще бъдат допускани до устния.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
12 февруари 2023 16:58
Гост

Как па съм го изпуснал. Ма нали не четем сайта след край на конкурса за младши. Малко трябва да по отпусна след тези глупости. Нищо, и без това само ми губят времето. Не стига, че им одим на сила, но и не ме взимат тия скотове. Поне ще мога да си чета за славния Райх на спокойствие, вместо да чета правни простотии. Сега чета дивизионната история на 132 пехотна и е супер!

инфо
инфо
01 декември 2022 8:18
Гост

В Швеция има около 1150 прокурори, заедно с администрацията прокуратурата на Швеция е от 1800 човека. В Швеция са регистрирани почти милион и половина престъпления https://www.statista.com/statistics/533770/sweden-number-of-committed-crimes/

Хайде сега-сами намерете колко е регистрираната престъпност в България. Драстично по-ниска, или не вярвате на статистиката, а?

Около 2500 -общо прокурори и следователи, сравни с 1150 прокурори в Швеция, и милион и половина престъпления там.

Ако статистиката е вярна нищо не налага в България да има повече прокурори , отколкото в Швеция.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 11:22
Гост

Изумително-администрацията ,подпомагаща прокурорите в Швеция е двойно по-малка, от бройката на прокурорите-около 700 човека общо. А в България-администрацията е двойно по-голяма от броя прокурори.
Та, изводът от Швеция:
-Много голямо число регистрирана престъпност, тоест тежка натовареност на прокурорите-имат много, ама наистина много работа.
-Малко на брой прокурори, двойно по-малко отколкото в България.
-Администрацията, подпомагаща прокуратурата-600 човека. В България-около 5000 администрация.

Тя затова Швеция е богата държава-защото се пестят парите на данъкоплатеца-с по-малко прокурори, и значително по-малка администрация се върши повече работа.

В България-прокурорите са двойно повече ,в сравнение с шведските, а регистрираната престъпност е драстично по-ниска от Швеция.

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
05 декември 2022 4:03
Гост

Разковничето на дълбоките ви размисли се крие в малката подробност, че в нормалните държави прокурорите се занимават само и единствено с престъпни деяния, а у нас е тъкмо обратното. По-голямата част (да речем 80%) от работата на прокуратурата (и особено районните прокуратури) касае словоизлияния на жалбари, кьорфишеци на МВР и прочее подобни, които в белия свят въобще не стигат до прокурора, за да не ангажират ненужно времето му и да не препятстват същинската му работа.

Мнение
Мнение
01 декември 2022 7:20
Гост

Прокуратурата е част от престъпността* . Не конкурси, които само ще засилят капацитета на прокуратурата в престъпната и дейност, а Конституционни промени, които да позволят реформа по грузински модел-пълно закриване, и рестарт с нови хора, в редуциран състав, лустрация по Чешки модел. *Примери -осемте джуджета. Студентите могат да учат особената част от НК от престъпната дейност в прокуратурата-подкук, изнудване, рекет, заплахи кражба на злато, отказ да бъде разследвано. -Продадените казуси на прокурорския конкурс през 2006 и през 2015г. Тези продадени казуси са вечен позор в прокуратурата. Ама какъв конкурс провеждат сега, като видяхме,че през 2015 играчите си носиха разпечатани казуси.… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
01 декември 2022 0:41
Гост

Съдихме се с една Прокуратура 7 години – цуни-гуни, маймуни.

Все повече искам краткост в сроковете.

Дори и за 1 година е дълго като срок, ама имам и дела по 20 години. Много ми е и на мен, то не че магистрала Хемус нещо, ама.

Съдиш прокуратурата, НАП ти почва ревизия веднага
Съдиш прокуратурата, НАП ти почва ревизия веднага
01 декември 2022 7:35
Гост

Сега с тази задължителна медиация, ако я пробутат, не 7 , а 8 години ще продължава. Първо ще искат да излезете на медиация с прокуратурата, това са няколко заседания, процесуалния представител на прокуратурата след всяко заседание ще иска да се консултира дали да се споразумява или не с началници в съответната прокуратура-няма да има право сам да решава, и като не се разберете, след примерно няколко месеца-едва тогава ще отпочва съдебната процедура. В добавка-забелязах-който съди прокуратурата НАП му спретва данъчна ревизия, естествено-съвпадение-хич няма връзка с това,че гражданин е надигнал глава и съди прокуратурата, шъ знаете. А данъчна ревизия на физическо… Покажи целия коментар »

Стига нови инсталирания!
Стига нови инсталирания!
30 ноември 2022 17:12
Гост

Ама това е изумително-брутален демографски спад, и нови инсталирания?!

Прокурори-на челно място сме по брой, ама стига още инсталирания, не сме държава от бандити. За сравнение- като в провинцията ви потрябва лекар-цели области са без уролог или травматолог.

Следващия път, като ви потрябва уролог -ще вървите при прокурора да ви прегледа.

Мартин
Мартин
30 ноември 2022 17:15
Гост

Реално това са местата на пенсионирани хора, подали оставки, преместени, а не нови бройки.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 17:19
Гост

Редно е да няма нови инсталирания, а това да доведе до намаляване на бройката прокурори, без да се стига до съкращения. Не може да продължава това-да сме на челно място по брой прокурори, не сме държава на бандити.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 19:34
Гост

Напротив. Начело сме по престъпници, за това трябват и полицаи и прокурори. Знаете ли в Швеция какъв е процента на извършените престъпления и дали ги занимават прокурорите с един краден салам..

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 8:04
Гост

Знам колко е престъпността в Швеция-за миналата година са регистрирани… 1 480 000 престъпления(един милион, четиристотин и 80 хиляди!) https://www.statista.com/statistics/533770/sweden-number-of-committed-crimes/

Това е десетократно повече от България-поне според официалната статистика.

Според гугъл-в прокуратурата на Швеция работят около 1800 човека-администрация и прокурори-общо, а прокурорите са под 1200.

Извод-натовареността на прокурор в Швеция е 20 пъти по-висока-поради ниската бройка прокурори, и десетократно по-висока РЕГИСТРИРАНА престъпност, поне според статистиката.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 19:34
Гост

То и за съдиите е същото.

Прокурорче
Прокурорче
30 ноември 2022 15:15
Гост

Аз започвам да съжалявам, че кандидатствах и вложих толкова усилия, за да изклася. Мисля да изкарам 15 години и да подам оставка, ще се отдам на преподавателска работа. В началото мислех, че ще е интересно, да, интересна е работата, специално прокурорската, но вече 4 години съм в системата и нещо взе да ми омръзва, освен възнаграждението :). Ще видя, ще изкарам още няколко години и ще хвърля оставка. Просто – тази професия не е за хора, които търсят публичност и известност, ако искате да сте кабинетни хора, с твърда месечна заплата и никой да не ви знае и притеснява –… Покажи целия коментар »

Прокурорче
Прокурорче
30 ноември 2022 15:20
Гост

Просто Законът така ви е ограничил, че да не виждате нищо друго освен делата и кабинета си.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:56
Гост

Абе не е точно тъй, както го описваш….По презумпция е така, законът наистина не допуска магистратите да бъдат забърквани в публични изяви и най-вече – ПОЛИТИЧЕСКИ! Затова и за да гарантира тяхната независимост, увеличава им заплатите, за да не бъдат зависими финансово и да не търсят облаги (подкупи), ограничава им полето за изява, за да не бъдат използвани „За собствени“ цели на някой нелоялен акционер и т. н. и всичко това, за да решават в духа на правото и справедливостта делата, които им се разпределят. НО НЕ ВИНАГИ Е ТАКА! ИМА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ, КОИТО ГЪРМЯТ ПО ВСЯКА ЕДНА… Покажи целия коментар »

съвет
съвет
30 ноември 2022 17:14
Гост

Стани подавач в мол-интересна, динамична работа, контакти с хора и тн.!

................
................
30 ноември 2022 14:42
Гост

А едно време прокурорите се назначаваха от Главния прокурор, а съдиите от Председател на Върховния съд. Не съществуваше ВСС, всичко беше еднолично по духа на социализма, нормално. Истината беше, че дори и главният прокурор или председателя на ВС да те назначи за прокурор, съответно за съдия, то ако Организационният комитет на БКП не се съгласи с назначението – забрави. Сега е по-добре.

УЖАААААС
УЖАААААС
30 ноември 2022 15:03
Гост

Преди време излезе списък с над 60 действащи магистрати, които са били агенти на ДС и ярки членове на БКП преди 89-та година, и същите тези се борят за право и справедливост?! Какъв парадокс!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 17:17
Гост

Едно време съдиите ги назначаваше лично Тодор Живков-справка чл 61 ЗУС-държавния съвет назначаваше съдиите, а шеф на Държавния съвет-кой беше, а.

До 1989г всички бъдещи съдии бяха одобрявани от военния отдел на ЦК на БКП, преди подписа на другаря Живков. И поради неслучилата се лустрация най-верните на партията запазиха местата си, а днес определят кой ще е следващата бодра смяна.

Пинокио
Пинокио
30 ноември 2022 14:34
Гост

Необходим ли е юридически стаж за участие?

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 14:54
Гост

над 3 години.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:07
Гост

Здравейте, имате ли представа дали трябва да е трудов или юридически стаж, защото в 164 ЗСВ, не е специфизирано?

Мартин
Мартин
30 ноември 2022 15:11
Гост

Трябва да е юридически, т.е. – да се изисква юридическо образование за длъжността, която заемете, а и там ясно е записано – разследващ полицай, разследващ митнически инспектор, юрисконсулт, адвокат. Не мисля, че за други професии ще ви позволят, тъй като, ако заемате длъжност, за която се изисква „бакалавърска“ степен, НЯМА да ви признаят за юридически стаж, дори и да е сходна с правната област, освен за разследващ полицай и инспектор. Но пък може да пробвате:)), накрая ще Видите.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:32
Гост

А къде се става юрист с бакалавърска степен? Чл. 164, ал. 1 ЗСВ: „За съдия в районен съд и прокурор в районна прокуратура се назначава лице, което има най-малко три години стаж. За съдия в районен съд и прокурор в районна прокуратура се назначава младши съдия, съответно младши прокурор, който има най-малко две години и девет месеца стаж. На длъжност следовател в окръжен следствен отдел може да се назначи и лице, което има най-малко две години и девет месеца стаж като младши следовател. До придобиването на изискуемия стаж по ал. 2 възнаграждението му е приравнено на това на съдия в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 19:38
Гост

Юристи бакалаври няма. Специалност “право” се завършва в Университет и всички са магистри. Тук се размишлява върху топлата вода. Глупаво.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2022 14:19
Гост

Именно. Няма юристи блакалаври у нас.
Иначе законът казва какъв да е стажът и ако юрист се кандидатира за пост в системата е редно да знае поне къде го пише и да си направи справката там.

Съдебен помощник
Съдебен помощник
30 ноември 2022 15:11
Гост

Юридически трябва да е

Петър
Петър
30 ноември 2022 16:35
Гост

Здравейте, а имате ли представа колегите, които не разполагат с осигурителна книжка поради факта, че са започнали свободна практика като адвокати, след като вече не се издаваха такива книжки, по какъв начин следва да докажат натрупания юридически стаж? Благодаря!

Мартин
Мартин
30 ноември 2022 16:41
Гост

Питайте във съответната адвокатска колегия!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 19:15
Гост

Нали имате акт за встъпване в АК? Можете да поискате да Ви издадат и удостоверение.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 19:59
Гост

Искате справка от НОИ, ако осигуровките са след 2016 г.

ТЪПОТИЯ
ТЪПОТИЯ
30 ноември 2022 14:27
Гост

По-голяма тъпотия е когато сте спечелили място в определена прокуратура и след като минат 2 години младшите ви дундуркания, се окаже, че няма свободно място да ви назначат за редови магистрати в съответната прокуратура и тогава ви предлагат НОВО място в ДРУГ район. Българските излагации нямат край.

кисел
кисел
30 ноември 2022 15:03
Гост

Радвайте се колега,че все пак Ви предлагат място, па макар и в друг район. За някои неща трябва търпение.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:33
Гост

Никой не е длъжен да ти гарантира място в същия район. Като не ти се работи в друг – има свободен пазар. Пробвай се.

Жалко
Жалко
30 ноември 2022 14:16
Гост

Между другото в Кърджали бяха казали и то преди време, че имат недостиг на магистрати, както на съдии, така и на прокурори, за следователи не казаха. Председателят на Окръжния съд даже беше казал, че младите хора виждат съда в Кърджали като трамплин за влизане в съдебната зала, защото е по-лесно да почнеш от Кърджали, отколкото да почнеш от София. Изкарат 3 години в Кърджлийския съд и подават документи за преместване или командироване, и така съдът пак влиза в един омагьосан кръг, същото казаха и за кърджалийската прокуратура. Затова трябва ВСС да въведе правила за уседналост.

бай ви Маг дал ин работещ (нищо) пенсионер
бай ви Маг дал ин работещ (нищо) пенсионер
30 ноември 2022 16:47
Гост

Напротив, не трябва да въвежда допълнителни утежняващи и ограничаващи правила, а трябва да развърже ръцете на местният Ръководител/ председател да провежда конкурси сам и да си избира сам кандидатите. Така ще могат да кандидатстват повече местни кандидати и те ще си стоя в родното място, а няма да търчат насам, натам. Така система ще се успокои леко по- леко, а не да се върти в омагьосан кръг като перпетомобиле. В местен конкурс ще си търсят местни хора, а не такива , които са за малко. Каква уседналост за млади хора без стаж, това е заробване съвременно робство. Къде на друго… Покажи целия коментар »

ПРОГНОЗА
ПРОГНОЗА
30 ноември 2022 14:09
Гост

Ако се явят примерно 800 човека – 400 ще се борят за СРП, 300 за РП – Бургас, за останалите места – по 2-3-ма човека, а пък за Смолян може да има и само един човек…

гери
гери
30 ноември 2022 14:04
Гост

Най-много места са в са в РП-Бургас.

Пипи
Пипи
30 ноември 2022 14:04
Гост

Натовареността там е доста голяма.

:)))
:)))
30 ноември 2022 14:04
Гост

Съветвам по-младите колеги, които ще се явяват да не скачат директно за СРП, а да пробват за някое по-малко населено място. СРП е твърде висока летва откъм натоварване и състезаване за млад човек. Там влизат само на тати и мама „бъдещото магистратче“. Отидете в провинцията, изкарайте 2-3 години и после подайте молбата да ви командироват в СРП, с удоволствие ще го направят, тъй като имат нужда от прокурори.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:38
Гост

Напротив. Не си лъжете акъла.

Всеки да си подрежда желанията по съответния ред, както той ги иска и му е удобно. Другото няма значение. Важно е да изредите всички места, които са свободни, за да имате шанс да влезете в системата. Освен ако сте сигурни, че на определено място никога няма да искате да работите. Само тогава не го пишете. Въобще не се хващайте на приказки къде какво било. Никъде не е кой-знае колко натоварено в прокуратурите. България е с най-голям брой прокурори в Европа на глава от населението. Всяко оплакване от много работа е чиста лиготия.

https://www.mediapool.bg/bulgaria-poddarzha-nai-mnogo-prokurori-v-es-na-glava-ot-naselenieto-news238277.html

https://demokrati.bg/11574-2/

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:39
Гост

Напротив. Не си лъжете акъла. Всеки да си подрежда желанията по съответния ред, както той ги иска и му е удобно. Другото няма значение. Важно е да изредите всички места, които са свободни, за да имате шанс да влезете в системата. Освен ако сте сигурни, че на определено място никога няма да искате да работите. Само тогава не го пишете. Въобще не се хващайте на приказки къде какво било. Никъде не е кой-знае колко натоварено в прокуратурите. България е с най-голям брой прокурори в Европа на глава от населението. Всяко оплакване от много работа е чиста лиготия. Пуснах същия пост… Покажи целия коментар »

Рики
Рики
30 ноември 2022 14:01
Гост

Успех им желая.

Nadegda
Nadegda
30 ноември 2022 13:59
Гост

Страхотно. Желая на всички много късмет

Шивиков
Шивиков
30 ноември 2022 13:58
Гост

Определено натовареността ще е скандална

Gaba
Gaba
30 ноември 2022 13:58
Гост

Дано конкурса е честен

Лазар
Лазар
30 ноември 2022 14:02
Гост

Е, надали ще мине без някой връзкар.

Попова
Попова
30 ноември 2022 13:57
Гост

Който има интерес да се впусне

Даниела
Даниела
30 ноември 2022 13:57
Гост

Късмет желая

Lena
Lena
30 ноември 2022 13:57
Гост

Успех на всички

Прокурор в СРП
Прокурор в СРП
30 ноември 2022 13:52
Гост

Аз работих 5 години като разследващ митнически инспектор. Спечелих конкурс за РП – Монтана, но после ме командироваха в СРП и тука си останах, понеже имаха нужда от обвинители! Натовареността е жестока! По-добре отидете в провинцията, там не е толкова страшно.

Шишо
Шишо
30 ноември 2022 13:56
Гост

Но парите не са ли по-добри?

Kiril
Kiril
30 ноември 2022 13:58
Гост

Тоест да бягат от предизвикателства?

Прокурор в СРП
Прокурор в СРП
30 ноември 2022 13:59
Гост

Ами да, с 200 лв. повече получаваме от провинциалните колеги. Това не е нещо особено.

Николай
Николай
30 ноември 2022 14:03
Гост

А, бе в тая криза! Всеки лев е ценен!

емил
емил
30 ноември 2022 15:21
Гост

Спрете да ги наричате провинциални колеги

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 15:41
Гост

Нали не мислиш наистина, че така ще откажеш конкурентите си?
Смешно е.
Никоя прокуратура не е свръх натоварена. Спрокурори най-много в цяла Европа на главаот населението подобни твърдения са несериозни.
Ако ти е много била работата си имал възможност да седиш в „провинцията“ или да се върнеш следкомандировка. Насила никого не командироват. Или в окото ми плува корабче?

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 13:50
Гост

Успех на всички, които ще се впуснат

Дознател
Дознател
30 ноември 2022 13:47
Гост

О, супер, аз съм за Смолян! За там няма много голям наплив:)

Lena
Lena
30 ноември 2022 13:56
Гост

Ами иди.