56 гласа за Евгени Георгиев от Софийския градски съд, 25 за колегата му от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов, осем против двамата и трима, подкрепящи и единия, и другия. Това е резултатът от проведеното днес общо събрание на СГС, на което кандидатите за председател бях изслушани. Гласуването е било тайно и с бюлетини.

За 27 ноември Съдийската колегия насочи избора за административен ръководител на СГС.

Двамата кандидати са отговаряли на въпроси на колегите си. Алексей Трифонов е питан кой го е издигнал за шеф на градския съд, на което отговорил, че сам е сторил това, защото приема длъжността за предизвикателство. Отново на питане посочил, че позицията му на заместник-министърът на правосъдието не е политическа дейност, не се чувства обвързан с политици, а участието си в ЦИК преди години обяснил с ролята на съдията като гарант за законност и юридически коректив.

Съдиите са попитали и какъв ще бъде екипът, с който ще работи, на което Алексей Трифонов заявил, че вероятно би ръководител СГС с временно изпълняващи функциите заместници, поне до края на годината. А след това ще реши.

На този въпрос Евгени Георгиев е отговорил, че до две седмици ще има визия за заместниците си и конкретни предложения. Кандидатирал се за втори път заради подкрепата на колегите си. Добавил, че е работил с осем организации от САЩ и Европа, чиито авторитет доказва, че не могат да му влияят в работата му като съдия и като председател, ако бъде избран.

Иначе и двамата кандидати бяха единодушни – ще реагират на всяка злонамерена атака срещу съдия или съда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
16-ти април
16-ти април
20 ноември 2018 10:02
Гост

Аз пък мисля, че не трябва да има гласуване. Това са пълни глупости. Защото не Общото събрание, а ВСС е компетентният орган да избира. Общото събрание само изслушва. Гласуването е капан за всеки участник в тази процедура. Иначе Господ обича смелите ….

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2018 21:54
Гост

ССБ пак се мобилизираха.

Анчо
Анчо
19 ноември 2018 20:02
Гост

Голяма сага с този избор.

Минувач
Минувач
19 ноември 2018 19:57
Гост

Естествено, че Евгени Георгиев ще събере повече гласове. Той е точният избор.