Общинските съветници няма да имат нови ограничения и да изпадат в несъвместимост по новия антикорупционен закон близо 2 години. Това стана с гласуваните окончателно днес от парламента промени в закона.

Той предвижда забрана за общинските съветници да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокуристи, синдици и ликвидатори. Забранено им е да са и еднолични търговци, съдружници и акционери във фирми, които имат сключени договори с тяхната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Още с приемането на закона от Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплакаха, че им се налагат ограничения и страната може да остане без общинари, защото вече работели извън закона. От управляващото мнозинство веднага внесоха предложения за поправки в закона, с които да бъде дадена отстрочка, в която общинарите трябва да решат дали да излязат от участие в такива фирми, или пък да не бъдат съветници.

Депутатите решиха днес, че ограниченията в закона влизат в сила от мандат 2019 – 2023 г. Това означава, че едва от 1 декември 2019 г. общинарите задължително ще трябва да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

„Това време би следвало да се използва, за да може и публиката, и политическите опоненти, и самите общински съветници да законосъобразят. Да вземат предвид новите по-тежки правила, които ще се прилагат и съответно да направят избор“, коментира днес председателят на правната комисия в парламента и вносител на поправката Данаил Кирилов.

От БСП обаче опонираха, че с това решение проблемът не се решава, а само се отлага.

„Изправени пред този проблем, какво предлагат вносителите – да го отложим с две години. Просто да го отложим. Няма да решим проблеми, защото проблемът е в нефелната редакция на Закона за местно самоуправление и местната администрация, но ще го отложим с две години, да видят хората, които кандидатстват за общински съветници на какъв огън ще бъдат готвени“, каза Крум Зарков от БСП. По думите му след две години хората ще си нагласят нещата.

„С две думи това означава: Дръж се корупция – ГЕРБ те гази“, добави Зарков.

Коментирайте

avatar