Общини разрешават изграждането на заведения в паркове и градинки в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ). За да дадат възможност общинските зелени площи да бъдат застроени, местните власти приемали и съответни наредби. Нарушенията са констатирани от Върховната административна прокуратура (ВАП) при проверка по реда на надзора за законност на подзаконови нормативни актове, приети от общинските власти и отнасящи се до застрояването и опазването на озеленените площи.

Нарушения са установени в 157 наредби на общините Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград,  Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград,  Харманли, Доспат, Тополовград и други.

В някои случаи местните власти допускат възможност в паркове и градинки да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти, което е в съществено противоречие със ЗУТ. Законът урежда императивно допустимото застрояване в изброените места и на практика с подзаконовите актове се разрешава в озеленените площи да се намират обекти, каквито законодателят не позволява, уточняват от ВАП.

От прокуратурата са установили и друго нарушение на ЗУТ, свързано с разрешената площ, която могат да заемат преместваемите обекти в парковете и градинките. По закон тя е до 10 на сто от „зеления общински имот“, но много често местните власти разрешават друго процентно съотношение.

ВАП е констатирала норми в наредби, с които се предвиждат незаконосъобразни възможности за промяна на предназначението на зелените площи. Според ЗУТ не може да се променя предназначението на парковете и градинките, които вече съществуват. Изключение правят само онези части от тях, които не са реализирани, но там може да се изграждат само елементи на техническата инфраструктура или на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.

Местните власти не правят подобно разграничение и по този начин допускат да се постигне промяна на предназначението против правилата на закона, казват от ВАП.

От там уточняват, че в някои общини е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Законът регламентира, че за ползване на терени – общинска собственост се внася такса. А общините изискват заплащане на наем.

От ВАП са установили че в някои наредби, с които са регламентирани състави на административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са за въвеждане на санкции в противоречие със Закона за движение по пътищата при паркиране на  в паркове и градини, със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи, със Закона за ветеринарномедицинската дейност за неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени със забранителни знаци и т.н.

И още – констатирани са разпоредби, с които се дава възможност кметове да овластяват други лица да издават наказателни постановления, чрез които се налагат санкции за нарушения. „Процедирането в тази част е в нарушение на правилата на чл.47, ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания и на чл.22, ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според които такива права могат да упражняват само от кмета или от заместник-кмета на общината. По този начин се създава вероятност в крайна сметка нарушители да не понесат нормативноустановена отговорност“, казват от ВАП.

До момента прокуратурата е подала над 100 протеста в административните съдилища във връзка с установените нарушения. Проверката продължава.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Destiny Credit Card Login
Destiny Credit Card Login
30 март 2024 11:25
Гост

Destiny Credit Card Login You may access and manage your Destiny Card account online once you have logged in. You have the ability to view and pay credit card statements, track account activity, adjust passwords and set up automated payments, and pay your credit card bill.

stevendenson571
stevendenson571
05 март 2024 12:28
Гост

This programme, known as the „Menu Evaluation Sweepstakes,“ is a unique opportunity to obtain valuable customer feedback and improve your Wendy’s experience. Wendy’s Customer Survey

Jackie Richmond
Jackie Richmond
20 ноември 2023 11:41
Гост

В някои случаи местните власти допускат възможност в паркове и градинки да се dino game разполагат кафенета.

Keiji
Keiji
11 юли 2023 5:58
Гост

Това е страхотен план. Той ще създаде сгради, които спомагат за повишаване на жизнения стандарт на хората. Те ще имат повече color tunnel общи пространства. Децата разполагат и с нови кътове за игра.

JeanetteGriffith
JeanetteGriffith
10 юни 2023 19:36
Гост

Usability includes the layout of information, design, content and all the other elements that enable users to accomplish their tasks within you app. The idea is to make elements that can be clicked, tapped or swiped – prominent. It’s important that you remain consistent with mobile app user acquisition cost throughout the app to optimize its usability.

Петър Лазаров
Петър Лазаров
08 април 2020 22:27
Гост

Предлагам еднопосочно движение по алеите, регулирано с ленти и примерно ограничение на възможността за сядане –
през пейка.

Петър Лазаров
Петър Лазаров
08 април 2020 22:25
Гост

Предлагам еднопосочно движение по алеите и примерно ограничение на възможността за сядане – през пейка.

Едно добро, но недостатъчно начало
Едно добро, но недостатъчно начало
02 април 2019 9:48
Гост

Сега трябва да се приложат всички възможни санкции – административни по съответните закони, и дисциплинарни – вътре в общинските администрации. Единственото, което би оправило положението с хаоса, в който живеем, е прилагане на закона и въвеждане на ред и дисциплина в държавните служби.

Пепи
Пепи
01 април 2019 16:00
Гост

И най-нагло се нарушава Закона за устройство на територията.

Caci
Caci
01 април 2019 15:01
Гост

Топката е в прокуратурата. Дано си свърши качествено работата.

Пешо
Пешо
01 април 2019 15:00
Гост

Не стига, че не останаха градинки от презастрояване, ами сега и капанче до капанче.

Иванчев
Иванчев
01 април 2019 14:58
Гост

А сега да видим още някой и друг кмет зад решетките.