Обвиняемият полицай от Асеновград Тенчо Тенев отново е назначен за шеф на столичния КАТ. Това съобщиха днес от Института за пътна безопасност и публикуваха снимка на заповедта на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, с която от днес Тенев е временно преназначен за началник на „Пътна полиция“ в София.

От института настояват Рашков да преразгледа незабавно решението си.

„Г-н Рашков, Вие ще бъдете първият министър на вътрешните работи, който ще вдигне на бунт пътните полицаи. Вашето решение да назначите за шеф на КАТ доказано некомпетентен и опасен човек показва, че за вас професионализмът, честта и достойнството не означават нищо. С това си ваше действие Вие доказвате, че служите на чужди интереси и корупционни практики. На фона на пълния транспортен хаос, който цари по българските пътища, с тази ваша заповед вие утвърждавате лобистки и престъпни практики“, пишат от организацията.

Тенчо Тенев работи от година като началник на сектор „Охранителна полиция“ в Асеновград. На 11 май обаче, в последния ден от мандата на правителството на ГЕРБ, той беше арестуван при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ и обвинен за престъпления по служба, свързани със сключени договори за дарения за 10 500 лева.

Според обвинението той е нарушил вътрешните правила за сключване на договори за районното управление в Асеновград, като избирал изпълнителите, без да има такова право. Освен това Тенев беше обвинен и за незаконно държане на 554 патрона.

Разследващите обясниха тогава, че Тенев избрал две фирми, които да оборудват сградата на районното управление в Асеновград с видеокамери, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да ремонтират полицейските коли. Фактурите били издавани на общината в Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на общината. Полицейският шеф избирал доставчиците сред свои близки и познати, а цените били надвишени по негови указания.

Тенев беше задържан за 72 часа, след което излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, но не беше отстранен от служба. Според публикация тогава на „24 часа“, срещу него имало и други проверки на „Вътрешна сигурност“, а една от тях била по информация, че е поискал от ходжа да направи черни магии на бившите шефове в МВР Младен Маринов, Ивайло Иванов и Георги Хаджиев.

Работата на Тенев в МВР започва от Димитровград, а през 2008 г. беше назначен за зам.-шеф в столичния КАТ. През 2011 г. той беше освободен и пенсиониран от МВР, но заведе дело и Върховният административен съд го възстанови. Тенев стана шеф на пътната полиция в София по време на служебното правителство на Георги Близнашки.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 17:21
Гост

Накъде с това име,гражданино следовател?

Димо
Димо
22 октомври 2021 14:56
Гост

Този наистина е един некомпетентен и опасен човек.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 14:56
Гост

Щом Рашков го назначава, това означава, че мутренското ГЕРБ е премахнало този човек от пост. Това значи, че е било неправомерно.

Ян Богосян
Ян Богосян
22 октомври 2021 14:56
Гост

Ииииии…сериозно ли бе, мозък? Не съм от ГЕРБ. Обаче това очво мислене няма да ни оправи.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 14:55
Гост

А Рашков може ли да иде да си такова таковата

Пепи
Пепи
22 октомври 2021 14:57
Гост

Най-добре ще е. Въобще не става за министър.

Лозан
Лозан
22 октомври 2021 14:55
Гост

Поредната издънка на Рашков.

Живко
Живко
22 октомври 2021 14:55
Гост

И сега какво правим? Пак разгул? Защото Рашков казал.

Sanjeta
Sanjeta
22 октомври 2021 14:55
Гост

Аз имам усещането, че много смърт на пътя не е само заради калпавите шофьори, но поне 50% от вината носи и институцията КАТ. Не да ми застанат с уреда да мерят скорост, самият фатк, че полицай спрял нарушител е готов да го пусне за 50 лв., самият факт, че си затварят очите за куп нарушения, води до там, че институцията е виновна за много беди на пътя. А назначаването на такова ренде не оправя нещата. Уви още много хора ще си отидат и то уви се случва и с деца, дори бебета!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
24 октомври 2021 10:02
Гост

малко са 50%! преди двайсетина години в интернет циркулираше една тъжна шега, че според някаква асоциация на застрахователите България била на първо място по качество на пътищата в цяла Европа, защото нямало нито едно регистрирано ПТП поради недостатъци на пътя. нашите катаджии (макар отдавна да няма КАТ) служат на собствените си интереси по руски образец – дебнене на нарушители с цел рушвет или в най-добрия случай с цел изпълняване на спускания отгоре план за глоби. безопасността на движението не е цел на редовия служител, още по-малко е цел на вождовете на племената КАТ/ПП.

Руменов
Руменов
22 октомври 2021 14:53
Гост

Ами какво да очкаваме. От КАТ са най-простите полицай. Ама най.

Теменуже
Теменуже
22 октомври 2021 14:53
Гост

Явно има връзки

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 14:52
Гост

Шефа ми е от Асеновград. Хубави хора от тоя град май няма.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 14:52
Гост

Днескя някакви полицай спряха на бензиностанция и казваха само името, че са от СДВР и да излезе човека отвън. Примерно им трябва за свидетел. Ама чакай бе… чакай бе.. питаш ли го може ли не може ли?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
24 октомври 2021 10:09
Гост

този филм го играя с почти всеки полицай: – добър ден, (младши/старши) полицай Нехранимайков! – добър ден, Такъвчо Такъвчев, приятно ми е! – документите за проверка! – кой ги иска? – (младши/старши) полицай Нехранимайков! – Такъвчо Такъвчев, приятно ми е! (2-3 пъти) – АБЕ, ГОСПОДИНЕ, ВИЕ ПОДИГРАВАТЕ ЛИ МИ СЕ? – не, господине, не ви се подигравам. ако желаете да извършвате полицейски функции, следва да се легитимирате като полицай по закона за МВР. – че нали съм в униформа?! – ей на, киностудия Бояна – униформи бол. – еми служебната кола? – киностудия Бояна – коли бол. отделно новините за… Покажи целия коментар »

Манолева
Манолева
22 октомври 2021 14:51
Гост

Еми Булгаристан

Димитров
Димитров
22 октомври 2021 14:58
Гост

Тъжна гледка просто.

Кирил
Кирил
22 октомври 2021 14:51
Гост

Ново двайсет!