Обвиненият за пробива в системата на Националната агенция за приходите (НАП) Кристиян Бойков обяви, че при задържането и разпитите е бил заплашван от служителите на ГДБОП.

Пред бТВ Бойков каза, че подобни практики може да са обичайни, но няма да разкрива повече подробности, защото те ще бъдат отнесени до съда.

„Това са най-обикновени неща, които се извършват при разпити. Предполагам, че това е процедура. Имаше конкретно въпроси, които бяха доста неудобни, имаше леки заплахи, но нищо повече. Когато му дойде времето, уважаемият съдия ще си ги прочете тези неща“, каза 20-годишният младеж.

Той за пореден път отрече да е автор на кибератаката срещу НАП, но не пожела да разкрива подробности за това, как разследващите са стигнали точно до него. Подозренията му са, че става дума за атака срещу фирмата, в която работи, а не лично срещу него, защото всичко тръгнало от подаден сигнал.

„Няма някой, който да ме мрази и да има нещо против мен. Нямам какво да признавам, защото съм невинен“, добави Бойков. Той разказа, че когато от ГДБОП дошли в офиса на фирмата, той бил на терасата и пиел кафе. Униформените го извикали вътре и веднага му сложили белезниците, като се поинтересували само къде точно е работното му място.

Той отрече първоначалната информация на МВР, че не бил изненадан от ареста и каза, че се изплашил и притеснил изключително много, защото помислил, че се е случило нещо с родителите му.

Бойков и работодателят му Георги Янков категорично заявиха, че няма как да откликнат на молбата на премиера Бойко Борисов младежът „да отвори машините, да покаже сървърите на колегите, да му се извинят и да се приключи“.

„Най-човешки много ни се иска да съдействаме, особено при такава молба от премиера, но това е следствие, има следствена тайна и сме инструктирани от адвокатите не просто да не го правим, а че не можем да го правим“, коментира Янков. По думите му, компютрите във фирмата са криптирани, защото е такава политиката им за сигурност и това е част от договорите им с клиентите.

Разследващите са иззели служебния и два лични компютъра на Бойков, които също са криптирани.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ужас
Ужас
22 юли 2019 16:50
Гост

Абе тоя премиер в ред ли е? Как ще иска достъп до компютри на частна фирма с данни на хиляди лица – физически и юридически, които нямат нищо общо със следствието. Аман от глупости.

Пешо
Пешо
22 юли 2019 15:21
Гост

Факт!

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 12:25
Гост

За това няма да им вървят досъдебните производства. Сплашват не когото и не колкото трябва. Естествено, че после хората ще си променят показанията.

Кольо
Кольо
22 юли 2019 12:26
Гост

Шубето е голям страх.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 11:39
Гост

Неприемливо е да сплашваш невинни хора, за да получиш информация.

Някой си
Някой си
22 юли 2019 11:39
Гост

НАП да си бяха криптирали и те базата данни и нищо страшно нямаше да се случи. Крипитрането е абсолютно задължително когато пазиш толкова много данни.

ИТ-то
ИТ-то
22 юли 2019 11:41
Гост

Пълно чиновническо безхаберие и мързел. Криптирането е просто една парола повече, а не висша наука за богоизбрани.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 11:36
Гост

Мене много ме съмнява, че това момче въобще има участие в източването. А и го пуснаха бързо след ареста.

адвокат
адвокат
22 юли 2019 13:31
Гост

Страхът е завладял душите на всички в тази територия! Страх за кокъла владее и служителите в онези институции, които управниците ползват като бухалки. И ще берем плодовете на този страх, защото „Страхливостта в своя възход се обръща в жестокост“ (Хенрик Ибсен). А жестокостта в повечето случаи води до отмъщение, до насилие.