Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста 29-годишната Цвета Таскова, която е обвинена, че е причинила последната тежка катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“, при която загинаха шестима души, а повече от 20 бяха ранени.

Съдът определи на Таскова парична гаранция от 5000 лева, като мотивира по-леката мярка за неотклонение с допустимия срок за задържане и продължителността на разследването. Съдът припомни, че законовият срок за задържане при обвинение в извършено по непредпазливост престъпление е 2 месеца, а разследването зависи от заключенията на ключови експертизи, които могат да се проточат много повече.

На Таскова беше наложена забрана за напускане на страната, за да се гарантира участието ѝ в процеса и да не може да се укрие в чужбина. Определението на САС е окончателно. Преди седмица Софийският окръжен съд остави Таскова в ареста, след като от прокуратурата изтъкнаха, че в миналото обвиняемата е шофирала след употреба на алкохол и имало възможност да се укрие в Гърция, където възнамерявала да работи.

Катастрофата стана на 13 април в района на Вакарел, като Таскова е шофирала автомобила си Рено и според обвинението е предприела изпреварване на автобуса на фирма „Юнион Ивкони“, който пътувал от Бургас за София. При маневрата жената ударила автобуса и той излязъл от платното, въпреки че се е движел с под 100 км/ч. Той се обърна надясно в канавка и започна да се влачи, като според експерти жертвите са толкова много, защото са пътували без предпазни колани.

Пред съда днес Таскова каза, че съжалява. Тя беше защитавана и от бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, който подаде оставка след излизането на записите му на разговори с премиера Бойко Борисов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов в Банкя. След това Кокинов стана адвокат, а днес коментира, че правилно съдът е освободил Таскова.

„Съдът разумно прие, че би се явило самоцел, ако след 6 седмици изменят служебно мярката за неотклонение, тъй като ще изтече максималният срок. Тя нито ще се укрие, нито ще извърши друго престъпление, нито по някакъв начин ще затрудни разследването”, каза Кокинов. Според него в случая ще се окаже, че има съпричиняване на катастрофата от страна и на шофьора на автобуса, тъй като няма как лека кола да отмести 12-тонен автобус, ако и неговият водач инстинктивно не извие волана вдясно.

„Всеки един шофьор рискува да стане причинител на катастрофа, никой не иска такова нещо, но на всеки може да се случи. Нещастна е, защото се е стигнало до един такъв тежък резултат. В крайна сметка толкова много загинали, пострадали, всеки един човек би се чувствал зле”, коментира Кокинов.

Наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов не успя да се ангажира със срок, в който ще са говори ключовите по делото експертизи.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 април 2018 13:42
Гост

Шофьорката не е карала пила в този случай. На всеки колата може да кривне и е въпрос на чист късмет дали ще стане злополука или не. никой не е съвършен като робот от бъдещето. Да, виновна, да трябва да носи отговорност, но в съответствие с действието й, а я изкараха само нея виновна. Кой е този шофьор, който кара перфектно? Ако беше кривнала и нямаше никой около нея, никой нямаше и да я потърси за това – въпрос на късмет. Освен това неголяма кола от 1 тон как може да измести 12 тонен автобус, ако професионалният шофьор реагира правилно? Всеки… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
24 април 2018 12:57
Гост

O.k. Тя не може да избута автобуса. Може и шофьора да е извил волана инстинктивно. Ама да се научи тая да шофира.

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 12:56
Гост

Боже, боже! „Съпричиняване на катастрофата“. Цвета Таскова си е виновна от всякъде.

5-ko
5-ko
24 април 2018 12:54
Гост

Николай Кокинов добре си е свършил работата. Ама заради такива като клиентката му хората не спазват законите.

Анонимен
Анонимен
24 април 2018 12:49
Гост

Трагедия! Тая кара пила и само срещу 5000 лева е на свобода. Явно толкова струват шестте човешки живота, които е отнела.