1. Да се декриминализира провокацията към подкуп. Съдът на ЕС отдавна е приел, че когато провокацията към подкуп се разрешава от съд, е в съответствие с правото на ЕС. В САЩ именно провокацията към подкуп беше едно от мощните оръжия за разгром на мафията и премахване на корупцията. Провокацията към подкуп е такова средство преди всичко срещу корупцията на средно и дребно равнище.

2. Преминаване през полиграф на висшите властимащи. Ако съответният човек, заемащ висш пост, не премине успешно през изследване с полиграф на две водещи световни компании веднъж годишно, да бъде освободен от длъжност или да бъде преназначаван в някакъв методологически отдел. От там той по всяка вероятност сам ще напусне. С тези нива на корупцията няма защо да се чудим, че през прехода ни изпревари съществено и единствената държава, която беше доста по-зле от нас – Румъния.

3. За съжаление масовата необразованост и елементарна обща култура на хората е на доста ниско ниво, след като се счита, че заплатите на властимащи от рода на министър трябва да се държат по-ниски от възнаграждението на мениджър на средно равнище в средна фирма. Ширещото се сиромахомилство и наивитет са сигурен критерий за краха на образователната ни система.

Как да бъде привлечен кадърен специалист за министър, зам.-министър, шеф на държавна агенция или висш магистрат, ако в частния бизнес ще получава примерно 15 000 евро на месец. Има само една единствена причина някой да напусне частния бизнес или да предпочете висш държавен пост за 7-8 пъти по-ниска заплата. Ако министърът управлява добре ресора си, ако държавата се развива по-добре от останалите на същото дередже, нека министрите и другите заемащи висши длъжности да получават с годишните бонуси поне по 15 000 евро средно на месец, за да бъдат привлечени читави специалисти за министри. Това, че са били министри, ще стои добре в CV-то им и ще е допълнителен стимул за тях. Но такава заплата следва да се дава само ако заемащите висок държавен пост минават през полиграф. Защото и 100 000 евро да е заплатата, ако има възможност да се краде – ще се краде.

В допълнение – за да не краде, човекът на висок държавен пост трябва да има сигурност. Ако министърът е изкарал пълен мандат, пенсия от 5 000 евро е съвсем справедлива. Ако е изкарал по-малко – пенсията да е пропорционална на изкараната част от мандата. Подобни схеми с високи за нас възнаграждения и бонуси на висши държавни постове успешно се прилагат в много бързо развиващи се държави като Китай и Виетнам, а също и в може би най-развитата държава в света – Сингапур. А Сингапур през 50-те години на миналия век беше доста по-назад от България.

Нека не бъркаме нещата със старите демокрации. Там има стари пари, има традиции, има родова чест, има обществена нетърпимост. И всички тези фактори карат политиците да работят за нормално високи заплати. При нас трябва да минат 50-100 години, за да станем като тях и това ще се случи само ако преди това променим нещата.

4. Чудите се защо сме на последно място в ЕС по поставени ваксини на единица население или защо чак сега, след десетилетия обещания, се въвежда електронна рецепта и евентуално се готви електронно здравно досие. Не се чудете – такава ни е здравната система. Не че нямаме добри лекари, просто организацията е крива.

Здравната каса (НЗОК) по съществото си е държавен орган, който разпределя пари на търговски дружества. Резултатът е фрапираща корупция и масово надписване на сметките към касата. Касата лъже, че плаща добре, болниците лъжат колко са работили. Обществените поръчки на много държавни болници (не всички) направиха шефското място в тях едно очарователно Елдорадо. Питате се защо Израел вече има над 2 млн. ваксинирани срещу коронавирус. Ами защото има 4 частни здравни каси, които се конкурират. Има и инфекциозни и истински военни болници, които не са търговски дружества. Ако в България остане НЗОК, всички болници ще продължат да искат да работят само с нея – по разбираеми причини.

5. Държавата се дезинтересира от качественото висше образование. А там се кове елитът на нацията, който трябва да я тегли напред. Там се обучават и учителите. За вземане на студентски изпити в повечето университети вече се изискват наистина елементарни знания. Почти няма случай някой да не е защитил успешно докторска дисертация. Крайно време е държавата да въведе единни изисквания за знания и особено за умения за всички специалности.

Във водещите световни университети понятието „лекция“ почти е изчезнало. Всичко е семинарни занятия. А в България лекциите са 3 пъти повече от упражненията, защото поради нечия глупост се плащат по-добре. Студентите могат и сами да четат учебници, монографии и статии. Бъдещите медици режат органи и имитират операции. Бъдещите юристи решават казуси и т.н. Именно в семинарните занятия се изграждат уменията да се осмисли и приложи прочетената теория в практическа работа, която ще се върши от дипломираните специалисти.

Естествено много неща в законодателството ще трябва да се променят. Но да се започне с тези 5 съществени промени. И ако някой политически субект не предложи да направи поне тези 5 важни законодателни промени, въобще не си заслужава да се гласува за него. Тогава все ми е тая кой ще взема 20-те или повече процента от обществените поръчки, от одобрения на ПУП-ове и разрешения за строеж, от ОВОЗ-и, ВиК-та, водни цикли и какво ли още не.

Честно ще е да се отбележи, че не всичко в държавата ни е лошо. Имаме приятни интелигентни хора, добре работещи компании и умни и образовани специалисти, даже и някои доста читави министри и висши магистрати. Имаме даже второто по бързина административно правосъдие в ЕС. Надарени сме с красиви планини, изразени четири сезона, липса на урагани и съществени природни катаклизми. Въобще Аспарух добре е подбрал държавата ни. Ми нека и ние да си свършим работата и да я изградим и да е красива не само природно.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:16
Гост

­­­Г­о­­р­е­­щ­­­и­ ­­­м­­­о­м­­и­­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­в­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­в­­­а­­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?52475

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 0:02
Гост

За България всички тези предложения биха й решили проблемите. Но очевидно няма да бъдат приети. От властимащите – ясно дащо. Така наречените правозащитници – за да си спазят щампите – тях не ги интересува да се оправят нещата. Ако се оправят – няма са имат кого да критикуват. Явно и от сайта са наясно и затова са се разграничили и са го пуснали като “лично мнение”.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 20:41
Гост

Какви са тия тъпотии тип Слави Трифонов? Уж беше с претенции този сайт …

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 20:00
Гост

Изтлежда някои не са прочели – проверка от „полиграфи едновременно на две водещи световни компании“. В САЩ има специализирани фирми, чиито полиграфи са идентични с тези в ЦРУ и другите служби. Тестовете се прилагат и в много от най-големите корпорации. Нямат нищо общо с българските полиграфи. Изследват се много повече параметри, включително сигналите на мозъка и движението на очите. Ще минете полиграфа и на двете фирми друг път. Естествено за отстраняване е необходимо и на двата полиграфа човекът да е хванат, че лъже. Самият факт, че някой ще мине през полиграф ще го накара да се въздържи от вземане на… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
18 януари 2021 17:16
Гост

Нелепо и правно неиздържано. Практиката на ЕСПЧ по отношение на провокацията към подкуп/police entrapment/ е категорична – допустима е само ако е разрешена от съда , на основата на безспорни доказателства , че поведението на разследваното лице в предходни случаи не почива на закона, и има обосновано предположение, че е следствие на подкуп. В останалите случаи ЕСПЧ приема, че този подход е недопустим, и събраните на тази основа доказателства не могат да обосноват законосъобразна присъда. Полиграфа не е правно регламентиран, а и не е напълно достоверен. Аз самият съм успявал да го излъжа, вярно – за шоу, не в истинско… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 19:25
Гост

Полиграфа се лъже лесно, едно диазепамче и ти си човека. На въпрос дали си жител на Луната, отговаряш с „Да“ и никакво вълнение, повишен пулс и т.н. не отчита. Стар трик.. Каквото и да те питат и каквото и да отговориш, все истина. И прекратяват изследването. Това с полиграфа е безумие. За някои служби намира своето поле, например да ти отнемат достъпа до КИ и да те махнат, но за политици на обществени длъжности..

Харпо Маркс
Харпо Маркс
18 януари 2021 14:06
Гост

Дрън, дрън ярина… Драски от Фейсбук и аматьорски упражнения, които се правят на маса, когато се съберат повече юристи и са на градус.
Нищо общо с реалността.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 14:01
Гост

Всичко много хубаво изписано, ама защо пак пробутвате ваксини и коронавирус в статията? Айде аман вече от корони и пандемии. Който иска, да се ваксинира, стига с тая реклама.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 13:47
Гост

Дано не съм прав, но доколкото познавам българските политици, никой няма да предложи подобни законови промени, защото политиците влизат в политиката с цел, обратна на предложеното. Така че нищо ново под слънцето няма да се случи. Иначе и аз отдавна съм си ги мислил и тези неща.

Чъки
Чъки
18 януари 2021 11:22
Гост

Извънредно глупави идеи! Извинете, какво е „дезинтересира“? Имате също проблем с думата „декриминализация“. Полиграф? Въргалям се по килима и ритам с крака във въздуха. Съжалявам, но да си министър-председател не е мениджърска позиция във фирма и няма нищо общо с това.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 13:49
Гост

Много правилно – продължавайте с въргалянето и ритането във въздуха. Това е много отрезвяващо занимание 🙂

Swich
Swich
18 януари 2021 9:31
Гост

Учи никоя партия няма да се сети и да направи нещата описани горе. Уви. Интересуват се само от келепира и тарикатщината. Както каза вчера професор Атанас Семов.

Симеон
Симеон
18 януари 2021 13:08
Гост

Те са по обещанията преди да ги изберат, а после забравят за тях.

Аналог
Аналог
18 януари 2021 9:30
Гост

Точно мнение. Подкрепям автора

Тошков
Тошков
18 януари 2021 9:30
Гост

Трябва да се гласува, защото иначе вземат гласовете ни и си ги слагат където им е угодно!

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 13:10
Гост

Точно така. Ама я върви и го обяснявай на някои, които са се запънали като магаре на мост и после гласовете им отиват за ГРОБ.

Севделина D.
Севделина D.
18 януари 2021 9:29
Гост

няма смисъл да се гласува…точка. Всички са едни и същи!

Тошков
Тошков
18 януари 2021 9:29
Гост

Гледайте си работа. Ще подкрепя Слави Трифонов и неговата партия!

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 13:11
Гост

Той пък е един политик-да откършиш от него.

Гост
Гост
19 януари 2021 8:49
Гост

Правилно, може да не е алтернатива но е нещо ново и доколкото ми е известно поне за сега не купува гласове, може и да е защото няма пари или му се свидят но не дава.

Зоя
Зоя
18 януари 2021 9:29
Гост

Е няма смисъл тогава изобщо да гласуваме

Ахат
Ахат
18 януари 2021 13:12
Гост

Ей, с тази овча психика……Вечно ще ни манипулират и държат из късо.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 8:33
Гост

Има и една важна 6-та промяна. Като се хване някой да купува гласове, затворът да е от 3,5 г. нагоре, за да не може да е осъден условно. И да има възможност ако каже кой му е попъчителят за да му стане условна присъдата. Сега никой не издава координатора си на купуване на гласове.и масово се купуват гласове. А и посегателството срещу основата демокрацията е тежко престъпление.

Джанго
Джанго
18 януари 2021 8:40
Гост

Toва едно дистанционно гласуване би го направило излишно упражнение.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 8:45
Гост

Прицелват се към социално-слаби групи, най-вече ромската общност. За тях изборите са като Коледа. И това няма да се поправи, ако не започнат да ги образоват, да ги стимулират да работят и въобще да ги интегрират. И прокуратурата трябва да си е на място и да преследва такива престъпления като не крие кои партии купуват гласове. Представяте ли си да се отнета процент от гласовете при установено такова престъпление 🙂

Димо
Димо
18 януари 2021 13:15
Гост

Е, как да стане това, след като на Гешев приоритетите се изчерпват с миткането по села и паланки.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 8:59
Гост

Всъщност пресичането на купуването на гласове би трябвало да е най-важната промяна. Ако се изопачават изборните резултати за каква демокрация може да се говори! А без демокрация корупцията се официализира.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 8:32
Гост

За мен номер 1 и номер 2 трябва да са образованието и здравеопазването. От номер 1 тръгва всичко и повлича всичко останало. И вместо полиграф, за което въобще не съм съгласен, бих предпочел психотестове, ама онези на хвърчащи листове, и периодични тестове по ресорната тема. Така ще се види до каква степен въпросният човек на въпросната длъжност обогатява и развива знанията си.

Джанго
Джанго
18 януари 2021 8:27
Гост

Че те министрите си ги вземат 30 бона и сега, просто не се вижда. Иначе, гласувайте пак за неграмотници и чакайте.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 13:54
Гост

Министрите вземат по много, много повече от 30 бона месечно. Поразпитайте хората от бизнеса колко дават. А и не само министрите.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 8:19
Гост

Първо образованието!

детекторът
детекторът
18 януари 2021 8:11
Гост

Цялата съдебна система трябва да мине през полиграф, ако искаме да се прилага провокацията към подкуп, ако питате мен. Едри риби обаче се ловят с вътрешен човек, който да изпее цялата схема, иначе не става работата.

123
123
18 януари 2021 8:19
Гост

Един изпечен мошеник първо полиграфа ще измами.

До 123
До 123
18 януари 2021 8:25
Гост

Te нашите на държавни заплати не са толкова изпечени, просто са безцеремонни.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2021 8:39
Гост

Полиграфът е бошлаф работа. Човек може да се притесни и да даде фалшиви резултати. По-добре е да се измисли система от работещи възпиращи мерки. В материала беше споменато мимоходом нещо, което го имало в старите демокрации, но което е изключително важно. Това е обществената нетърпимост. Ако у нас имаше такава, нещата щяха да изглеждат по различен начин. А за да се стигне до нея, не трябва да се мисли само за заплатите на министрите, а за много други неща

the sting
the sting
18 януари 2021 8:47
Гост

E, па, няма го и това е проблемът. Не можеш да въведеш обществена нетърпимост към корупцията с Указ на Държавния съвет 😉 за това си трябват 100 години обикаляне в пустинята, ама първо трябва да бъде премахнато робството, ако използваме аналогия с Моисей и евреите.

Сашо
Сашо
18 януари 2021 13:19
Гост

О, има да си почакаме……

Йордан
Йордан
18 януари 2021 13:18
Гост

Да, напълно възможно е вече.