Няма значение кои точно освободени места са били прехвърлени от Гражданската в Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), за да се запълнят те по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Това е така, защото прехвърлените бройки не са новоразкрити, а новоосвободени. Важен е проблемът с неравномерното натоварване в двете колегии. Това заявяват в становище до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) заместник-председателите на ВКС Дария Проданова и Светла Димитрова.

Повод за писмото им е един дебат в колегията от края на миналата година. На 17 декември 2019 г. СК на ВСС трябваше да разгледа предложението на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) в Гражданската колегия на ВКС да бъдат повишени Десислава Попколева и Таня Орешарова от Софийския градски съд по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Според тази разпоредба в рамките на 9 месеца след приключване на конкурса и при освободени места, може да бъдат повишени магистрати, които са класирани под чертата.

Оказва се, че в ГК на ВКС има осем свободни места. Едно от тях – това заемано преди от Капка Юстинианова, е било освободено преди обявяването на конкурса за повишаване, но за него е имало съдебен спор, който е приключил при вече започнала конкурсна процедура. Другите места преди са били заети от Диана Хитова, Жанин Силдарева, Златка Русева, Любка Богданова, Ценка Георгиева и Светла Цачева, всички вече пенсионирани. На осмото място е бил Красимир Влахов, който беше избран за конституционен съдия. В края на февруари предстои да бъде освободено още едно място от Стоил Сотиров, който ще се пенсионира.

Междувременно, преди приключването на конкурсите, Пленумът на ВКС е взел решение за прехвърляне на три места от Гражданската в Търговската колегия. Така сега въпросът е колко освободени има за назначаване по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ. По този повод зам.-шефката на ВКС Дария Проданова попита кадровия орган дали тези три прехвърлени места може да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. В момента има висящ конкурс за четири места в Търговската колегия, чака се обявяването на класирането.

Съдийската колегия обаче не обсъди писмото на Дария Проданова и не повиши Десислава Попколева и Таня Орешарова на две освободени места в ГК на ВКС. Вместо това, по предложение на Вероника Имова реши да поиска Пленумът на ВКС да каже точно от кои съдии са били заемани местата в Гражданската колегия, които е прехвърлил в Търговската колегия – дали на Красимир Влахов, дали на Златка Русева и т.н. Решението беше взето, независимо, че зам.-шефът на КАК Красимир Шекерджиев обясни, че в Гражданската колегия на ВКС има две безспорни места, на които Попколева и Орешарова може да бъдат повишени. Това са тези, заемани преди от Диана Хитова и Жанин Силдарева, тъй като те са освободени след приключване на конкурса, както изисква чл. 193, ал. 6 ЗСВ.

Нашето становище е, че статутът на щатните съдийски бройки, които са предмет на решението на Пленума на ВКС за прехвърлянето им от Гражданска в Търговска колегия на ВКС е „новоосвободени” за ТК на ВКС, считано от датата на решението на Пленума – 25 септември 2019 г. Поради това е без значение конкретно кои от свободните към този момент в ГК 8 щатни бройки са прехвърлени. Те не са новоразкрити, защото щатната численост на съдиите във ВКС не е променена. Т.е. дори за ГК да биха били освободени през 2017 г. или през 2018 г., за заемане чрез конкурс за ТК, те са освободени на 25 септември 2019 г. Считаме, че такъв е разумът на закона“, отговарят Дария Проданова и Светла Димитрова.

Нататък в писмото се казва, че ако СК на ВСС не възприеме тази теза и заради спешната нужда от запълване на освободени места поради неравномерната натовареност във ВКС, то нека се приеме, че в Търговската колегия са прехвърлени местата на Златка Русева, Светла Цачева и това на Стоил Сотиров, който ще го освободи следващия месец.

Към датата на решението на Пленума от 25 септември 2019 г. съдия Русева вече е била освободена на основание чл.165, ал.1, т.1 ЗСВ, считано от 10 юли 2019 г. Било е предстоящо освобождаването на съдия Светла Цачева, считано от 20 октомври 2019 г. и на съдия Стоил Сотиров, считано от 28 февруари 2020 г.“, уточняват Дария Проданова и Светла Димитрова.

Те допълват, че доколкото конкурсът за повишаване в ТК на ВКС е висящ, „правното значение дали тези длъжности ще могат да бъдат заети по реда на чл.193 ал.6 ЗСВ ще придобие актуалност най-рано през юни 2020 година“.

Заместник-председателките на ВКС посочват още, че по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ може да бъдат заети и местата, освободени от Диана Хитова, Жанин Силдарева и Красимир Влахов. А за останалите три – тези на съдиите Капка Юстинианова, Любка Богданова и Ценка Георгиева предстои обявяването на конкурс за съдии в Гражданската колегия на ВКС.

Писмото им ще бъде обсъдено на първото заседание на Съдийската колегия за тази година – на 21 януари.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вероника
Вероника
17 януари 2020 14:25
Гост

Тези от ВСС се самозабравиха. Не помнят явно, че също бяха съдии и то във ВКС. А и не беше толкова отдавна.

Мирела
Мирела
17 януари 2020 13:28
Гост

А дали Таня Орешарова- съдия в окръжен съд /СГС/, има качествата да бъде върховен съдия. Това е реторичен въпрос, защото част от нас познават добре работата й и въобще не мислим, че мястото й е във ВКС. Попколева е малко по-сносен съдия, но също не е годна за върховен съдия. Просто масонската ложа във ВКС си взима точно определени хора. Някои от нас, които не сме от белите покривки, от приятелските кръжоци, нямаме шанса да бъдем върховни съдии дори и да имаме повече стаж поне от двете колеги.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 12:43
Гост

В крайна сметка е важно да се рвши проблемът с неравномерното натоварване в ГК и ТК.

разочарован
разочарован
17 януари 2020 12:27
Гост

Малко съм разочарован от позицията на Светла Димитрова и Дария Проданова. Надявах се да бъдат по-остри към гумените глави във ВСС

анонимен
анонимен
17 януари 2020 13:31
Гост

Да, ама не. Интересът на колегиите е по-важен. Затова не си позволяват по-остър тон в официални писма. Виж, по телефона Дария Проданова може и да е насмела Имова 🙂 🙂 🙂 представям си картинката и ми става едно мило, мило…

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 14:24
Гост

Да, тя по принцип е много „лъчезарна“. 🙂

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 17:32
Гост

Хората на които им липсват първите 7 виаги намират начин да го покажат.

адвокат
адвокат
18 януари 2020 7:25
Гост

Не мога да бъда нито разочарован, нито изненадан от едната от двете, която като съдия във фирмено отделение на СГС се оплакваше на ляво и надясно от малката си заплата с надеждата да и бутнат нещо под масата.

анонимен
анонимен
17 януари 2020 12:26
Гост

Беше грозна сценка на заседанието на СК. Напълно измислен проблем от Имова и Кояджиков. И после двамата ще ми го играят много принципно. Ей такива като тях нямат място там, защото само търсят поводи да се саморазправят с определени съдии

анонимен
анонимен
17 януари 2020 12:22
Гост

И аз мисля, че няма никакво значение кои съдии са заемали местата и кои са прехвърлени. Някои от Съдийската колегия просто не искат да повишат Десислава Попколева и Таня Орешарова

Ивайло
Ивайло
17 януари 2020 12:30
Гост

ВСС не си дава сметка, че с нелепите си напъни да спъне кариерното развитие на един или друг съдия, пречи всъщност на цял съд да работи. Защото делата в ГК и ТК са много и имат нужда от съдии, за да не страдат и хората. То е цяла верига, разхлабиш ли едното звено, това се отразява и на останалите. Не бива да се забравя, че в края на тази верига е най-важното – хората.

дам
дам
17 януари 2020 12:32
Гост

Това ми напомня случая с оставката на Методи Лалов. ВСС се беше вторачило в конкретната личност, като въобще не се замисли за двамата граждани, които чакаха съда да се произнесе по искането им за промяна на мярката. Срам и за ВСС, и за Лалов!

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 12:36
Гост

Напълно съгласен! Това си е чист субективизъм

анонимен
анонимен
17 януари 2020 13:29
Гост

Този ВСС не се различава от предишните, колкото и да му се иска. Дори не помня съвет, който да не е взимал решения Intuitu personae. И преди е било така, и сега е така.