Софийският градски съд (СГС) оправда четиримата подсъдими за срутването на сградата на ул. „Алабин“ в столицата, под която загинаха две момичета преди 12 години.

Трагедията се случи на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. Подсъдими за причинената смърт на двете момичета са собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма „Хрисома“, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „А3-Архитектура и изпълнение“ и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“, срещу който делото беше гледано задочно, защото е в чужбина.

Сградата на „Алабин“ рухна около 18,00 ч., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета са починали на място.

Разследването се проточи прекомерно и преди 3 години прокуратурата дори го прекрати по отношение на Кирчев. След това съдия Атанас Атанасов от СГС отмени постановлението за прекратяване и каза, че делото трябва бързо да бъде приключено и внесено в съда. Според него в материалите е имало доказателства за връзка между строително-ремонтните работи и срутването на сградата.

Експерти заключиха в хода на разследването, че срутването е настъпило заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати и премахване на вътрешни преградни стени. По делото бяха събрани данни, че Кирчев лично е разпореждал на работниците какво да правят, а работникът Николай Александров бе заявил в разпит пред съда, от който после се отказа, че са получили нареждане от Кирчев да изкъртят носещите колони. Миналата година той отново се отрече от показанията си и каза, че са го накарали да лъже, но не помнел кой.

Днес прокурор Момчил Момчев поиска осъдителни присъди, без да посочва вид и размер на наказанияа, но след заседанието призна, че Александров е бил може би единственият разпитван очевидец на трагедията и той се е отметнал от уличаващите подсъдимите показания.

Мотивите на съдия Величка Маринкова, с които тя оправда четиримата подсъдими, тепърва ще стават ясни, но прокурор Момчев каза, че ще протестира присъдата пред Софийския апелативен съд.

„Полезният ми ход е да протестирам, може пък и да е сбъркал градският съд“, коментира Момчев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 19:30
Гост

мда,ама не четете Председателя на РС – Златоград: претоварени били съдиите,искат и къща да имат,и лекар -всичко това от службата,за да не бягат от многото работа в РС – Златоград (аз веднъж ходих в този съд,само аз и чистачката бяхме в коридорите) Иначе вдигали кръвно и се раболявали.А с високо кръвно-няма правосъдие. Я вижте,онези които се оземлиха като бездомни с по 20 дк. на морето,и хотели – как се правораздават като фурии. А тоз св.Александров,дали пък не следва да го пита прокурора Момчев дали не лъжесвидетелства,щом се върти като слънчоглед – познайте,няма да го пита.Аз викам да съдим и руснаците… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 11:30
Гост

Пълна пародия! Жалко за момичетата.

Мафия
Мафия
15 ноември 2018 8:05
Гост

Николай Александров беше последната надежда за справедлив процес.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 7:26
Гост

На съдът е ясно- да влезне убития.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 7:25
Гост

Е как да вярваш в правосъдието.