Заместник-главният прокурор Иван Гешев е приел номинацията му за следващ обвинител №1 от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради огромното доверие, а ако бъде избран ще заложи на приемственост и няма да прави революции.

Това обяви пред БНТ Гешев в първия си коментар след вчерашната номинация на колегията (интервюто можете да гледате тук), която ще е и единствената, тъй като зад нея застанаха всички нейни членове и няма как да номинират друг. Кандидат за главен прокурор може да издигне и правосъдният министър Данаил Кирилов, но той вече обяви, че би го направил само в краен случай. От своя страна, Иван Гешев многократно заявяваше, че на 99% няма да участва в битката, защото е кална и мръсна, а днес обясни обрата в позицията си именно с доверието.

„Номинацията от 11 членове на ВСС означава огромно доверие. Доверие не толкова към мен персонално, колкото за труда на колегите, с които работим последните години и нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно, срещу това доверие стои и отговорност. Аз не съм човек, който бяга – нито от битки, нито от отговорност“, каза Гешев и подчерта, че това е бил и първият въпрос на членовете на Прокурорската колегия към него.

„Не се срамувам да съм номиниран от член на прокурорската колегия, който безспорно е най-успешният главен прокурор до момента“, добави Гешев и поясни, че главният прокурор Сотир Цацаров се подписал последен под номинацията.

За липсата на други кандидати той обясни, че това не изключва състезанието и сравни ситуацията с процедурата по избор на европейски главен прокурор и кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши, за която никой не е казвал, че няма състезание.

„Когато казах, че ще е кално, имах предвид калта, която ще се изсипе и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание и хората, от които ще зависи това. Ще бъде кално, колкото всеки друг път и може би една идея повече, защото залогът тук е по-голям – оцеляването на всякакви олигарси, мутри, срещу които водим дела“, добави Гешев. Той каза още, че няма от какво да се срамува или притеснява, защото е средностатистически гражданин с ипотекирано жилище във Волуяк, а жената, с която живее, пък имала само таван до Софийския затвор. „Нямам асансьор, който да ми стига до хола“, подчерта още Гешев, препращайки към скандала с апартамента на бившия вече зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

За евентуалната си бъдеща работа като главен прокурор и концепцията си за развитието на прокуратурата, заместникът на Сотир Цацаров каза, че ще заложи на приемствеността, защото прокуратурата в момента е в „най-добрата си кондиция“ и няма да има революции.

„Не харесвам революциите и революционните подходи. Те са показали, че са неефективни дори в краткосрочен план. Факт е, че прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция, от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и надградени. Не споделям виждането, че всичко трябва да започва отначало. Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората“, обясни виждането си Гешев.

Според него Специализираната прокуратура ще продължи да е във фокуса на вниманието, защото с работата си е „всеки ден в новините“, но очаква повече резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Гешев очаква същото да направят и окръжните прокуратури.

„Окръжните прокуратури трябва да бъдат по-динамични, да активизират работата си, включително и в медиен аспект. При тях има много важни дела от интерес на местните граждани“, каза заместник-главният прокурор.

Относно твърденията, че освен на главния прокурор Цацаров, той е кандидатура и на депутата от ДПС Делян Пеевски и на премиера Бойко Борисов, Гешев отговори, че е виждал Пеевски само веднъж при снемане на обяснения по преписка преди 4-5 години.

„Не виждам пречки съдебната власт да комуникира в рамките на законовите си правомощия открито с който и да е представител на всяка от другите власти. Не споделям виждането на десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата е взаимодействието между властите в рамките на правомощията им“, каза още номинираният за главен прокурор. Според него прокуратурата няма как да постига резултати, ако няма взаимодействие с другите власти и конкретно с МВР и ДАНС, тъй като в противен случай, прокурорът ще е само един „добре платен деловодител“.

Гешев коментира и разследването на пробива в Националната агенция за приходите (НАП) и изтичането на лични данни от масивите ѝ. Обвиняем за атаката е само специалистът по киберсигурност в компанията „ТАД Груп“ Кристиян Бойков, който обаче беше освободен от ареста след 72 часа. Според зам.-главния прокурор, Бойков е само оръдие или маша, а организаторите на престъплението са други, като подозренията в момента са върху неговите шефове.

„Основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи се занимава с нещо като киберрекет – с удряне фирми, търговски дружества, държавни организации, с цел нарушаване на тяхната компютърна и информационна сигурност и по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Това е една координирана атака срещу държавата“, каза Гешев. От Бойков бяха иззети служебен и два лични компютъра, които обаче бяха криптирани, а той отказваше да ги отвори и да покаже информацията на разследващите. Днес Гешев каза, че за 10 дни са успели да отворят един от компютрите и съдържанието му било потресаващо и говорело за кибертероризъм.

„Вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, а 57 са само тези, които станаха известни на обществото. Затова казвам, че това е активно мероприятие.  Предстои на части да бъде пускана другата база данни. Това, което се вижда вътре е опит за хакване на сайтове, застрахователни дружества, търговски организации и какво ли още не. Вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло“, каза още Гешев и добави, че е извършвано търсене с ЕГН на министър-председателя Бойко Борисов, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор Сотир Цацаров и на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

Гешев заключи, че целта на атаката е политическа, защото била координирана и съвпаднала с искането на оставка на финансовия министър Владислав Горанов от страна на „Демократична България“.

В последствие от прокуратурата съобщиха, че Бойков е съхранявал резултата от търсенията си във файл, именуван „Търсене за бивол“.

Освен това на служебния му компютър имало файл с име „Математика за домашно“, с дата на създаване 11 юли 2019 г. „Той съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството“, твърдят от прокуратурата. Като припомнят, че в първия си имейл до медиите хакерът, който разпространи данните от НАП, заяви, че е публикувал само част от хакнатата информация и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. „В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11 юли 2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10 ноември 1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества“, съобщиха още от държавното обвинение.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мазало
Мазало
24 юли 2019 14:14
Гост

Ако от това, което имаме като подзаглавие на статията, сменим няколко думи, ще се получи следното: Кандидатираният за главен прокурор е само маша, а институцията му се занимава с рекет и тероризъм, каза заместникът на Сотир Цацаров

Старото куче
Старото куче
23 юли 2019 12:38
Гост

Кажат ли ти :“няма да има революции“, това означава само едно – „Аз веднъж да се докопам, пък гледай какво става – камък върху камък няма да оставя неробърнат“.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 12:09
Гост

Досега прокурорите бяха цаци, сега ще са гешефтари.Но това навярно в по.голяма степен отговаря на същността на прокуратурата

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 11:50
Гост

Има дар слово човекът. Но това няма да му помогне да оправи сегашната кочина.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 10:45
Гост

И какво излиза в крайна сметка. Той не иска този пост, но само заради доверието на колегите…

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 10:41
Гост

Дано наистина да не бяга нито от битки, нито от отговорност. Защото тепърва му предстои сблъсък и с двете.

до крайната победа
до крайната победа
23 юли 2019 10:41
Гост

каква революция, бе, мацко? от теб се очаква пълен апокалипсис и нищо друго. Цацаров, ама завършил Висшия институт на МВР. Толкоз