Нотариус Нина Добчева-Калчева от Пловдив осъди прокуратурата да ѝ плати над 60 000 лева обезщетения заради воденото срещу нея дело за документни престъпления.

Преди 3 години тя беше напълно оправдана от Окръжния съд в Пловдив за това, че e съставила нотариални заверки с подправени подписи. Става дума за случай на две семейства, които финансирали общ бизнес за строеж на фамилни къщи. Един от съсобствениците починал и второто семейство разбрало, че по-рано той е продал една от къщите без знанието им. Пред сайта „Traffic news“ Минко Маринов и Диана Тодорова разказват, че договорът бил подписан при нотариус Нина Добчева, където били представени техни пълномощни с фалшифицираните им подписи, както и този на съпругата на починалия им съдружник.

Съпрузите подали жалба в прокуратурата през 2013 г. и започнало разследване срещу нотариуската. Тя е обвинена през 2015 г., като ѝ е наложена мярка „подписка“, а две години по-късно делото влиза в съда. В началото на 2018 г. районният съд в Пловдив оправдава частично Добчева, а по част от обвиненията я осъжда, без да ѝ налага наказание заради изтекла давност. Делото стига и до окръжния съд, който в края на 2018 г. оправдава напълно нотариуската. Делото е продължило общо 3 години и два месеца пред двете инстанции.

Малко след това тя завежда иск срещу прокуратурата за 150 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и за близо 18 000 лева имуществени заради платените адвокатски хонорари през годините.

Съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) осъди прокуратурата да плати на Добчева 50 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и 14 460 лева за платените адвокатски хонорари.

Съдът отчита, че делото срещу нотариуската е продължило повече от 3 години, първоначално е била призната и за виновна, процесът е бил отразяван в медиите и дори е бил включен в списъка за корупционни дела, който публикува Върховният касационен съд (ВКС), като на сайта му стояло и името на Добчева. Тя твърди, че през това време здравето ѝ се е влошило, страдала е от безсъние и е имала пристъпи на задушаване и прилошаване. Според нея съпрузите, подали сигнала, демонстрирали особена близост с разследващите. След внасяне на делото в съда изпаднала в депресия заради страха, че може да бъде осъдена.

Показания е дал и адвокатът ѝ, с когото се познавали от студентските години. Той казва, че Добчева е била много изплашена, че ще загуби правата си на нотариус, звъняла му по нощите, за да обсъждат непрекъснато какво се случва с делото и какви биха били възможните изходи и последствията за нея, ако я осъдят. През цялото време обяснявала, че ако ѝ затворят кантората, няма кой да издържа семейството ѝ, тъй като мъжът ѝ по това време работел в нейната кантора като юрисконсулт и имало опасност и двамата да останат без работа.

Междувременно започнала да губи клиенти, които се отдръпнали, включително и една от банките, които обслужвала. В този период починал и съпругът ѝ и тя изпитвала вина.

Според съда свидетелските показания безспорно показват, че делото се е отразило на психиката на Добчева, а особено значение има професията ѝ на нотариус и това, че обвиненията са били свързани с работата ѝ. Съдът напомня, че в тези случай се засягат не само личната чест и достойнство на човека, но и професионалните му качества поради уронване на авторитета му в съответната област.

„По тази причина, създадените при наказателното преследване неудобства и притеснения имат по-силно отражение върху отделните негативни изживявания на упражняващите такива професии и пряко значение за размера на обезщетението. Дискредитирането на ищцата в обществото като професионалист без съмнение се е отразило на психическото ѝ състояние и бъдещото ѝ кариерно развитие. Ищцата е била дългогодишен нотариус и добре позната сред обществото в град Пловдив, където е упражнявала своята професия“, заявява съдът, като подчертава, че името на Добчева е било публично обявено на сайта на ВКС, а делото е било широко тиражирано и отразявано в местния печат.

Така СГС приема, че само за моралните вреди Добчева трябва да бъде обезщетена с 50 000 лева. Останалите 14 460 лева са обезщетение за платените хонорари на двама адвокати. По този въпрос прокуратурата е възразила, че не е било нужно да се наемат двама защитници и това си е риск на Добчева, поради което не трябва да бъде компенсирана за тези разноски.

„НПК не съдържа ограничение на броя защитници, които обвиненото лице може да упълномощи. Когато то е положило дължимата грижа, всички разходи за защитниците му съставляват причинени от наказателното производство имуществени вреди“, посочва обаче съдът. Съдия Алексиева напомня, че държавата не отговаря за тези вреди само ако видът и тежестта на обвинението и очакваните усилия по защитата не налагат упълномощаването на повече от един защитник.

„Случаят не е такъв, доколкото залогът за ищцата по делото е бил огромен, защото макар и обвинена за нетежко умишлено престъпление, осъдителната присъда би довела до невъзможност ищцата да упражнява професията си нотариус. Самият брой на проведените съдебни заседания пред първоинстанционния съд-общо осем на брой и още две съдебни заседания пред второинстанционния съд и честотата на тяхното насрочване не само не изключва, напротив, налага по необходимост упълномощаването на повече от един защитник, за да се избегне неоправданото отлагане на производството в случай на заетост на защитника, ако той е само един“, мотивира се съдът и присъжда и това обезщетение за Добчева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
нима
нима
22 април 2021 22:42
Гост

Кое им е незаконното на обвиненията, когато са повдигнати била ли е вече изтекла давността? На какво отгоре ще ѝ плащат на тая мошеничка? Не стига че оттървала панделата, ами и нагла. Подобна личност притежава ли необходимите нравствени и морални качества да упражнява дейност като нотариус и не следва ли да ѝ отнемат правата?

Меченце
Меченце
22 април 2021 15:21
Гост

Разбирам да е лежала в ареста да й дадат 60к. Обезщетение в такъв размер е малко надуто и със сигурност втората инстанция ще го редуцира. А тези внушения как лошата прокуратура е убила мъжа на честната нотариуска и я обвинила без доказателства…просто са не много сериозни. След този случай Добчева, а и много други като нея много ще внимават като „бият печата“. Работата е свършена и си е струвало случаят да стигне до съд дори с този резултат. Другото са бакалски сметки на човечета, които изпитват дива наслада да насаждат негативизъм към прокуратурата от простотията си.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 15:12
Гост

Интересно…като е нотариус, прокурор съдия луди обезщетения. За някой обикновен гражданин, лежал в ареста и наистина претърпял вреди от това – 5 – 10 хил. я дадат, я не. Гарван – гарван око не вади.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:54
Гост

На тази жена страшно много й се събра.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:55
Гост

Е, как. С този психически тормоз.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:35
Гост

Като прочета, че Прокуратурата е осъдена да заплати „…лв.“ ми става супер забавно. Кое не разбрахте, че всичките тези обезщетения се изплащат от нас – данъкоплатците.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:40
Гост

Ние плащаме за грешките на Гешевтурата. Факт.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 10:35
Гост

60 000 лв. щот е нотариус, а ако беше Бончо Бончев, при същите факти – 10 000 и то с вероятност да намаление от САС надолу.
После си цитираме, във всички решения, как „справедливодстта“ по чл. 52 от ЗЗД не била абстрактно понятие според Върховния съд в Постановление от 68 година. Мани ти….вътрешно убеждение е това, няма туй-онуй.

123
123
22 април 2021 10:20
Гост

Що за наглост от прокуратурата – като имала двама адвокати, нейна си отговорност. Алооо, тя да не ги е наела, защото се чуди за какво да си харчи парите…Заради вас го е направила и сега вие трябва да плащате!

Наблюдател
Наблюдател
22 април 2021 10:22
Гост

Нищо няма да плащат те и изобщо не им пука, затова е и това разхайтване с обвиненията по поръчка.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:44
Гост

E, заради такива обвинения няма осъдителни присъди винаги.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 10:18
Гост

Би трябвало да ги даде на измамените хора. Отврат!

има си застраховка
има си застраховка
22 април 2021 10:20
Гост

За това нотариусите плащат за огромни застраховки за професионална отговорност. Бъди сигурен, че застрахователите са платили. Освен това може да носи и дисциплинарна отговорност, но за наказателната стандартът на доказване е доста по-сериозен! Не всеки пропуск на нотариуса, колкото и недопустим и увреждащ да е, е престъпление!

кошмар
кошмар
22 април 2021 10:17
Гост

Така е омаскаряват не един и двама, горката жена и мъжът й починал и въобще пълен ужас. Дори 50 000 лв. за неимуществени вреди ми се струва твърде занижено обезщетение

До кошмар
До кошмар
22 април 2021 10:19
Гост

Неосъждането не винаги е повод за състрадание към неосъдения.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 10:21
Гост

а състрадание към всинца ни за това, което имаме като прокуратура?

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 10:37
Гост

Да бе …занижено… ти луд ли си или се правиш на луд. Масово по ЗОДОВ обезщетенията за неимуществени вреди са до 10-15 000 лв., че и по-малко. Обезщетението е нереалистично голямо и ще бъде намалено.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:47
Гост

И аз си мисля, че това ще се случи на втора инстанция.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 11:49
Гост

Трета, ако трябва да сме точни.

законна държава
законна държава
01 май 2021 18:22
Гост

Не става ясно, как не е осъдена за удостоверяване на фалшиви пълномощни. Тези пълномощни фалшиви ли са били или не?