Номера на партиите в бюлетината ще има, но те ще са до 100, а отделните кандидати в листите, за които може да се гласува с преференция, ще са с номера над 100. Това записа правната комисия в Изборния кодекс, за да преодолее т. нар. ефект „15-15“.

Обсъждането на измененията в кодекса на второ четене в комисията продължи близо 10 часа.

Ефектът „15-15“, всъщност е феноменът, от който пострада БСП при предишните евроизбори. Тогава заради агитацията да се гласува за №15 в бюлетината (това беше номерът на БСП), симпатизантите на левицата подкрепиха преференциално и поставения под №15 в листата на БСП Момчил Неков и той стана евродепутат.

За да не се повтори това, от ГЕРБ и Обединени патриоти бяха предложили в бюлетините изобщо да няма номера на партии. На това обаче се противопоставиха от ДПС. „Така се въвежда скрит образователен ценз за избирателите“, заяви Хамид Хамид. „Да изтегли 200 лева от банкомата може, а не може да прочете името на партията в бюлетината без номер, така ли?“, репликира го Емил Димитров – Ревизоро.

Затова председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) направи ново предложение – за да не се бъркат номерата, на партиите да са до 100, а на преференциите – трицифрено число.

„Противопоставям се на това предложение. Усложняването на преференциите с различни числа може би ще преодолее феномена „15-15“, но най-вероятно ще предизвика друг, който не можем да предугадим днес, защото това предложение се прави в последния момент“, заяви Крум Зарков от БСП. Мнозинството в комисията с 11 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържал се“ обаче подкрепи идеята на Кирилов.

Депутатите приеха и изменение в начина, по който се изчисляват преференциите за отделните кандидати, който според БСП обезсмисля изобщо преференцията. В сега действащия закон преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете е не по-малък от 7 на сто от гласовете за кандидатската листа. Предложението на ДПС, което беше подкрепено, е преференциите да са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от районната избирателна квота.

„Това е справедливият вариант, не можем да делим съветници и депутати, избрани с гласовете на родата и тези, които народът е избрал. По каква логика някой селски тарикат с родата си ще пренарежда листата на партия“, каза Хамид Хамид.

Явор Божанков от БСП каза, че при този вариант нито един кандидат няма да успее да влезе в парламента или в местната власт, защото това означава да има поне 10 000 преференции.

„Това предложение ще взриви общественото мнение“, обяви Божанков, на което Хамид отговори, че тези кандидати могат да се явят като независими, ако мислят, че се ползват с доверие на избирателите и няма нужда да им се дават всякакви възможности да пренареждат листите.

„Искате да махнете преференциалния вот, предложете неговата отмяна. Поне бъдете честни“, обърна се и Крум Зарков към колегите си.

Преди това депутатите отхвърлиха предложението във всяка избирателна секция да се поставят по две камери за онлайн наблюдение, като първата от тях покрива входа на помещението, а втората работното място на членовете на комисията. То беше на ДПС, но председателят на комисията Данаил Кирилов заяви: „Да се поставят 25 000 камери е дълъг процес с техническо осигуряване. Няма да го подкрепим“.

Не беше подкрепено и предложението на „Атака“ в кабините за гласуване да бъде поставено табло, на което да са изписани имената на кандидатите на партиите. Не мина и това на ДПС да отпадне забраната за агитация по време на избори на чужд език. Данаил Кирилов обаче обяви, че ще гласува различно от групата, за да зачете практиката на Европейския съд по правата на човека и препоръките към българското законодателство забраната да отпадне. По този повод Хамид Хамид от ДПС благодари на Кирилов и пожела на водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер бързо да научи български, защото е предвидено да открие и кампанията на ГЕРБ. „Ние ще си понесем санкцията, ако наш гост се обърне на друг език, освен български“, отвърна Кирилов.

9 „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“ правната комисия отмени ограничението резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20 ч. на изборния ден.

„С тези промени ще се увеличи пространството на официалната информация и ще се ограничи възможността да излиза непроверена информация”, мотивира предложението депутатът от ГЕРБ Диана Саватева, която е сред вносителите на промените. Тя обясни, че такава забрана няма и в много държави от ЕС. По думите ѝ, “ Фейбук“ и други социални медии се проверъщат в сериозен източник на информация и много често в изборния ден там се появяват информации от социологически проучвания, а в медиите няма как да се появят, защото ограничението важи за тях.

„Появява се неравнопоставеност между социални мрежи и медии“, каза още Саватева и добави, че в страни като Австрия, Белгия, Холандия и Словения няма ограничения дори за кампания в деня за размисъл и в изборния ден. В подкрепа на отпадането на забраната се изказа и проф. Михаил Константинов, който подчерта, че така ще бъде ясно коя прогноза на коя агенция е.

„Сега с филми и песни не е ясно кой стои зад изследването.  Ще бъде по-честно и няма да си играем на криеница със закона“, каза Константинов.

Срещу отпадането на забраната да се публикуват резултати от социологически проучвания до края на изборния ден възразиха депутатите от ДПС и БСП. „Не мога да споделя аргумента, че понеже така и така или иначе забраната се нарушава с песнички и стихове, трябва да я премахнем. По тази логика дайте да премахнем и Закона за движение по пътищата, защото шофьорите не го спазват. Не мога сравня фейсбук профила на леля Пенка с този на някои мощни медии. Всички знаем, че медиите вече са първа власт и как  репортаж по национална телевизия може да обърне избирателите. Ако някои медии си имат собствени политически проекти, играта става много сериозна. Не ме карайте да наричам проекта ви лобистки“, обърна се Хамид Хамид към вносителката Диана Саватева от ГЕРБ.

„Целта на забраната е да не се влияе недобросъвестно на избирателя в изборния ден. Тази опасност отпаднала ли е, според вас?“, попита я Крум Зарков, но мнозинството подкрепи предложението ѝ.

Той направи предложение и заседанието на комисията да бъде прекратено, защото продължава след 22,00 ч. и остават вече часове до гласуването в пленарна зала утре, но то беше отхвърлено.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 10:30
Гост

Не може да се избегне недобросъвестното влияние по никакъв начин, докато хората си продават гласовете за мижави суми.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 10:01
Гост

Добре, че сега няма да имат възможност за агитация на чужд език.

15/ 150
15/ 150
14 февруари 2019 0:17
Гост

Жалко, че не подкрепиха идеята за поставянето на две камери за онлайн наблюдение. Така щеше да се разбере как се фалшифицират изборните гласове.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2019 0:14
Гост

Поздравления за предложението на Данаил Кирилов. Така ще се избегнат сконфузени ситуации като при предните избори.