Националният осигурителен институт (НОИ) ще изпрати 81052 персонални уведомителни писма до всички осигурени граждани, на които предстои да се пенсионират догодина. От НОИ уточниха, че писмата ще бъдат изпратени на хората, които през 2019 г. навършват възраст за пенсиониране, но не им е била отпускана пенсия за осигурителен стаж и възраст за ранно пенсиониране.

В писмата ще има информация за осигурителните им права и документите, които всеки следва да представи заедно със заявлението за отпускане на пенсия.

Кампанията на НОИ се прави за втора поредна година, след като през 2017 г. писма получиха 82 782 души. Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия. Това не само осигурява спокойствие на лицата при подготовката на пенсионирането, но и оптимизира самото пенсионно производство, посочват от НОИ.

През 2019 г. изискуемата за жените възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст е 61 години и 4 месеца, а за мъжете – 64 години и 2 месеца. Правото на пенсия се придобива при наличие на 35 години и 8 месеца осигурителен стаж за жените и 38 години и 8 месеца осигурителен стаж за мъжете. Необходимо е обаче и двете изисквания (за навършена възраст и за придобит осигурителен стаж) да са изпълнени едновременно.

Препоръчително е бъдещите пенсионери да се снабдят и с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Такъв код те могат да получат във всяко териториално поделение на институцията. Той дава лесен и удобен начин за ползване на много електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ, както и позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на осигурените лица.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
13 юли 2018 12:35
Гост

А какво трябва да направят тези, които са навършили възрастта, но не им достига стаж, за да се пенсионират? НОИ трябва да обърне внимание на тази огромна група хора – жертви на бесния капитализъм през 90-те години, когато работадателите масово осигуряваха на 4 часа или въобще не осигуряваха хората.

Anonimen
Anonimen
13 юли 2018 12:44
Гост

Купуваш си на стаж за пенсия. До там ни докараха нашите мили управници.

Песимист
Песимист
13 юли 2018 12:26
Гост

С тази възрастова граница, която постоянно вдигат, не зная дали ще доживея до пенсия.

Петров
Петров
13 юли 2018 12:01
Гост

ПИК-а много улеснява всички справки. Освен това не се редиш на километрични опашки.

Гражданин
Гражданин
13 юли 2018 12:24
Гост

Всяка година с това пенсиониране настава хаос.

Пенсионер
Пенсионер
13 юли 2018 11:53
Гост

Много полвзна инициатива.