След едномесечни спорове и работни съвещания, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) най-накрая успя да постигне съгласие и да разпредели 84 бройки за съдебни помощници, секретари и деловодители в 53 съдилища.

За тях има предвидени средства в бюджета, но, за да бъдат усвоени, е необходимо председателите на съдилищата да обявят конкурси за тези бройки до края на бюджетната година.

Нови места за 24 съдебни помощници бяха разкрити в апелативните съдилища в София и във Варна (по една бройка), по един щат в административните съдилища в Пазарджик, Ловеч, Пловдив, Перник, Бургас и Видин, както и 16 места в районните съдилища в Кърджали, Видин, Разград, Плевен, Благоевград, Пазарджик, Харманли, Лом, Тутракан, Котел, Асеновград, Ихтиман, Свищов, Разлог, Несебър и Сливница.

Новите бройки за съдебни секретари са 35, като една отиде в АС-София, а 15 в окръжните съдилища, от които три във Варна, по две в Благоевград, Русе и Пловдив и по едно в Бургас, Хасково, Кюстендил, Добрич, Плевен и Кърджали. Пет щата бяха разпределени в четири административни съдилища – АССГ получава два, а един в АССО, АдмС-Благоевград и в АдмС-Бургас.

В районните съдилища местата за съдебни секретари са 14 като две са в РС-Варна и по едно в Пловдив, Перник, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Харманли, Ботевград, Павликени и Айтос.

25 са новите места за деловодители. Едно от тях е за АС-София, три за ОС-Благоевград, две за ОС-Бургас и по едно за окръжните съдилища във Варна, Пловдив и Хасково.

Още три бройки за деловодители ще има АССГ и по една АССО и административните съдилища в Стара Загора, Кюстендил и Бургас.

Районните съдилища в Пловдив, Благоевград, Мездра, Горна Оряховица и Етрополе получиха по едно място за деловодители, а РС-Варна и РС-Ихтиман – по две.

Всички останали искания на съдилищата за отпускане на нови бройки за съдебни служители бяха отхвърлени.

Още през юни миналата година Пленумът на Висшия съдебен съвет реши, че ще са необходими нови щатове за служители заради внедряването на Единната информационна система на съдилищата. За целта заложи в бюджета за 2021 г. 7,4 млн. лева за заплати за 100 съдебни помощници, 74 секретари и 158 деловодители.

Средствата бяха отпуснати и през април Съдийската колегия вече разкри нови 96 места за съдебни помощници в 43 съдилища.

В края на октомври Комисията „Съдебна администрация“ предложи да се разпределят 112 места за служители. Тогава на членовете на СК на ВСС беше обяснено, че част от тези бройки ще бъдат трансформирани в такива за съдебни помощници. Но поради неясноти по отношение на мотивите и критериите, въпросът беше отложен като от тогава досега бяха проведени няколко работни съвещания, на които членовете на СК на ВСС уточняваха критериите. Последното беше този понеделник.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 ноември 2021 13:37
Гост

Стига с тези измишльотини, наречени „съдебни помощници“. По-добре още 5 съдии вместо 24 съдебни помощници. Те са предпоставка в съдебната система да се назначава шуро и баджо без конкурс.

кико
кико
25 ноември 2021 12:00
Гост

Трябва да се премахне дискриминационното изискване за минимален успех от следването. В университета успехът не е винаги функция на знанието. Kаквото е ставало там, е по-добре да си остане там.

Ad nauseam
Ad nauseam
25 ноември 2021 8:53
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ххх
ххх
25 ноември 2021 9:06
Гост

Забрави да добавиш и осигуряване на квалифицирана психиатрична помощ на пишещите в разни форуми.

Районен съдия
Районен съдия
25 ноември 2021 1:59
Гост

Не ни трябват повече съдебни помощници. Те са напълно излишни и скъпоструващи. Назначете съдии вместо тях. Съдиите дават дежурства, а съдебните помощници не могат. Съдиите решават ежедневно реални дела след случайно разпределение, а помощниците са грижат единствено за комфорта на председателите и зам. председателите на съдилищата, като им пишат актовете със съмнителна задълбоченост и много често нескопосано. Младшите съдии минават задължително обучение в НИП за 9 месеца, а помощниците НЕ и се формират като стил на работа и познания единствено и само по шаблон на съдиите, за които работят и често понеже последните ги мързи не си дават и те… Покажи целия коментар »

вещ в материята
вещ в материята
24 ноември 2021 15:47
Гост

Съдебен помощник в районен съд?!? Пълен нонсенс и липса на концептуално мислене.
Предлагам Модел 95 – оставяме правораздаването само на съдебни помощници. И без това процеса в зала вече се е превърнал във формалност/без наказателните дела/.
Смисъла на съдебният помощник, референдер в СЕС и във Върховните съдиища в ЕС, а и САЩ е коренно различен. Никога не е бил – „да се намери кой да пише делата на съдиите“. И се среща само и основно на ниво Върховен съд….Но, тук явно целта е друга..

Просто юрист
Просто юрист
24 ноември 2021 19:56
Гост

Не мога да разбера вашия пост. Искате да покажете, че сте много навътре с натовареността и нуждите на съдилищата или съзнавате, че няма да успеете да заемете някое от тези работни места? Това решение не трябва да учудва един трезво мислещ човек. Защо? Защото с годините, в много съдилища, се закриваха съдийски места. Естествения резултат от това тъпо решение вече взе да излиза от контрол. Много съдилища колабират, защото основната работа там се върши от съдии, а когато те са малко, работата се натрупва или претупва. Е, според вас, при такава ситуация какво е най-тарикатското решение? Това разбира се. Съдебният… Покажи целия коментар »

@@@
@@@
24 ноември 2021 14:21
Гост

Защо пак се раздува щат, който отдавна трябваше да се свие?

Стамат
Стамат
24 ноември 2021 12:32
Гост

Потресен съм!
Нова порция нищоправници, търтеи и клатик*рци ще налази многострадалната ни съдебна система!
Но нали трябва да се уредят с топли местенца отрочетата, любовниците и партньорите на маститите мафиоти в тоги!
Срам! Резил! Безумие!

vox
vox
24 ноември 2021 12:32
Гост

Чудесно е, че с въвеждането на ЕИСС положението от ден на ден става все по-електронно, та се не трае. 🙂 Чувствително са облекчени и магистрати, и служители, защото ЕИСС (да се свети името Й) е в тяхна услуга, вместо те да й слугуват, както твърдят разни непрогресивни елементи, позоваващи се само на ежедневния си опит. Нещо, което досега беше възможно да се свърши за десет минути, вече отнема само има-няма час, особено след ремонта на ремонта на ремонта! Ура! И да живей! „Още през юни миналата година Пленумът на Висшия съдебен съвет реши, че ще са необходими нови щатове за… Покажи целия коментар »

Христов
Христов
24 ноември 2021 12:22
Гост

Като е за откриване на щатове- едномесечни спорове и работни съвещания, а бонусите си ги гласуват за нула време.

Спиро
Спиро
24 ноември 2021 12:25
Гост

Такива са им приоритетите. Аз като ви казвам, че този ВСС е за закриване.

Миро
Миро
25 ноември 2021 8:56
Гост

Само този ли?

Парадокс
Парадокс
24 ноември 2021 12:19
Гост

Нови бройки заради Единната информационна система на съдилищата, а пък тя не работи.

Хари
Хари
24 ноември 2021 12:19
Гост

Е, все някога ще я оправят, надявам се.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 13:03
Гост

Колега Хари, аз пък се надявам, че това безумно недоносче ще бъде разкарано завинаги!

Студент 4-ти курс "Право"
Студент 4-ти курс "Право"
24 ноември 2021 12:18
Гост

Супер, мисля да се пробвам за деловодител в АС – София.

Стефан Атанасов
Стефан Атанасов
24 ноември 2021 12:34
Гост

Пробвай и в АССГ и АССО за по-голям шанс 🙂

Студент 4-ти курс "Право"
Студент 4-ти курс "Право"
24 ноември 2021 12:58
Гост

Амииии…..пробвай се и ти, бре!

Стефан Атанасов
Стефан Атанасов
24 ноември 2021 13:19
Гост

Доста тъп отговор на добронамерен коментар, аз когато е трябвало съм се пробвал и съм успял.

Студент 4-ти курс "Право"
Студент 4-ти курс "Право"
24 ноември 2021 13:37
Гост

Еми, да…след като твоят отговор е ПОДИГРАВАТЕЛЕН….какво да очкаваш!

Лозан
Лозан
24 ноември 2021 12:16
Гост

Браво.

Чавдар
Чавдар
24 ноември 2021 12:15
Гост

Много добра новина.

Узунова
Узунова
24 ноември 2021 12:14
Гост

Да видим…

Узунов
Узунов
25 ноември 2021 8:58
Гост

От 1991 виждаме.