За първи път от десетилетия днес столични адвокати положиха клетва в Съдебната палата и поеха по професионалния си път от зала „Тържествена“ с обещание да бъдат всеотдайни и верни служители на правото.

Софийската адвокатска колегия възроди традицията, която е била прекъсната за повече от 40 години, за клетвата на 61 нови адвокати. Те я положиха в присъствието на председателите на Софийския градски и районен съд Десислава Попколева и Александър Ангелов, шефката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и ръководството на столичната колегия.

Част от най-голямата адвокатска колегия у нас вече са 7 нови адвокати и 54 младши адвокати. Те в един глас изрекоха: „Заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване и в обществото да проявявам уважение към съда и органите на властта, да защитавам с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на моите доверители и подзащитни и да не издавам тайните им. Заклех се.“

„Днес вие положихте клетва преди всичко пред собствената си съвест“, обърна се към новите си колеги шефът на САК Ивайло Данов. Той им каза, че професионалният път на адвоката не е толкова бляскав, но те имат огромното предимство на младостта си, която съчетана с висок морал и професионализъм е всичко, от което се нуждаят, за да успеят.

Запазете този дух, колкото можете по-дълго, призова Данов новите адвокати.

От тяхно име Ирен Кирязова припомни, че благополучието на хората е над закона и призова колегите си: „Нека творим добри дела и да бъде достойни за високата чест да бъдем адвокати“.

Ралица Негенцова каза на новите си колеги, че ги чакат много безсънни нощи на колебания. И им напомни: „В такива моменти най-верният ви компас са законът и вашата клетва“.

Председателят на районния съд пък каза на адвокатите, че са си избрали професия, за която се искат много знания, кураж и енергия. „Макар в съдебната зала да имаме различни роли, имаме обща задача – да достигнем до справедливостта“, заяви той.

Членът на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова избра Чехов, за да започне обръщението си към току-що положилите клетва адвокати. „У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите. А за адвоката това означава – най-малко по 100“, каза им тя. И им отправи три пожелания: „Почитайте и уважавайте съда! Това е най-важният урок. Почитайте и уважавайте закона! Бъдете вдъхновени като днес и никога не предавайте своя идеал!“

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 10:17
Гост

Колеги, дайте да не се лъжем. От тези 61 нови адвокати, 54 са младши такива, т.е. с юридически стаж от по-малко от пет години, а най-вероятно и по-малко от три години или без никакъв такъв. Повечето от тях са станали мл.адвокати от немай-къде, не могат да намерят никаква друга юридическа работа или се заблуждават, че в „адвокатурата има много пари“ или, че все „ще капе по нещо, най-вече от служебните“. А това не е така. От тази група, една част, ще са черноработници на заплата към други адвокати, а друга част – ще се чудят как ще си покриват разходите… Покажи целия коментар »

адв. Йорданова
адв. Йорданова
20 декември 2018 17:40
Гост

Не съм съгласна с Вас, Анонимен. Аз съм един от 61-те адвокати, които положиха клетва на 18.12 и мога да кажа, че никак, ама никак не беше лесно да си взема адвокатския изпит. Ако не сте наясно, същият се състои от три части – тест, казус и устен изпит и не всеки юрист, който пожела да стане адвокат, стана такъв. Мисля че степента на трудност на изпита е оправдана и показва каква професионална подготовка имат адвокатите, а не само теоретична. Може някои от адвокатите да са понастоящем „черноработници“, но това не е най-важното. Важното е какви знания имат и как… Покажи целия коментар »

Ариел
Ариел
18 декември 2018 20:52
Гост

За дрехите на адвокатите съм сигурна, че ще бъдат по етикет. Но за душата и мислите им по време на заседание малко се съмнявам, че ще бъдат чисти за някои.

Клиент
Клиент
18 декември 2018 17:39
Гост

Страхотна инициатива. Каквито и тапири да са някои от тях, все нещо ще им влезе в сърцето и ума.

Чичо
Чичо
18 декември 2018 17:43
Гост

Така е. Когато се заклех в казармата, колкото и казионно и на пръв поглед тъпо да ми се струваше тогава, и досега си спомням клетвата и даже ми пука.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2018 17:25
Гост

Сигурен съм, че ще бъдат всеотдайни служители на правото. Но им пожелавам от сърце да са верни на клиентите и на себе си преди всичко.

Кадия
Кадия
18 декември 2018 17:28
Гост

Лоялността е едно от най-важните качества за истинския адвокат. Защото някои колеги, заради които лепват черно петно на цялата гилдия много често проявяват меркантилност.