Президентът Румен Радев реши да свика новото Народно събрание ден преди деня на Конституцията и юриста и първото му заседание ще е на 15 април от 9 ч. Предстои утре в Държавен вестник да бъде обнародван указът на държавния глава.

Първите задачи на 45-ия парламент са да се сформират групите, да се избере ръководство и правителството да подаде оставка пред него.

Едва след като са ясни парламентарните групи, като условието е да имат поне 10 депутати, президентът може да започне с връчването на мандатите за съставяне на правителство. Както е известно, първи трябва да получат мандат от ГЕРБ, след това от „Има такъв народ“ и третият опит е по избор на държавния глава.

Ива Митева
Ива Митева

Междувременно започнаха предположенията за това кой ще е председател на Народното събрание и засега най-спряганото име е на Ива Митева. Тя за първи път ще е депутат, беше избрана от партията на Слави Трифонов, но от години работи в парламента. Митева е шеф на дирекцията „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. В нея работят т. нар. законодателни референти.

Ива Митева е задочен докторант по Конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Р България“, а научен ръководител – проф. Емилия Друмева. Била е член на експертните екипи към временните комисии на Народното събрание за промени в Конституцията, както и към временните комисии за подготовка на проектите на Изборен кодекс. Има 20 години опит в изготвянето на правни анализи, становища и предложения по законопроекти, включително за съответствието им с Конституцията, Закона за нормативните актове и европейското право.

Бившите съпартийки в БСП Мая Манолова и Татяна Дончева се събраха отново в „Изправи се! Мутри, вън!“

Законодателните референти в НС са правните експерти, които проучват и анализират законопроектите, дават становища по тях по въпроси от юридическо и правно-техническо естество, дават правни съвети на депутатите докато ги разглеждат в комисии и тн.

Другите спрягани имена за председател на НС са отново на юристи. Те са на двете депутатки от „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова и Татяна Дончева. Двете са бивши „остриета“ на БСП, като първо партията напусна Дончева, която се завърна към адвокатската си практика, а след нея и Манолова, която беше избрана за омбудсман. Манолова се отказа от този пост, за да се включи в надпреварата за кмет на София, но изгуби от Йорданка Фандъкова.

Изборът на ръководство на парламента става с обикновено мнозинство. Ако не успеят да го изберат от първия път, депутатите могат да гласуват отново и отново, а докато няма председател и заместници заседанията на Народното събрание продължава да ръководи най-възрастният депутат.

 

 

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ооо
Ооо
14 април 2021 23:27
Гост

Много подозрително премълчават какво е образованието на Ива Митева. Дали изобщо е завършила „Право“ или е поредната „калинка“. Председател на НС трябва да е юрист по образование, по възможност не от „Милиционерското училище“.

Кисел
Кисел
14 април 2021 10:16
Гост

Да, щеше да е смешно, ако не беше страшно. Сетих се едни детски постановки от далечното минало- „Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки“, и „Приключения опасни със герои сладкогласни“.

недосетливко
недосетливко
13 април 2021 14:57
Гост

Щом цяла статия има за тази жена, другата по-възрастната се е потрудила за Пи ар-а. „Това толкоз просто и логично“….

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:51
Гост

Не е от съществено значение кой ще е председател на Народното събрание.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:52
Гост

Аз съм за Татяна Дончева.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:53
Гост

Само да не е някой от ГЕРБ, че тези яко се изложиха.

Чукча
Чукча
13 април 2021 14:20
Гост

Радев няма търпение завалията.
Да си назначава служебния и да почва да набива канчета.

Линкаря
Линкаря
13 април 2021 11:34
Гост

Да не се вълнуваме толкова. Ще се ходи на нов вот явно.

Haralampi
Haralampi
13 април 2021 11:34
Гост

Чакам Слави да им срита задните части сега.

Тошков
Тошков
13 април 2021 11:36
Гост

Той естествно няма да присъства, защото има симптоми на ковид. Не се казва има или няма ковид, но ще си седи в изолация до резултатите от следващите избори. Демек през юли някога, като се направи вот, тогава ще броят и после, когато излезе Радев и почне пак да раздава мандати, тогава може и да се появи Трифонов. Иначе си кара в изолация. Който го е следил през годините знае, че той рядко даваше интервюта. Водеше си предаването и толкова. Да гостува в друго предаване, аз за 15 години съм го видял не знам дали и 3 пъти. Та той не… Покажи целия коментар »

Zeta
Zeta
13 април 2021 11:39
Гост

Идеята за партията на Слави е не той да ходи да дудне от парламента, както правят всички неуспели политически субекти, а да е ракета носител на промяната. Гласуваме за него и екипа му от сценаристи с идеята, че са честни хора и хора от народа и искаме да сложат министри, които също ще са честни и няма да крадат толкова. Ясно е, че в цял свят се краде от такива позиции на министър, президент и други, но поне да е в някакви норми. Поне да е в някакви проценти до 5% примерно, а не от всяко нещо, за което трябва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 11:33
Гост

На Манолова освен да и дадете да е председател, да е мирнала там, друго не виждам какво може да се направи. Тя да управлява не само, че не може, но и не бива.

Чукча
Чукча
13 април 2021 11:33
Гост

Машалла!
Почвайте Сеира,

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:07
Гост

Дано са по-свестни от предните.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 11:32
Гост

Наясно сме, че това ще е един опит, който няма да доведе до нищо съществено. В резултат ще ходим на нов вот, нали така?

Гергана Т
Гергана Т
13 април 2021 11:32
Гост

Тичам за пуканките. Зреждам се пред ТВ. В Четвъртък ще е шоу.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:08
Гост

А, голям цирк ще е. Безплатен.

Asparuhov
Asparuhov
13 април 2021 11:31
Гост

Това решение го чакам от седмица. Най-после…

Унчев
Унчев
13 април 2021 11:31
Гост

Мале, сега става страшно

Гергана Т
Гергана Т
13 април 2021 11:31
Гост

Или смешно…зависи кой на какъв хал е.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:09
Гост

Лошото е, че смехът ще е на наш гръб.