Промените в Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения вече са публикувани в Държавен вестник и ще започнат да се прилагат от следващата седмица (пълния текст на измененията виж тук).

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) не е предвидил специален срок за влизането им в сила, което означава, че то ще се случи три дни след обнародването им, т.е. от 4 август 2020 г.

С промените ВАдС връща старите по-високи минимални адвокатски хонорари, които бяха отменени през май от Върховния административен съд (ВАС). За почти три месеца – от 15 май 2020 г. до 4 август 2020 г., гарантираните възнаграждения на адвокатите по много дела на практика бяха на нива отпреди 10 години. Причината върховният съд да обяви, че промените в наредбата, направени преди 6 години от ВАдС, са незаконни не беше в размерите на хонорарите, а че при приемането им съветът нито е публикувал проекта за тях, нито е провел обществено обсъждане по него.

Публикуваните днес промени в Наредба №1 бяха обсъждани в продължение на един месец и по тях постъпиха много предложения от адвокати (какви бяха те можете да си припомните тук и тук).

ВАдС обаче възприе само малка част от тях (виж тук).

Двете най-значими промени, направени по предложения на адвокати бяха свързани с т. нар. малки изпълнителни дела и с тези по Закона за обществените поръчки.

По изпълнителни дела за вземания под 1000 лв. беше фиксиран твърд минимален хонорар от 200 лв. А за тези над 1000 лв. се запази действащото правило, че минималното възнаграждение е ½ от хонорара за защита по гражданско дело със същия интерес.

Освен това измененията в наредбата предвиждат, че „в производства по обжалване на решението за откриване на процедура, решение за избор на изпълнител или за прекратяване на процедурата на възложител по ЗОП възнаграждението се определя съобразно чл. 8, ал. 1 върху прогнозната стойност; в останалите случаи на обжалване на решения на възложителя – 1000 лв.“.

С промените обаче се увеличават и немалко минимални възнаграждения.

Така минималното заплащане по дела, по които законът предвижда наказание до 5 години затвор от 500 лв. (за близо три месеца беше 300 лв.) нараства на 600 лв.

По-високи са и адвокатските хонорари по делата, по които санкцията е до 10 години лишаване от свобода и по тях вече ще се дължат не 800 лв., а 1000 лв. С 1000 лв. повече ще се плаща и по дела, по които наказанието е доживотен затвор. Преди 15 май 2020 г. хонорарът по тях беше 3000 лв., след това падна на 1800 лв., а сега беше гласувано да стане 4000 лв.

Сериозен ръст на минималното възнаграждение има и по делата за мерки за неотклонение – от 400 лв. на 600 лв.

Минималният хонорар по делата за оспорване на бащинство се увеличава от 500 лв. на 600 лв.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
преквалифициране на юристи в оксиженисти
преквалифициране на юристи в оксиженисти
03 август 2020 7:01
Гост

Юристи в държавата-200 000. Но има огромен дефицит например на оксиженисти. Недостигат, а това е необходима за народното стопанство професия, за която се иска и учене, и квалификация, и правоспособност за да го работиш. Предлагам да се организират курсове за преквалификация-много юрристи, малко оксиженисти. Няма нужда от повече юристи. И при нулев прием в университетите, за следващите 25 години юристи ще има предостатъчно. Но заварчици няма. А има огромно търсене на техните услуги. Само че, КЗК няма да позволи въвеждане на минимални цени на заваръчните услуги.

съвет
съвет
02 август 2020 15:03
Гост

Прокуратуро, не чакай, а оспорвай пред ВАдмС новото увеличение.

Анонимен
Анонимен
02 август 2020 0:21
Гост

Ми от поне 6-7 години се отказах да искам хонорари – примерно 200 лева за касационни основания, някак не се получава – това е съвсем механична работа за мен, хората са наистина бедни, а тези с временни пари – са стиснати, може би някой ги е излъгал, че ако натискат едновременно спирачката и газта – педала на газта на разходите и едновременно педала на спирачката на разходите – колата ще тръгне – няма как и това. Трябва да се дават пари – нито някой може да спре да се храни – нито да слуша музика, нито да спи, нито да… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
01 август 2020 22:19
Гост

Един водопроводчик за 15 минути работа ми взе 150 лева ,а един адвокат за цената на неговата работа вечно е критикуван. Дори и тези хонорари са смешни предвид това ,че делата се проточват с години , а адвоката има разходи през това време дори делото да не се разглежда. Никой никого не кара да си наема адвокат, като е скъпо вършете си работата сами ако можете ! Ако не можете , уважавйте знанията на адвокатите и си плащайте подобаващо !

търсене и предлагане-учи се в първи курс по ОИТ
търсене и предлагане-учи се в първи курс по ОИТ
02 август 2020 12:03
Гост

Сравнението ти е тъпо. Водопровдните услуги струват скъпо, и ще струват още по-съко поради очевидната причина-има дефицит на водопровидчици. Хората, работещи тази професия са малко, и повечето са застаряващи. А има огромно търсене-напрактика на всеки му трябва такъв специалист. И друго-водопроводчик е ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА професия в своята област-за да го работиш това се учи 5 години в професионална гимзаия-тоест учи се толкова дълго ,колкото е учил юрист(да не коментирам,че право може да се завърши без ходене на изпити,, упражнения и лекции, при директно записване в трети курс…). Опитай си сам са си смениш ВиК системата , ако мислиш,че можеш. но не… Покажи целия коментар »

Райко
Райко
02 ноември 2022 14:22
Гост

Всичко хубаво, освен че си писал на дълго и широко абсолютни глупости. Достатъчно е, че не правиш разлика между висше образование и средно образование.

допълнение
допълнение
02 август 2020 12:10
Гост

“ Никой никого не кара да си наема адвокат“= Невярно. вемче лобистки и в АПК е въведено приподписването. Дори и гражданинът да е по-квалифициран от даден адвокат. Например сметоводител има знанията да води данъчните си дела сам-учил е търговско, данъчно право, граждански право, финансово право-по същите учебници, със същия хорариум и от същите преподаватели като юрист. И има знанията да си води сам данъчните дела,, по които е страна. Но не-касационната жалба трябва да му е приподписана. Право да приподписва има и адвокат, който хал хабер не разбирпа от дадената материя. Адвокат, занимаващ се с наказателно право има право да… Покажи целия коментар »

Велев
Велев
01 август 2020 21:02
Гост

Определено и безспорно адвокатската работа не е лесна/лека и зад нея стои (или поне би трябвало) много и постоянно учене. Смятам обаче, че подобна задължителна минимална ставка, освен за необоснована, за уронваща престижа на професията и призванието й за „защита на свободите, правата и законните интереси“ на хората. Подобен ценоразпис би следвало да съществува само и единствено като ориентир. Стойност на услугите следва да се определя при договорка между адвоката и клиента, естествено вземайки предвид такъв стандартен ориентир, но и конкретното състояние и възможности на клиента, по преценка на адвоката, ако реши, че има нужда. В този смисъл всеки адвокат… Покажи целия коментар »

Гергана
Гергана
01 август 2020 14:39
Гост

Повечето хора не са наясно с работата на 1 адвоках, който си върши работата съвестно. При адвокатите идват хора, които им губят времето с часове да си обясняват проблемите и като им кажат колко ще излезне, стават и си тръгват без да им се оцени времето. Ами колко съдебна практика на ВС, ВАС и ВКС трябва да се изчете за дори най-простото дело? Ами колко закони трябва да се изчетат? Ами колко учебници са минали през ръцете им? А колко разкарвания имат до съда всеки ден? А колко време пишат молби, жалби, искове и т.н.? А колко време гледат, събират… Покажи целия коментар »

Пенсионери
Пенсионери
01 август 2020 7:49
Гост

Хонорарите да са съобразени с минималните пенсии и заплати
Когато се повдигнат съобразно
Стандарта на живот
Тогава завишавайте
Хонорари и заплати на съдии и прокурори.Как един пенсионет може да заплаща такива хонорари с 200 лева . Да се плаща на адвокат за свършена работа,ако загуби делото ,да не се заплаща хонорари

ГПК
ГПК
01 август 2020 14:55
Гост

В закона е предвидено, че който не може да си позволи адвокат, такъв му се назначава служебно, без да плаща и стотинка. Има и случаи, в които не се заплаща и съдебна такса според това какъв е спора, какви са доходите на ищеца, възраста му и др. подобни характеристики. Пише си го изрично в ГПК. Трябва просто някой да го прочете. Затова учат адвокатите.

Бзплатна правна помощ няма по правило в тази държ!
Бзплатна правна помощ няма по правило в тази държ!
01 август 2020 20:13
Гост

Напълно невярно, дори лъжливо. Безплатната защита е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, дори екзотика. В масовия случай служебния адвокат, по ЗПП накрая се заплаща от правноподпомогнатия. НБПП не пропуска да си поиска парите, за уж безплатната правна помощ. След края на делото, се окава,че безплатния адвокат не е безплатен. Например по наказателни дела, след споразумението, НБПП си вади изпълнителен лист срещу уж безплатноправноподпомогнатия от служебен адвокат. В България, освен в някой крайно лимитирани хипотези(например за деца в приемни семейства) СЛУЖЕБНАТА ЗАЩИТА СЕ ОКАЗВА ПЛАТЕНА! ПРестанете да заблуждавате хората-хората трябва да знаят,че освен в някои редки хипотези, в масовия случай ще си платят за служебния… Покажи целия коментар »

Знайко
Знайко
09 септември 2020 12:13
Гост

и вие ще станете пенсионери,и тогава работите до края и си мислите ча сте добри адвокати и да ви се плаща предварително за лоша защита,а пък младите лъжат!

хигиенист в мол
хигиенист в мол
31 юли 2020 14:28
Гост

Съсловна монополна организация не може да самоопределя минимални цени на услугите, предоставяни от членуващите в нея. Това е брутално нарушение на Правото на Съюза* за защита на конкуренцията. Противоречи и на българския ЗЗК. И европейските органи, следящи за защита на конкуренцията и българската КЗК могат да проанализират въпроса.
ВАдмП да не чака, а да оспорва наредбата пред ВАдмС, както и миналия път.
Който и колкото пъти е оспорвана тази наредба, винаги са „падали“ текстове в съда.

* Не става дума за СъвеЦкия. Правото на ЕС е тъмна материя по тези ширини…

обективен
обективен
31 юли 2020 15:34
Гост

А безпрецедентно малките български пенсии не са обект на ничие институционално внимание в целия ЕС. Касае се за липса на хуманизъм, а демокрация (в превод власт на народа) без хуманизъм е нон-сенс. Коя народна власт би обрекла голяма част от възрастните на мизерия и преждевременна смърт ? Това е възможно при властта на олигархията, каквато е ситуацията в РБ !

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
31 юли 2020 15:34
Гост

Айде пак разказите за съсловната монополна организация. Вземи поне си напиши името, кой си, че като тролове безименни всички сте много смели и вуртуози на перото. Реално, само гледате сеир, сътворен от другите, и потривате едни ръчички от задоволство. Съборете я и тая наредба, следващата ще е с още по-високи хонорари. Успех, баце!

ох аман
ох аман
09 септември 2020 12:28
Гост

Да обаче в ЕС получават 0т 5 до 7 пъти по голями заплати, а пък в БГ е на последно място 30 години в европа и пишете за конкуренция.С кой се конкурирате като един адвокат не е защитник в ЕС въпреки че имате право

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 12:34
Гост

Стга бе! Минималното заплащане по дела, по които законът предвижда наказание до 5 години затвор е нарастнало два пъти.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:58
Гост

Смешно е да получават хонорари, които не са променяни от 10 години.

Икономист
Икономист
31 юли 2020 11:57
Гост

Според мен минималните хонорари са нож с две остриета – от една страна не позволят гъвкавост на пазарните отношения, от друга обаче гарантират горе-долу справедливо заплащане за труда на адвоката и не позволяват нелоялна конкуренция.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:58
Гост

Нелоялна конкуренция пак има, минималната ставка не може да я пребори когато става дума за недобросъвестни адвокати.

справедливост
справедливост
09 септември 2020 12:40
Гост

А пък кои са добросъвестни с тези знания след като се плаща предварително.Аз мисля че на тях и ЧСИ, хляба и продуктите трябва да заплащат преди да са произведени!

Гражданин
Гражданин
31 юли 2020 11:48
Гост

Уважаеми адвокати, защо въобще са ви нужни минимални хонорари, не е ли по-добре хонорарът да зависи от пазара и договорката с клиента?

Друг гр.
Друг гр.
31 юли 2020 11:51
Гост

Имах случай за елементарна услуга, която поисках от познат адвокат – подаване на готови документи. Той не искаше да ми взима пари или нещо символично от сорта на 20 лева, но накрая му платих 150 лева, защото това било минималния хонорар, под който не може да падне, другото било незаконно.

адв Иванова
адв Иванова
31 юли 2020 13:59
Гост

Защо не ги подадохте сам ? Не се шегувам или подигравам, интересно ми е. Навсякъде можете да депозирате документи лично.

Друг гр.
Друг гр.
31 юли 2020 16:31
Гост

Защото тогава нямах електронен подпис и се наложи да се използва този на адвоката.

колега
колега
09 септември 2020 12:45
Гост

Еми вие само това правите ,защитата я забравяте

адвокат
адвокат
31 юли 2020 15:40
Гост

Загубата на време не е безплатна. За едни времето е скъпо, а за други още по-скъпо.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:52
Гост

Въпрос на договорка може да е максималният хонорар.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:53
Гост

Най-вече договорката е важна.

сведущ
сведущ
31 юли 2020 15:37
Гост

За ориентир ! Законът изрично предвижда свобода на договарянето над този ариентир.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:46
Гост

А дано този път всичко да е наред и да не се окаже, че има други пропуски.

Щерев
Щерев
31 юли 2020 11:53
Гост

ВАдС този път много внимаваха чисто процесуално, за останалото – направиха каквото си поискаха, без да се съобразят с членовете.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:45
Гост

Браво. Най- накрая. Хонорарите на адвокатите бяха просто смешни.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:47
Гост

Хайде стига, бе! Те не спряха да искат. Вечно нещо не им стига.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:48
Гост

Ама като опрете до адвокатски услуги, не говорите така.

изпатил
изпатил
09 септември 2020 12:59
Гост

Как да говорим друго като ни мислят за каса с пари и трябва да получат пари ,а после мълчат пред съда за да се правят на добри!

учуден
учуден
31 юли 2020 15:42
Гост

Не познавам някой в тази нещастна територия комуто парите да стигат. Адвокатите по-прости ли са от учителите и лекарите ?

справедливост
справедливост
09 септември 2020 13:07
Гост

стигат,стигат щом сме с най ниски заплати и пенсии дори в цяла европа и най много като процент от население напуснали държавата си.