Новите конституционни съдии Надежда Джелепова (преди зам.-председател на Върховния административен съд), Павлина Панова (преди зам.-председател на Върховния касационен съд), проф. Атанас Семов и Красимир Влахов (преди съдия във ВКС) се заклеха. Така Конституционният съд (КС) вече е в нов състав, в който ще заседава през следващите три години.

Първата задача на обновения КС ще е да си избере председател. Като за начало още утре ще гласува правилата, по които ще става това, а самото гласуване ще е в четвъртък. Тези заседания ръководи най-старшият измежду съдиите.

Практиката показва, че докато не изтече мандатът на действащия председател и той не напусне съда, бива преизбиран, т.е. очаква се и през следващите три години КС да бъде ръководен от проф. Борис Велчев.

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се“, тези думи изрекоха днес Джелепова, Панова, Семов и Влахов в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, на президента Румен Радев и на председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков.

Клетвата ръководи Борис Велчев.

Преди началото ѝ той благодари на четиримата конституционни съдии, чийто мандат изтече днес – проф. Цанка Цанкова, Румен Ненков, Стефка Стоева и Кети Маркова. „Изпращаме ги с огромна признателност за тяхната работа и им благодарим за техния професионализъм и за приноса им в развитието на конституционното правосъдие в България“, каза Велчев.

Съветникът на президента проф. Емилия Друмева поздравява проф. Цанка Цанкова, както и Румен Ненков, и Кети Маркова, чийто мандат в КС изтече

От церемонията отсъстваше единствено Филип Димитров, който е в САЩ.

След края на церемонията държавният глава коментира факта, че четири дни преди клетвата прокуратурата възобнови проверка срещу назначения от него в КС проф. Атанас Семов. Радев каза, че не може да гадае решенията и действията на другите институции. Но допълни: „Не съм изненадан, че се правят опити да бъде събудена една отдавна приключила прокурорска проверка. За мен целта е политическа“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:10
Гост

­Г­­о­­­р­­­е­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­м­и­­­ч­е­­­т­­а­­ ­­в­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­­­а­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?17765

Човек
Човек
13 ноември 2018 13:42
Гост

За този КС имам надежда, доколкото е възможно, но влязоха читави съдии, а и другите са ОК, с две-три изключения.

Минувач
Минувач
13 ноември 2018 12:57
Гост

А сега да видим политически зависими ли са конституционните съдии.

Ан4o
Ан4o
13 ноември 2018 12:56
Гост

Как можаха да изберат Атанас Семов, напълно е неподходящ за този пост.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2018 12:54
Гост

Успех!