Никакви технически проблеми или изисквания не са налагали безпрецедентното „замлъкване“ в продължение на 5 часа в цялата страна на програма „Хоризонт“ на БНР на 13 септември. Затова всички материали от предварителната проверка, която ДАНС, Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията направиха по случая, отиват в Софийската градска прокуратура, за установи тя дали шефът на дирекция „Техника“ Пламен Костов е извършил престъпление по служба.

От прокуратурата съобщиха, че са снети писмени обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев (вече освободен), от самия Пламен Костов и други служители на БНР. Обяснения са дали и служители на „НУРТС България“ – дружеството, което разпространява сигнала на радиото.

От прокуратурата обясняват, че техническата профилактика на предавателите е регламентирана в съвместна заповед на БНР и „НУРТС“, в която е предвидено тя да се извършва поетапно, тъй като излъчването на националните програми на БНР е с непрекъснат характер. Това се налага поради специфичните задължения на БНР за ранно оповестяване и защита на населението при бедствия и аварии.

За целта радиото има резервни студия за всяка от програмите си и когато се налага профилактика или ремонт, излъчването временно се мести там или ефирът се „запълва“ с музика или друго съдържание.

Самата профилактика пък се извършва най-малко два пъти годишно и се съгласува още през предходната година с БНР.

От прокуратурата са установили, че за 13 септември, когато „Хоризонт“ замлъкна в цялата страна, „НУРТС“ е планувало профилактика само на три предавателя на ултракъси вълни – в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. „От създаването на „НУРТС България“ ЕАД и БНР до момента не е преустановявано излъчването на която и да е програма на националното радио едновременно на територията на цялата страна“, посочват от държавното обвинение и обясняват какви са правилата: „Профилактиката на предавателите се осъществява поетапно, за не повече от 8 часа през деня, в различни дни, по един предавател на регион, по възможност в диаметрално противоположни части на страната“.

Изцяло извън заложения график, на 11 септември 2019 г. шефът на дирекция „Техника“ в БНР Пламен Костов е изпратил писмено уведомление до генералния директор на радиото за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6 ч. до 11 ч. на 13 септември 2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще спре излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Светослав Костов е поставил резолюция „да“ на документа.

На НУРТС пък Пламен Костов написал съобщение, че моли „да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6 ч. до 11 ч., поради профилактика на студийния комплекс“.

Съответно Пламен Костов се разпоредил спирането на програмата за 5 часа да бъде оповестено, а малко след 8 ч. на 13 септември написал съобщение до НУРТС, в което им благодарил за съдействието и отправил молба, ако е възможно, сигналът да бъде възстановен към 10,20 ч.

В деня на спирането на „Хоризонт“ Пламен Костов изпратил докладна записка до генералния директор на БНР, в която го информирал за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите. И именно с нея обяснил липсата на излъчване за 5 часа.

Проверката на ДАНС обаче е установила, че нито една от различните причини, които Костов е изпъквал пред шефа си и пред НУРТС, за да обоснове „замлъкването“ на най-слушаната програма на БНР, не отговаря на истината.

„Не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на „Хоризонт“. Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактирането на комплекса. Не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна. Не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС“, съобщиха от прокуратурата. И подчертават, че радиото през цялото време излъчваше онлайн, но не и в ефир на УКВ. Освен това НУРТС е спряла само трите предавателя, които е било планирано – в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник.

„Преустановяването на сигнала на „Хоризонт“ е осъществено чрез спиране на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „НУРТС България“, обясниха от прокуратурата.

КРС обяви, че е била уведомена за профилактиката пос фактум – на 13 септември в 18,17 ч. И започва административнонаказателно производство срещу БНР, тъй като профилактиката на студийния комплекс не му дава право да прекратява излъчването на програми от предавателните станции“.

СЕМ също констатира нарушения на закона, като посочи, че БНР не е изпълнило задълженията си за непрекъснато радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушение на условията на индивидуалната лицензия на радиото.

Спирането на програмата съвпадна с часовете на предаването, което трябваше да бъде водено от журналистката Силвия Великова, която за кратко беше свалена от ефир и от съдебния ресор, но после подалият оставка шеф на „Хоризонт“ преразгледа заповедта си. Казусът с Великова беше определен от премиера Бойко Борисов като саботаж и атака срещу правителството. Именно след неговата намеса тя беше върната в ефир.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
1984 - 2019
1984 - 2019
17 септември 2019 15:06
Гост

Усещате ли как примката се затяга… Радиото, журналистите, съда, прокуратурата, фирмите…

Неделчев
Неделчев
17 септември 2019 15:05
Гост

Браво на прокуратурата и ДАНС! Само не разбирам какво всички са се хванали със Силвия Великова, все едно е единствения качествен журналист у нас. Отдавна не слушам БНР, проводник на някакви прозападни фалшиви новини. Добре че има няколко останали независими вестника, от които да черпя информация!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 13:18
Гост

Четете ПИК, г-н Неделчев, но най-вече гледайте снимките, предназначени за свръхинтелектуални индивиди като вас. ПИК е еталонът за качествена журналистика на всички ЕнтелЕгентни люде, воглаве с Недялко, който се дере по мегафона в подкрепа на гуруто си Гешев.

Десен
Десен
17 септември 2019 14:58
Гост

Поредната успешна акция на оста ДП – СЦ – ГГ. Сега и БНР е компрометирано и отворено за назначаването на един агент на ДС. Евала!

Позор
Позор
17 септември 2019 15:02
Гост

Прав сте! А да не говорим, че прикачането на по още един журналист към качествените, е нещо, което още Филип Боков се опита да направи 1989-1990! Тогава Боков го разкараха, ама сега режимът се е закрепил здраво.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 14:58
Гост

Някой ще опере пешкира. Както винаги.

Смешници
Смешници
17 септември 2019 14:56
Гост

Прокуратурата откри топлата вода. На всички е ясно, че спирането не е случайно и не е плод на профилактика.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 13:16
Гост

Спирането на програмата не сличайно съвпада с определеното ефирно време за Силвия Великова.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 13:18
Гост

Може би наистина трябваше да бойкотират своеволията на шефовете и ембаргото върху свободното слово на журналиста.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 15:03
Гост

Как пък този тегнически проблем трая точно 5 часа.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 11:59
Гост

Случайно ли прокуратурата на няколко пъти използва думата „профилактиране“ 🙂

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 11:53
Гост

ПРБ на БГ пак показа, че просто слугува. Ген.дира нали е сложил резолюция бре.

мужитурка
мужитурка
17 септември 2019 11:01
Гост

каква мижитурка трябва да си, за да си измиваш ръцете с подчинените си?!

Анонимен
Анонимен
17 септември 2019 10:53
Гост

Не знам дали може да се търси връзка с журналистката. Не знам и дали някакво си шефче на дирекция може да скалъпи цялата тази работа без да е по заповед на генералния директор, който очевидно сега ще излезе сух от водата… Това е обществено радио и да си мислиш, че можеш да го спреш на своя глава е престъпление срещу националната сигурност. Не вярвам ББС да е замлъквло за 5 часа