Съдия, съдия по вписвания и държавен съдебен изпълнител – всичко това в едно се оказа Петър Петров. Той беше кандидат за шеф на районния съд в Трън и единодушно беше избран от Съдийската колегия за такъв.

От октомври миналата година Петров е единственият съдия в Трън. През този период му се е налагало да съвместява длъжностите и на съдия по вписванията, и на държавен съдебен изпълнител, призна самият той пред кадровиците.

От август има нов ДСИ, който на свой ред съвместява и длъжността на съдия по вписванията.

Иначе Петров живее в Перник и всеки ден пътува по 100 км до Трън и обратно, за да работи там. Каза още, че със съдиите в Брезник, който е на 20-ина километра от Трън, много често си помагат като „се покриват“, когато работата го налага.

Това, че е напълно сам, не му пречи, не се оплака, което беше отбелязано от членовете на ВСС. А самият кандидат ги призова – да не закриват съда в Трън, защото не бива да се дава приоритет на финансовия мотив. Петров добави, че като бивш обвинител, не приема решението на Прокурорската колегия за закриване на Районната прокуратура в Трън, защото това води и до демотивация на колегите  му. Освен това, той заяви, че се съмнява, че ще има и някакъв финансов ефект. Прокурорите се местят и когато работата го налага, ще бъдат командировани в Трън, т.е. ще пътуват по 100 км.

Макар и да е сам, използва системата за случайно разпределение на делата – сам на себе си разпределя дела. Но системата, по думите му, не е панацея, а по-важни са личните и професионални качества на съдията.

Председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков категорично заявиха, че ще го подкрепят за поста, защото „това е колега, който се справя с трудностите, които има и не се оплаква от това“.

Боян Магдалинчев се присъедини към мнението им. „Естествен човек, който искрено сподели проблемите, а той със старание и опит успява да ги разреши. Не му е леко да съвместява всички функции, но не се оплаква, справя се добре с цялата дейност“, каза Магдалинчев.

Цветинка Пашкунова също изрази подкрепата си и каза, че се възхищава на човек, който е изправен пред проблеми, но без да се оплаква, ги разрешава един по един.

Така с 11 гласа „за“ и без нито един против Петър Петров беше избран за председател на РС-Трън.

Николинка Бузова получи втори мандат като председател на РС-Сандански

Николинка Бузова беше избрана за втори мандат за председател на районния съд в Сандански. Тя беше подкрепена единодушно от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че съдия Бузова е номинация на общото събрание на съда. „Освен, че е доказан професионалист, тя е въвела много добра практика за управление на финансовите средства и човешкия ресурс, има рационални идеи за решаване на констатираните пропуски при управлението на РС-Сандански, има и пълна подкрепа на магистратите, заради което е номинирана за втори мандат“, заяви Пашкунова. И допълни, че съдия Бузова има административен опит, освен това няма съмнения в нейната почтеност и заради това ще я подкрепи.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков се присъедини към мнението ѝ. Като изтъкна, че Николинка Бузова има ясна визия за управлението на районния съд в Сандански. И посочи, че първият ѝ мандат като председател е бил успешен и заради това колегите ѝ са я номинирали за втори. Няма причина да не бъде подкрепена, заключи Чолаков.

Красимир Шекерджиев сподели, че е бил в районния съд в Сандански, за да атестира Бузова. „Това е един много подреден съд, с прекрасна атмосфера и това се дължи на работата на всички съдии и служители и на колегата Бузова“, заяви Шекерджиев.

С 9 на 0 гласа колегията подкрепи Николинка Бузова за втори мандат като председател на РС-Сандански.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ники
Ники
12 декември 2018 7:18
Гост

„Цветинка Пашкунова“ хаха сладурана
и Николинка Бузова парти на нестандартните имена ли сте правили? хихи

Elenor
Elenor
11 декември 2018 19:40
Гост

Респект към колегата в Трън …..но това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ от страна на ВСС . Трънския съд трябва да се закрие , защото в Трън и района живеят по-малко хора , отколкото в едно село около София . Както се вижда , нито има случайно разпределение , нито някаква възможност за специализация и качествено правосъдие . Измъчват и колегата , както и други колеги , които вместо да работят и да пишат решения , пътуват стотици километри до подобни ненужни съдилища . Обаче във ВСС – както и предния състав – си гледат най-вече спокойствието и да не си създават… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
11 декември 2018 13:39
Гост

Може би вървим към оправия, защото съдията е суверен – означава, че е самостоятелен, съвестен индивид. Не може човек, който е чел литература – да го унижаваш.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 11:50
Гост

И все пак ще закрият Районната прокуратура в Трън.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 11:49
Гост

Петър Петров не е просто колега, който се справя с трудностите. Той съвместява много функции, поради липса на кадри, за да върви работата.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 11:06
Гост

Стара истина-в един отбор, когато играчите си вършат работата добре, няма нужда да се сменя капитана.

Фен
Фен
11 декември 2018 11:04
Гост

От съществено значение за съда е управлението на финансовите средства и човешкия ресурс. Поздравления за съдия Бузова, че успя да постигне необходимия баланс.