Разширяване на политическото и икономическото влияние на Русия в България и как може да бъде осъществено то – чрез бизнес, партия, аналитичен център. Това анализира и дава своите предложения в докладна записка обвиненият по шпионския скандал председател на движение „Русофили“ Николай Малинов. За нея съобщиха още при първоначалните арести от прокуратурата, но днес я разпратиха до медиите.

Пълният текст на докладната записка

„Водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов (обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК). Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи“, обясниха от държавното обвинение.

Като отново подчертават, че всички действия по разследването са извършени след разрешение от съдия. А на финала на съобщението си до медиите, придружаващо файла с докладната на Малинов, от прокуратурата заявяват: „На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, прокуратурата ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите“.

По същество какво е съдържанието на докладната записка съобщи още преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров.

От документа, който Малинов е подписал в качеството си на председател на движение „Русофили“, не става ясно кой е неговият адресат – той не е посочен, нито има някакво обръщение. В него се използва непрекъснато първо лице множествено число – говори се за „ние“, „нашите цели“, без да се конкретизира кои са тези хора или организации.

В записката си Николай Малинов първо се спира на дълбоките връзки между България и Русия и дори сочи какъв е архетипът на българина, който според него се е съхранил като православен християнин и славянин, а русофилството е еманация на православието и славянството.

„Днес България е своеобразна колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завладява позиция след позиция, а Западът гледа с презрение на българите“, заключава авторът на записката. Той заявява, че, въпреки че 80% от българите се определят като русофили, управлението на страната от четвърт век е във „васално подчинение на Вашингтон и Брюксел“.

И пише следното: „Парадоксът, според нас, се състои в следното:

Първо – изключително мощната намеса на САЩ под формата на агресивно и систематично подкупване на български политици и активни неправителствени организации, финансирани от Вашингтон.

Второ – основните средства за масова информация или са собственост на западни фирми, или са финансово зависими от Запада пряко или косвено чрез българските правителства.

Трето – вотът на значителна част от българския електорат – цигани и турци, се ръководи от мотиви извън политиката.

Четвърто – електоратът на БСП безкритично следва ръководството на партията.

Замислената като прозападен проект партия ГЕРБ, която и в момента управлява, съумя да си обезпечи силен клиентелистки вот.

Ако трябва да обобщим – масовата пропаганда съумя да обезсили русофилските настроения като политически фактор и да ги изтласка в личното, неполитическото пространство на избирателя като остави функционирането му единствено в сферата на културното самосъзнание на българите“.

След това Малинов обявява на неизвестния си адресат: „Нашата основна цел е геополитическа преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиция, които неизменно ни обединяват с Русия“.

И посочва, че насочва усилията си в пет основни направления: дейност с движение „Русофили“, създаване и поддържане на сайтове, създаване на аналитичен център (тинк-танк), създаване на собствен телевизионен канал, създаване на русофилска партия, която да позволи постепенното израстване на национално движение „Русофили в масова електорална сила.

В записката се казва, че досегашните усилия са недостатъчни за постигането на тези цели в обозримо бъдеще и затова „ни е необходима сериозна поддръжка“ в пет направления.

Първото е пробив в националното информационно пространство чрез телевизионен канал, агенция, сайтове. По него, пише Малинов, ние активно работим.

Второто направление е придобиването на „Виваком“, която „трябва да остане под руски контрол“.

Третото е развитие на икономическото сътрудничество в областта на селското стопанство и свързаната с него отраслова промишленост, така че населението заето там да се приобщи към „нашата“ електорална маса.

Четвъртото направление е създаването на аналитичен център, които да отстоява „нашите тезиси и послания“.

Петият е създаване на партия, която трябва да присъства като „непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за геополитическата преориентация на България“.

Към документа има специално приложение, посветено на придобиването на „Виваком“, военните заводи „Авионамс“ и „Дунарит“, телевизиите ТВ7 и ББТ. Като най-много се коментира телекомуникационната компания, за която се предлага да бъде купена от групата на руския милионер Константин Малофеев, който вече е със 10-годишна забрана да влиза в България.

В записката се посочва, че за да се създаде адекватна икономическа основа на „нашата“ дейност сме предприели действия по безвъзмездно предаване на активи за 1.5 млрд. евро от бившия банкер Цветан Василев на Малофеев. А контактът с руския милионер бил осъществен по препоръка на Игор Шогалев и ген. Леонид Решетников.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:34
Гост

­­­Г­­­о­­р­е­­щ­­­и­ ­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­в­­а­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?30916

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
12 септември 2019 17:25
Гост

Доживотен затвор за този!

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 16:40
Гост

Колега, много трудни въпроси задаваш на ПРБ. За техния интелектуален капацитет това е най-омразния въпрос – по кой член на НК е деянието. Не знаеш ли, че в ПРБ действа един принцип – престъпление има, пък после ще видим по кой член.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 16:22
Гост

Всичко е много хубаво, даже прекрасно. Хайде сега Гешев да ни каже по кой член на НК е извършено престъпление. Ако се твърди престъплението „шпионство“, то е уредено в чл. 104 и чл. 105 НК. Първият дефинира шпионството като „издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна“. Вторият текст /чл. 105/ криминализира „поставянето в услуга на чужда държава или чужда организация, за да й служи като шпионин“. Тълкувани систематически двете разпореди сочат, че самото шпионство се състои в издаване или събиране на държавни тайни, поради което „служенето като шпионин“ означава… Покажи целия коментар »

Б. Димитров
Б. Димитров
12 септември 2019 16:09
Гост

Нашата прокуратура отново избухна със скалъпени обвинения! Вместо да гонят Прокопиев и соросоидитските му приятелчета, са се хванали с единствената нормална патриотична партия, която остана. Обаче БСП е устоявало и на по-големи удари и нито Цацаров, нито Гешев ще я сломят. Иронично е, че пак ударникът на властта се казва Гешев, но това може би е символ за навечерието на нещо велико, което се задава!

Погнусен
Погнусен
12 септември 2019 16:05
Гост

Срам и позор! Този руски шпионин наистина трябва да бъде подведен под отговорност и да понесе най-тежкото наказание за престъплението , в което е обвинен!

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 16:57
Гост

Това първо трябва да се докаже. Дано след апела на Радев червенодрешковците да се размърдат.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 15:42
Гост

Какво селско стопанство го гони този! Ние отдавна нямаме илономика, въпреки, че Тиквуций твърди обратното.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 15:40
Гост

Пропагандата не е забранена със закон. Правят го Боко, Волен, кака Кури. Лошото е, че сме овчи народ. И не е ясно дали в близко бъдеще ще спрем да се лутаме.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 15:18
Гост

В докладната записка има голяма доза истина. Особено за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 15:16
Гост

За сега в България има голямо влияние от страна на САЩ. Някак си след настъпването на демокрацията се отдръпнахме от братушките.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2019 15:17
Гост

И като че ли за добро. Вечната ни дружба ни направи като тяхна република.