Николай Дърмонски от Наказателната колегия на ВКС е първият кандидат за конституционен съдия, номиниран от върховните съдии, научи „Лекс“. Срокът за издигане на кандидати изтича в 17 часа на 24 октомври, според правилата, приети от Общото събрание на ВКС и ВАС.

Съставът на Конституционния съд се обновява през три години с четирима съдии. Тази година парламентът и президентът избират по един конституционен съдия, а двете върховни съдилища – двама. Това трябва да стане до 12 ноември, когато изтичат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и на проф. Цанка Цанкова.

Народното събрание вече избра Красимир Влахов за конституционен съдия. Президентът Румен Радев все още не е посочил свой представител в КС. По информация на „Лекс“ вероятно той ще се спре на човек от научните среди.

Общото събрание на ВКС и ВАС ще се проведе на 26 октомври. Очакват се още номинации от върховните съдии. Сред спряганите имена са заместник-председателите на ВКС Павлина Панова и Дария Проданова, както и Симеон Чаначев, Емануела Балевска и Борислав Белазелков.

От страна на ВАС се очаква да бъдат издигнати кандидатурите на зам.-шефката на съда Надежда Джелепова, Галина Солакова и Маруся Димитрова. Засега под въпрос е и Марина Михайлова, която все още не е решила окончателно.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 октомври 2018 9:13
Гост

Прекрасен човек.

Магистрат
Магистрат
23 октомври 2018 8:42
Гост

Желая от сърце успех на колегата.

Анчо
Анчо
23 октомври 2018 8:09
Гост

Късмет, съдия Дърмонски.

Колега
Колега
22 октомври 2018 19:05
Гост

Честито!