Неуспял кандидат за депутат и още трима души са обвинени за купуване на гласове. Групата е въртяла различни схеми на територията на страната, като обещавали между 20 и 80 лева, за да осигури по-голям брой гласове за една определена партия, от която се явил и конкретният кандидат.

Финансирането било осигурено от човек, който се намира в държава извън Европейския съюз. Това обявиха от прокуратурата на брифинг, в който участваха градският прокурор на София Илиана Кирилова и говорителите на главния прокурор Сийка Милева и на СГП Антоанета Панчева.

Групата е действала от 6 февруари 2021 г. до парламентарните избори на 4 април 2021 г. Структурата ѝ била пирамидална, като на върха бил организаторът, а останалите участници търсили хора, чрез които да набират гласове.

Организаторът бил собственик на четири фирми, които стопанисват хотел, метанстанция и кабелна телевизия. Един от участниците е въпросният кандидат за депутат, вторият бил бивш кандидат за евродепутат и бивш заместник-кмет на община, в момента е общински съветник, а третият имал влияние в ромски махали. От държавното обвинение не съобщиха имената нито на участници, нито на партията, нито от коя община е въпросният общински съветник. Споделиха само, че няма да се стигне до искане за сваляне на имунитет на народен представител, т.е. кандидатът за депутат не е влязал в новия парламент.

Групата е действала в различни градове, като търсела хора със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население. В различни райони на страната предлагали различни суми – от 20 до 80 лева на глас.

В деня на вота гласуването ставало по т.нар. индианска нишка – първият пуска попълнена бюлетина в урната, а празната, която взимал от членове на СИК, предавал на застъпник, който я попълвал и я давал на следващия гласоподавател.

Групата е използвала и корпоративна схема за събиране на гласове, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Намирали са връзки със собственици и управители на фирми, на които обещавали пари и услуги в замяна на гласа на работниците за въпросната партия.

Милева даде и конкретен пример – собственик на завод за перилни препарати в Пловдив се е срещнал с член на групата, който обещал на бизнесмена съдействие за бъдещо кандидатстване по европрограми в замяна на осигуряване на гласовете на служителите в завода. Сийка Милева посочи, че има доказателства, че ръководителят на престъпната група лично е финансирал издаването на документи за самоличност на работници срещу обещанието да подкрепят партията.

Друга схема, използвана от групата, е чрез застъпници – на тях им се плащало по 100 лева, а те трябвало да доведат до урните поне четирима гласоподаватели.

Финансирането идвало от човек, който се намира в държава извън Европейския съюз, като не беше уточнено дали става дума за бизнесмена Васил Божков, който е в Дубай. Парите се пращали до Турция, където „мулета“ ги пренасяли у нас. След като организаторът получи сумите, той ги разпределял между останалите участници, които пък ги раздавали на гласоподаватели.

Разследването е започнало в районната прокуратура в Пловдив. Но след като било установено, че е замесен кандидат-депутат, който е с имунитет, делото е било прехвърлено на Софийската градска прокуратура по компетентност.

Четиримата са обвинени в организирана престъпна група с цел извършване на престъпления срещу политическите права на гражданите, уточни Антоанета Панчева.

Организаторът и двама от участниците са с мерки „задържане под стража“, а последният е с подписка, която прокуратурата е протестирала пред въззивния съд.

Открити са тефтери и списъци с имена на граждани и техни лични данни, иззети са телефони и лаптопи. Назначени са графична и техническа експертизи.

Същевременно градският прокурор на София Илиана Кирилова обяви, че в СГП има общо четири дела срещу петима кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа, един е с „подписка“, останалите са задържани под стража.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шоуто на милицията
Шоуто на милицията
14 април 2021 21:24
Гост

Гешеф определено води на Баце по брой големи бели птици, но не лебеди, а и има „вкус“ към различни и по цвят и по възраст! Черна, руса и червеноглава и всичките страшни йористки! Смях до припадък, но репликата за „апелативния градски съд“ на русото продължение на микрофона е култова!

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 19:35
Гост

А защо няма обвинения за гербаджийските кандидати, тази „индианска нишка“ я измислиха именно от ГЕРБ? Както и корпоративния вот (включително и държавния, и общинския) е техен патент от 10 години насам?

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:53
Гост

Е, поне не е успял. Иначе щеше да краде като се качи на власт.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:53
Гост

Те пък другите въобще не крадат.

Силвия
Силвия
02 юли 2021 12:45
Гост

E понеже успелите са си във влъстта пък или са си били из нея. И понеже са или са били там – никой не ги гони и търси. Затова.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:49
Гост

Въобще не ме учудва тази новина.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:47
Гост

Този не е успял. А колко от успелите хванаха, че са си купили гласовете.

без страх
без страх
14 април 2021 13:21
Гост

То и за корона вирусът е виновен Божков.
Чакам с нетърпение да му СПРЕТНАТ и в тази връзка досъдебно производство.
НЕ НАМ, господа!

Филип
Филип
14 април 2021 12:39
Гост

Чакаме подробностите с нетърпение.

Lalov
Lalov
14 април 2021 12:38
Гост

Кой ли е тоя дето е свързан с изборите и е в чужбина, но не е в ЕС. Бре бре… не можем да се сетим ама никак направо.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 12:38
Гост

Кретени. 20 до 80 лв за глас е СМЕШНО! Поне, като сте такив аплъхове и си продавате гласвоете им искайте по 500 лв!

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 12:37
Гост

Да видим ще кажат ли кой е депутата, партията, кой е далвал парите…

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:50
Гост

Тези са за съд.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 12:37
Гост

A щом човека извън ЕС веорятно става дума за Божков. Той Гешев само с него се занимава.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:51
Гост

Гешев вече става смешен.

Харизанов
Харизанов
14 април 2021 12:36
Гост

Според мен такива хора са за затвора, но това се случва, защото обществото явно е склонно да си даде гласа срещу смешно заплащане.

Анонимен
Анонимен
14 април 2021 15:51
Гост

Те за кебапчета гласуват както им кажат, та за пари ли?

Englishman
Englishman
14 април 2021 12:35
Гост

Абе писна ми да ми споделяте за НЕУСПЯЛ депутат. Айде да видимтия в парламента дали не са купували гласове? Или там има имунитети и не може да им се каже копче ?

Gerova
Gerova
14 април 2021 12:35
Гост

Те повечето са такива.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
14 април 2021 12:36
Гост

Те всички са такива. Лансирания младеж от Корнелия – Божанков, не купува гласове ли мислите?