Недопускането на спасителния кораб „Аквариус“ да акостира на италианска територия сериозно накърни ценностите, на които се основава духовното и морално наследство на Европейския съюз. Това се казва в становище на Международната съдийска асоциация МЕДЕЛ по повод отказа на Италия да пусне в свое пристанище кораба, който превозва 629 бежанци и мигранти, от които 123 непридружени малолетни и седем бременни жени. Всички те били събрани от френска неправителствена организация при шест спасителни операции в Средиземно море на 11 юни. Помогнала и италианската брегове охрана. Мигрантите са основно африканци от страни на юг от Сахара. Те са били спасени край бреговете на Либия.

В крайна сметка плавателният съд акостира в Испания.

Според МЕДЕЛ човешката трагедия на миграционните потоци би следвало да накара Европа и държавите членки да изпълнят ангажиментите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС: да се постави личността в центъра на действията на Европейския съюз, както и отговорността, и задълженията по отношение на другите лица, човешката общност и бъдещите поколения, така че всеки да може да се радва на своите основни права.

От асоциацията припомнят, че от такъв ангажимент произтича солидарността, като неделима и универсална ценност на Европейския съюз. „Солидарността не е просто намерение или утопия: това е пътят, по който Европа и всички държави-членки се ангажират да следват, за да защитят неприкосновеността на човешкото достойнство“, изтъква МЕДЕЛ.

Организацията посочва още, че отказът да се разреши достъп до италианските пристанища на спасителния кораб „Аквариус“ има за ефект, че „съдбата на няколко души, търсещи убежище, бе оставена на несигурния резултат от призива за „човешка солидарност“, отправен към други европейски държави, в името на сигурността и превъзхождащ националните интереси“.

МЕДЕЛ счита, че позоваването на „задължение за солидарност“ между всички държави-членки, за да се оправдае затварянето на пристанищата за спасени мигранти в морето, представлява „морална инверсия на тази стойност“, която противоречи на задълженията, произтичащи от международната правна рамка и принципи, които дават приоритет на спасяването на живота.

От асоциацията заявяват още, че винаги ще подкрепят онези, които дори рискувайки живота си за спасяване на лица в опасност в Средиземно море, отстояват тези принципи.

Затова МЕДЕЛ номинира неправителствената организация Proactiva Open Arms като кандидат за тазгодишната награда на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за правата на човека „Вацлав Хавел“.

Решението на испанското правителство за прекратяване на неприемливата несигурност на мигрантите, за собствената им безопасност, потвърждава този приоритет и ценността на солидарността, която изисква Европа и всички държави-членки да подкрепят държавите на фронтовата линия на миграционните потоци и да съдействат на спасителните действия, както и при приемането на лица, търсещи убежище. Хуманитарните действия ни връщат в единствените граници, които никога не трябва да бъдат преминавани: не тези, които са съпроводени с инструментариума на страха, за да защитят „суверенните“ държави, а тези на Европа като общност на права, равностойно достойнство и равни възможности за всички“, казват още от МЕДЕЛ.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ефраим дългия Чорап
Ефраим дългия Чорап
22 юни 2018 8:07
Гост

В Африка населението е над 800 000 000 негри. Предвид бързото размножаване скоро ще станат милиард. Повечето негри не са доволни от държавите си, където са се появили. Означава ли,че всеки негър следва да има гарантираното право да се премести в Европа. И да получи в добавка пожизнена издръжка, къща, бяла жена-която да има право да сменя, като му омръзне.
Просто нелегалната емиграция трябва да бъде спряна. Няма такова право да си сменяш и избираш държавата.

Турист
Турист
21 юни 2018 16:19
Гост

Абе, вие ходили ли сте скоро в Италия? Знаете ли как цялата държава е задръстена от имигранти и то не бежанци, а откровени тарикати от всякакви държави, които разчитат на помощи на ЕС.

Георгиев
Георгиев
21 юни 2018 14:57
Гост

Браво на Испания. Ето това се казва солидарност и то не по задължение.

Anonimen
Anonimen
21 юни 2018 14:56
Гост

Освен Хартата на основните права на ЕС съществува и човечност, която явно е чужда на италианците.

Динко
Динко
21 юни 2018 14:59
Гост

Глупости! Това не е безчовечност, а принципи. Какво искате държавата да им се напълни с бежанци ли?