Да, на футбола трябва да се помага. Защо? България е най-бедната държава в ЕС. Добрият футбол се прави с много пари. Е, няма как частният бизнес и тази част от феновете, които истински обичат футбол, а не се издържат покрай клуба и не се занимават с наркотици и противоправни поръчки, да извадят съпоставими пари в сравнение с компаниите и феновете в богатите държави. Поради това, ако футболът се остави на самотек, ще сме си на последните места във всяко едно направление.

Успехите ни във футбола по времето на социализма и по инерция скоро след това (1994 г.) се постигнаха, защото държавата осигуряваше на клубовете значителни средства, но при много по-занижени изисквания на футболисти и треньори към заплащането в спорта. Тогава трансферите в чужбина бяха почти невъзможни.

Да припомним – в тези години, макар и формално, футболистите не бяха професионалисти и получаваха заплати от предприятия, МВР, МНО и т.н. Това им даваше и дългосрочна сигурност и благоприятни условия за пенсиониране.  Държавата активно участваше и в развитието на детско-юношеския футбол, и в относително високите спрямо останалите възнаграждения и привилегии на играчите и футболните деятели, и в строежа на стадиони и тренировъчни бази. Разходите за спорт си бяха част от разходите за пропаганда и реклама на „по-добрия строй“.

Полуфинал или четвъртфинал за Купата на европейските шампиони, четвъртфинал и пето място на Европейското първенство по футбол през 1968 г., редовно класиране на световните финали сред първите 16, осминафинал в Мексико през 1986 г., четвърто място на световното в САЩ – забравете за подобна възможност в днешно време. Затова са необходими централизирана организация, пълно съдействие за училищата, пари, привилегии и ограничения при трансфери на футболисти – все неща, които в цялост няма как да се случат в една правова държава и конституционно закрепена пазарна икономика на държава от ЕС.

За нас като нация, за самочувствието ни като българи, е важно да имаме прилични спортни постижения. В индивидуалните спортове е по-лесно – българин си, обикаляш света и постигаш успехи. Не е необходимо да си в нечий отбор. Ето го например Григор Димитров в тениса. Да достигнеш до 3-то място в световната ранглиста е доста повече от няколко златни олимпийски медала в непопулярни спортове, за които никой извън България няма и да разбере, че сме ги спечелили.

Даже да си в първата петдесетица от ранглистата в популярни спортове като тенис или голф е огромно постижение. Същото е да си в предните места на популярните групови спортове като футбол, американски футбол, баскетбол и пр. Едва ли ще е пресилено да се каже, че по света през 90-те години България беше известна основно със Стоичков (наричан и Стойков). И това беше реклама за държавата, инвестициите и туризма, която и с много пари не можеше да се постигне.

Чудесно би било да израстват и нови футболни легенди. Но това не става с купуване на футболисти от развиващи се държави.

Футболът, като колективен спорт, изисква стройна организация за отглеждане на таланти, много сериозно финансиране в страната, изграждане на модерна материална база и осигуряване на приемственост.

За да се поддържа един водещ отбор в България и поне от време на време да влиза в груповата фаза на Лига „Европа“ (не в Шампионската лига), са му необходими поне 8 млн. евро годишно финансиране. За да влезе един отбор в груповата фаза на Шампионската лига, са му необходими за немалко години по около 15-20 млн. евро на година. И има една интересна особеност – от момента, в който отборът започне редовно да влиза и да получава пари от груповата фаза на Шампионската лига, той ще разполага със значително повече средства и ще може редовно да достига дори до елиминационната фаза на най-престижния европейски футболен турнир.

Може би с няколко изключения, като например „Лудогорец“, при останалите водещи клубове целево се търси спонсор, който да дава пари на отбора. Почти никой обаче не е склонен да дава милиони за спонсорство срещу евентуална трудно постижима слава и при реален риск от падение с всички произтичащи от това отрицателни последици. Затова на практика държавата, при сега съществуващата схема на финансиране, няма какво друго да направи, освен да оказва съдействие на съответния бизнесмен, за да има той стимул да дава спечелените пари на даден отбор.

А това няма как да не изкриви сериозно икономическите отношения и нормалната конкуренция в определени сфери. Не че държавата е имала лоша умисъл – искала е да се поддържа футболът заради реномето на страната ни. Пари от държавния бюджет и част от приходите от тотализатора и хазарта се насочват към спорта чрез федерациите. Къде потъват много от средствата в немалко федерации – през целия преход е било сложен въпрос с невинаги ясен отговор. В крайна сметка парите за водещи футболни отбори и за такива от други популярни спортове не стигат.

Добре, сега лотариите се организират само от спортния тотализатор. В такъв случай би следвало да има доста повече приходи за държавния тотализатор и без да се въвеждат зарибяващи децата към хазарта ексцесии като търкащи се билетчета и излъчване на хазартни игри и реклами по телевизиите в гледано от подрастващите време.

Не е ли правилно тогава да се създаде стабилна нормативна уредба, чрез която да се насочват достатъчно пари от държавния бюджет към клубовете при строг контрол за водещите футболни отбори, включително за развитие на детско-юношеските им школи. За да няма държавна помощ, естествено парите следва да минават през футболния съюз. Същественото е, че държавата трябва нормативно да уреди парите да се дават на клубовете по точно разписани правила според резултатите, за да има сигурност и в частност – предвидимост.

Освен това е крайно време да се осигури много по-стриктен контрол при разходването на парите от спортните федерации. Защото е общоизвестно какво се случва в някои от тях. А спортният тотализатор има напълно защитимо право да рекламира в клубовете съобразно успехите им.

Никога не е било проблем да се спазват изискванията на УЕФА и ФИФА за финансирането на клубовете – механизми, съобразени с правилата на двете централи, има много.

„Левски“, а и някои други отбори, са твърде задлъжнели. Може би държавата трябва активно да съдейства за еднократно повтаряне на относително простата схема с ЦСКА, за да се изчистят клубовете с дългове. Като идеята е да се направи правна уредба в Закона за физическото възпитание и спорта да няма отбори с еднакви имена.

Първата мярка е, вместо да се търсят трудно намираеми големи суми, твърде задлъжнелите отбори просто да отидат в несъстоятелност. След това се прави отбор със същото име при широко участие и на феновете, и на футболния съюз, и на държавата. Това може да стане със сливане на отбори, като единият е в същата лига – както стана с „Литекс“ след несъстоятелността на ЦСКА.

Може да се направят и чисто нови клубове и след това да се формират еднократно наново Първа и Втора лига – нещо, което частично вече беше направено по повод на ЦСКА. При всички положения тези мерки трябва да се направят наведнъж и еднократно, като се поставят стабилни основи за развитието на българския футбол и се сложи край на системата на бащицата – спонсор, облагодетелстван от държавата.

Полезно би било да се направят и необходимите предварителни консултации с УЕФА и ФИФА с оглед на изчистването на проблеми при спазване на техните правила, които не винаги са безкрайно стриктни.

Ще възникне един съществен въпрос – след години в процедурата по несъстоятелност на публична продан ще бъде изнесено най-ценното на отбора – търговската му марка. И който я купи, ще може единствен да я използва. За да се предотврати това, е добре клубът, преди да отиде в несъстоятелност, да продаде търговската си марка на новосформирания отбор, който ще има право да носи името му.

Притежаването на търговската марка премахва и много от проблемите пред УЕФА и ФИФА, а също и при използването на наименованието на клуба – защото уредбата за наименованията на търговските дружества и използването на търговски марки със същото наименование са уредени в различни нормативни актове и това засега не е направено безпротиворечиво.

Въобще не твърдя, че въпросът не е сложен, да – сложен е. Но разрешение може да се намери, ако се реши да се търси.

Може да се предвидят следните относително ясни механизми за разпределение на спонсорирането от контролираните от държавни дружества и предприятия източници чрез футболния съюз и за пряко рекламиране от спортния тотализатор на футболните клубове:

  • За отборите от Първа лига се дават точно определени пари според класирането, включително за новите членове на лигата.
  • Който влезе в груповата фаза на Лига „Европа“, получава по-значителна сума.
  • Който влезе за първи път в груповата фаза на Шампионската лига и не е влизал там през последните 2 години, получава съществено по-голяма сума. Идеята е да има стимул да не се харчат парите от влизането в груповата фаза на Шампионската лига за други цели, а да отиват за развитието на отбора. Като се вземат пари и се похарчат, след това трудно ще има средства отново да се попадне там.

За преодоляването на груповите фази в двата турнира УЕФА осигурява достатъчно големи стимули и в този случай допълнителни пари от държавата не са необходими.

Естествено, ако някой иска да спонсорира, без държавата да трябва да му се отплаща, е добре дошъл. Крайно време е и феновете да участват активно във финансирането на клуба. В цял свят не се счита за истински фен този, който не подпомага клуба си. И не само с подкрепа на мачовете, но и финансово – с абонаментни карти, спонсорство, покупка на екипи и рекламни аксесоари на клуба. Така се изгражда и здрава връзка между феновете и клуба и те се чувстват по-ангажирани към каузата на отбора си.

За успехите на националния отбор следва да се разпишат много сериозни стимули. Освен за слава, професионалните футболисти работят и за пари, на които често разчитат цял живот. Не е редно утвърдени български футболисти да нямат достатъчен финансов стимул да играят в националния отбор. За футболистите футболът все пак на първо място е професия.

Задължително определен процент от парите трябва да се отделя за детско-юношески футбол. Законът за физическото възпитание и спорта и правилникът за прилагането му предвиждат съответните федерации да уредят условията за трансфер на футболисти.

ФИФА е приела Правила за статута и трансфера на играчи. Футболът е международен спорт и правилата на Българския футболен съюз (БФС) трябва да са съобразени с правилата на ФИФА и УЕФА. Съгласно чл. 21 от Правилата за статута и трансфера на играчи 5% от сумата се разпределя между клубовете, в които състезателят е играл между 12 и 23-годишна възраст.

Много съм далеч от мисълта, че казаното може да претендира за изчерпателност или за единствено възможно разрешение. Тепърва екип от професионалисти трябва да разработи законови и нормативни промени, включително и в правилата на БФС и спортния тотализатор.

Естествено, може и нищо да не се променя в правните и фактическите механизми. Тогава нищо няма да се промени в не особено блестящото положение на българския футбол, а ще страда и бизнесът.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неюрист №1
неюрист №1
04 юни 2020 23:54
Гост

Не можах да разбера – правова държава ли, добро и достатъчно финансиране на футбола ли? Щото и двете не може – това поне разбрах.
Отделен въпрос е пътят към ония спортни успехи. Какво са яли и приемали знае ли се? Щот и спортистите тогава не са знаели май. А нали си спомняте какви станаха след 10-ти?

Дядо Кадия
Дядо Кадия
04 юни 2020 13:14
Гост

Най голямата перачница на пари!
НЯКОЙ ЩЕ МЕ ОБОРИ ЛИ?

Симо
Симо
04 юни 2020 11:01
Гост

Да ви имам проблемите. Каквото и славно минало да сме имали, каквито и колкото спонсори да имаме, няма да се завърне предишната класа във футбола.

Хари
Хари
04 юни 2020 11:04
Гост

Като нямаме качествени футболисти вече, така ще е. Разхождат се като манекени на моден подиум по терена.

Kosta
Kosta
04 юни 2020 9:38
Гост

Но за каква държавна помощ само се говори? Борисов да иде да разписва и да назначава спонсори и собственици? Те самите клубове не искат да изкарват пари бре. Те не искат. За каква помощ да говорим? Направен ли е качествен маркетингов продукт, който да привлича хора между 18 и 88 години на стадиона, така, че той да е пълен? Направен ли е самият стадион удобен за посещение, от към тоалетна, от към храна? НА Ноу Камп можеш на всеки изход от етажите и на всеи етаж на поне 15 места на етаж да си купиш между сладолед, бира, пуканки и… Покажи целия коментар »

Димитриев
Димитриев
04 юни 2020 9:36
Гост

Да не сме наивни. Тия неща няма как да станат. Добре е да имаме успехи да. За сомучувствието ни да, но това са неосъществими неща тук. Никой няма волята да се случат. Всеки гледа ей така да мине.

юристът Янев
юристът Янев
04 юни 2020 10:08
Гост

А дано, белким се затрие ш“бания футбол, с него и простащината, която олицетворява

Росен
Росен
04 юни 2020 10:58
Гост

Е, не е съвсем така. Да, има много невъзпитани хора сред феновете и публиката особено. Обаче не всички са такива.

Spiro
Spiro
04 юни 2020 9:35
Гост

Добри предложения, не виждам как ще стане. Борисов е на принципа той да намира собственици на клубовете, като така им „помага“, а след това благодарни феновете ходят да гласуват за него. Защо му е да приема закони, които автоматично да помагат на клубовете. Така ще се хареса един път на феновете и ще го забравят после, а като им помага на час по лъчжичка еее така си има мандати след мандати…

юристът Янев
юристът Янев
04 юни 2020 10:11
Гост

Евала тогава, досега бях скептик но ако се затрие футбола ще го призная.

Daniel
Daniel
04 юни 2020 9:34
Гост

Да де хубави приказки ама телевизионните парава се държат от един псевдо гранд, по специално от собственика му, а всъщност зрителския интерес се генерира от Левси, ЦСКА – София и пловдивските грандове и Морето и Берое. Обаче нали се сещате кога Домусчиев ще даде повече пари от ТВ права на големите? Ще ги пише по равно. Защо? Заради 40 000 фена сумарно на Лудогорец?

Попов
Попов
04 юни 2020 9:33
Гост

Ми като цяло съм съгласен с идеята, но държавата колко пари ще даде на клуб влязълв в групите на ЛЕ? А самата УЕФА колко дава? Всеки лев е важен, но…

юристът Янев
юристът Янев
04 юни 2020 9:31
Гост

Да попитам, кой е авторът Костадин Антонов, не съм го чувал? Юрист ли е въобще и какво прави подобна пошла публикация в иж правен портал? Кому е нужен футболът освен на кварталните пиянки и безделници? И при положение че България е най-бедната страна членка, както сам отчита, що за наглост е да се харчат обшрствени средства за едно жалко зрелище, което поражда само низки страсти? На кой му пука за тъпите футболисти и утрепките от трибуните, откъде накъде с пари от моите данъци ще спонсорират сеира на футболни хулигани, пиянки и измети? Футболът е едно туморно образувание на съвременното общество,… Покажи целия коментар »

Койчо
Койчо
04 юни 2020 10:59
Гост

Правото е навсякъде в живота и няма лошо да се обсъждат теми извън чисто юридическите, защото те са част от живота. във всички футболни казуси, концепции и действия има право.

Димитриев
Димитриев
04 юни 2020 9:29
Гост

Трябва да се направи закон, който да дава данъчни облекчения на всеки инвестирал в спорта и в частност във футбола. Така в е Гърция, Турция.

юристът Янев
юристът Янев
04 юни 2020 10:15
Гост

За спорта как да е за футбола – НЕ! Какъв спорт е това? Спортът по дефиниция развива физиката, футбола какво прави – трошат крака и късат коленни връзки. Това. не е спорт, това е безумие!

Рори
Рори
04 юни 2020 11:06
Гост

Всеки спорт носи своите рискове. Да не би в художествената гимнастика да не е така.

юристът Янев
юристът Янев
04 юни 2020 11:20
Гост

Там поне феновете не реват като животни до 1-2 през нощта, не се движат пияни и дрогирани на орди, не трошат паркирани автомобили и не налитат да нападат случайни минувачи. И не са толкова изнагляли за пари

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 7:55
Гост

Никакви успехи няма да постигат клубните ни отбори, а и националният, ако получават примерно към 5 до 15 млн. лв. годишно. Дори при цените в България минималната сума, която се изисква, за да се постигне сериозен успех от един клуб – примерно да стигне до гпуповата фаза на шампионска лига – са поне 20 млн. евро на година. Което не е кой зна еколко много на фона огровнтие разходи на относително приличните чужди клубове. Като искат успехи и радост за народа – поне да се осигурят достатъчно пари, а не вегитиране и отпадане на елиминациите. Пътят, по който сега се… Покажи целия коментар »

юристът Янев
юристът Янев
04 юни 2020 9:42
Гост

Национално самочувствие?! хаха Че то в това ли се състои ве, някакви прасета и говеда се гонят се една топка да я вкарат в мрежата на противника. Явно за най-промитивната част от населението в това се изразява. Хубаво, зяпай мача, плюй семки, псувай на килограм и си пий парцуцата, но си стой в панелката, не бий жената и не си мъчи мозъчето да даваш акъл за какво да се харчат пари от МОИТЕ данъци. Като искаш да се спонсорира съберете с другарите по чашка и направете дарение. Останалите граждани с нищо не сме ви длъжни!!

Някой
Някой
04 юни 2020 7:55
Гост

А милионите евро, които БФС получава от ФИФА и УЕФА, а милионите левове, които спортното министерство плаща на клубовете – това не е ли вид държавна помощ?

Mishev
Mishev
04 юни 2020 7:58
Гост

А държавните помощи са забранени от ЕС, държавата може да помага само чрез изграждане на терени за децата или концесии за стадионите, но концесията не е точно помощ.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 8:00
Гост

Помощ – да, но държавна – не. А знаете как се краде във федерацията… Знаете и съдиите как се купуват. Сега е трагедия и нищо не се прави. Големите суми от УЕФА и ФИФА идват при добро клоасиране. А с идключение на спорадичните прояви на Лудогорец, други успехи няма.

Чичо
Чичо
04 юни 2020 8:11
Гост

ФИФА и УЕФА дават пари, независещи от успехите, а за развитието на футбола. Например женския, в който нямаме никакви постижения, но футболният съюз е усвоил доста кинти. Къде са те? Кой контролира БФС? Никой, защото това е забранено, спомнете си смяната на Боби Михайлов.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 7:47
Гост

За да се уговорят управляващите с един бащица-спонсор, преди това трябва да са имали създадени „отношения“ да си уреждат безпрепятствено нещата помежду си. Така че където има отстъпки срещу спонсорство има и съгласие за съдействие срещу заплащане. Едва ли е останал човек, който да не знае, че при инфранструктурните проекти се връщат между 20 и 40% от дадените пари. И това не е патент само на една партия – схемата постепенно и трайно се установи по време на целия преход. Пък и нали трябва да има пари за купуване на гласове и на членове на изборни комисии. Вижте как циганите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 7:38
Гост

Облагите за всеки бащица-спонсор на футболен, а и на друг спортен клуб, няма в какво друго да се изразят освен в даване на обществени поръчки и концесии, облагодетелстване при нормативната уредба, въздаражане на контролните органи при проверки и и какво ли още не, което може да прави държавата. Това е тежък удар върху конкуренцията и пазарните отношения в сферата на бизнеса, където работи бащицата. А от това икономиката търпи тежки загуби. Толкова ли е трудно да се разбере от управляващите??? Да не Божков да не беше тотално подкрепян – та той владееше органите по хазарта, а данъчните си затваряха очите.… Покажи целия коментар »

бащицата от дондуков
бащицата от дондуков
04 юни 2020 7:34
Гост

Истинският бащица го търсете на Дондуков, той поддържа мутренските схеми във футбола. И за съжаление, ако не бъде принуден, няма да им сложи край

частен бизнес
частен бизнес
04 юни 2020 7:29
Гост

хм, хм признавам, че не съм фен на държавната намеса в икономиката и в частния бизнес. при положение обаче, че в момента тя е на тъмно, изскачат от време на време ей такива новини като това как са си затваряли очите за облагането на бизнеса на черепа, ако всъщност на някой му пука, може и да стане. друг е въпросът, че при състоянието на бг футбола, май подобна схема ще е в най-голяма изгода на отбора от разград, но може и да се лъжа

симпатяги
симпатяги
04 юни 2020 7:23
Гост

Идеята да се тръгне на чисто – с масов фалит ако щете, може да стане само ако държавата реши да отпише едни десетки милиони… Големите задължения на отборите са именно към нея. Това ще е истинската помощ за футбола, да изчисти спомени от хора като Лупи, Спас Русев и да не изброявам, докарали до фалит ЦСКА и Левски… Адски ме радват 1948, точно защото започнаха честно и на чисто, а не криейки се зад Литекс. Тук идва и друг „симпатяга“ – Гриша Ганчев, който за разлика от Черепа не налива пари директно в отбора, ами видите ли му отпуска кредити.… Покажи целия коментар »

задкулисието във футбола
задкулисието във футбола
04 юни 2020 7:15
Гост

Истината е, че на тези, които са начело на държавата моделът бащица също им изнася, защото посоченият от тях бащица дава и за партийните каси – справка комиксчето на Черепа. Авторът обаче е прав, ако иска да помага – държавата трябва да го прави публично и по ясни правила – най-вече спрямо постигнатото от клуба. Друго ще е поредното задкулисие

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 7:16
Гост

a дали на Бойко няма малко да му светне след номера с джирото дето му го спретна?

да се помисли за криминалчетата
да се помисли за криминалчетата
04 юни 2020 7:40
Гост

Ще разберем много скоро по това, което ще се случи в Левски. Сираков е намислил нещо, но нямам идея какво. Иначе именно Левски доказа какво значат верните фенове и го казвам като човек с абонаментна карта за сезона. В статията се намеква и за друго – класическите криминални кръгове от дребни наркопласьорчета, които обсебиха фенклубовете. Те са една от причините за масовия отлив на публика от мачовете. Че кой нормален иска да ходи с такива хора на стадиона?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 7:47
Гост

не че в българия могат да се поддържат отбори с приходи от билети, де… но да си кажа за статията – майката му е държавата да дава, но най-вече за детско-юношеските школи! За бъдещето! Няма да имаме втори Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Гонзо, докато се въртят схеми с покупки на изпаднали от други отбори африканци и латиноси. Не съм против чужденците в първенството, ама на всеки отбор му трябват играещи като Марселиньо и Моци, а не куци коне. Ама нали трябва да се изперат едни пари

сини мечти
сини мечти
04 юни 2020 7:51
Гост

Гледам те, че залиташ по селекцията в Разград и да дам добър пример от любимия отбор с Прохазка. Павел Колев много неща можеше да направи, ако не бяха го сложили внезапно на Черепа

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 8:07
Гост

Е, Winbet и някои други са притиснати да дават пари. Срещу съдействие от държавата естествено. В случая бащицата ще е Winbet. Наско е за пред публиката. Може да захлеби нещо, но няма откъде да извади и даде пари.