На 20 март ще се проведе писменият изпит в конкурса за първоначално назначаване на обвинители в Специализираната прокуратура. Това реши днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Изпитът ще бъде от 9.00 ч. в Националния институт на правосъдието.

Едно място е обявено за заемане чрез външен конкурс, а допуснатите кандидати до него са трима.

На 18 март пък ще се проведе писменият изпит във външния конкурс за следователи в отдела към спецпрокуратурата. Отново ще е от 9.00 часа в сградата на НИП.

Местата са седем, а кандидатите са 72-ма.

На заседанието днес бяха гласувани и първите парични награди за прокурори. Миналата седмица ВСС отпусна почти 48 000 лева бюджет на Прокурорската колегия, които са предназначени за финансови бонуси. Такива могат да получат както магистрати, които са проявили отлични качества в работата си, така и пенсионирани.

В случая днес бяха раздадени две награди от по 1000 лева на прокурори, чието пенсиониране предстои тези дни. Едната е Искра Чобанова от ВКП, а другият – Красимир Сариев, който е все още ръководител на районната прокуратура в Елена.

Огнян Дамянов обясни, че сумата от 1000 лева е съобразена с бюджета, с броя на прокурорите и следователите, чието пенсиониране предстои, както и има заделени средства за награди за изявени магистрати.

Наред с това Прокурорската колегия също указа на административните ръководители как да определят възнагражденията на прокурорските помощници. Кадровият орган напомни, че трябва да се прилага чл. 247 от ЗСВ, който е специален спрямо чл. 348 от съдебния закон, регламентиращ заплатите на съдебните служители.

Не на последно място колегията потвърди наложеното наказание „забележка“ на следователя Бойко Атанасов. Не стана ясно какво е провинението му, заради което градският прокурор на София Емилия Русинова го наказва.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 15:27
Гост

не трябваше да фиксират твърда сума за паричните награди. Все пак някои ще се почувстват ощетени.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 15:24
Гост

Голяма борба за местата за следователи.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 15:28
Гост

Какво толкова чудно има?