Нови 28 районни прокурори назначи днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Всички те преди две години са спечелили конкурс и са станали младши прокурори, но вече са били две години такива и стават редови обвинители.

Не всички обаче остават да работят на мястото, на което са били младши обвинители. Даниела Машева обясни, че назначенията им вече като районни прокурори са направени „с оглед оптимално кадрово обезпечаване, постигане на равномерна натовареност и желанията на кандидатите“.

Най-много – 15 души, ще работят в Софийската районна прокуратура. Те са Теодора Николова- Серева, Гергина Цанова, Нора Манолова, Илиян Илиев, Мария Йосифова, Борислав Георгиев, Иво Боев, Мая Маслева, Нели Димова, Александър Натов, Искра Йовкова, Георги Карайлев, Теодора Тодорова, Валентин Видов и Даниел Сотиров. Последните четирима не са били младши прокурори в СРП.

Теодора Тодорова беше в Районната прокуратура в Сандански, Георги Карайлев в Ихтиман, Валентин Видов в Пазарджик, а Даниел Сотиров в Бургас.

В районната прокуратура в Пловдив от 5 юли работа ще започнат досегашните младши обвинители там Димитър Пехливанов, Недялко Мавродиев и Здравко Алендаров, както и Нели Тодорова – Атанасова, която е била младши прокурор в Сливен.

Вахиде Робова е новият прокурор, който започва работа в Районната прокуратура в Благоевград, Златина Димова – в Стара Загора, Валя Диамандиева в Несебър.

Явор Йорданов и Цветелина Стефанова стават обвинители във Варна, а Добрин Кертиков – в Русе.

Снежана Георгиева и Георги Балков остават в Плевен, но вече като редови районни прокурори. А Зорница Цветкова, която е била младши обвинител във Велико Търново, отива в Кубрат.

Районният обвинител на Видин Ваня Ненкова оглави окръжната прокуратура в града

Единодушно Прокурорската колегия на ВСС избра за шеф на Окръжната прокуратура във Видин досегашната районна прокурорка на града Ваня Ненкова.

Гергана Мутафова пожела Ненкова да каже на колегията дали е имало някакви проблеми при закриването на останалите районни прокуратури в района – тези в Кула и Белоградчик, и вливането им в РП – Видин. „Бях наясно, че реформата трябва да се случи. Прокуратурата в Белоградчик беше свръхнатоварена, а тази в Кула – на едно от последните места по натовареност. Мисля, че към момента имаме положителен резултат. Няма да крия, че в началото беше доста трудно, но до момента, с добра организация, не са възниквали проблеми“, каза Ненкова.

Самата Мутафова се изказа изключително положително за кандидатката. „Впечатлена съм в положителна насока от това, което имах възможност да обменя като виждане и информация. Тя с желание си върши работата. Този регион има много проблеми, голяма част от тях не са свързани с прокуратурата и не биха могли да бъдат решени от нея. Но Ваня Ненкова иска да работи за модернизацията и оптимизацията на съдопроизводството. Тя е иновативен модерен административен ръководител, каквито ние с желание бихме могли да подкрепяме“, заяви тя.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък специално отлични предишната окръжна прокурорка на Видин Маруся Николова, която вече не е в съдебната система.

Също единодушно колегията избра за шеф на районната прокуратура в Мездра Цветомила Пашовска – Николовска .

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дали?
Дали?
05 юли 2019 10:20
Гост

Дали ще има положителен ефект. Може би трябват изцяло нови кадри с нов морал и професионализъм?

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 15:09
Гост

Нови попълнения в Софийска районна прокуратура. това е много добре.

Анонимен
Анонимен
03 юли 2019 15:23
Гост

Те пък нали са се преработили.