Колко точно вода от пресъхващия язовир „Студена“ са ползвали „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“ в последните месеци ще остане мистерия, защото водомерът, който измерва количествата го няма.

Това разкрива в показанията си пред прокуратурата шефката на отдел към дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Мая Дряновска. Днес от държавното обвинение публикуваха нова серия от разпити на свидетели по разследването, в което единствен обвиняем и задържан за постоянно в ареста остава бившият вече министър Нено Димов.

Той е обвинен в умишлена безстопанственост, защото при постъпващите в последните месеци редовни данни за намаляващите нива на водата в язовира е продължавал да утвърждава графици, според които количества са предоставяни на „Стомана“ и „Топлофикация“, вместо да ограничи ползването само за битови нужди.

Според официалните справки и графици, двете дружества ползват месечно 200 000-300 000 кубика вода, колкото са и предоставените количества през критичните вече октомври и ноември м.г., преди властите да ограничат подаването за промишлени нужди. За същия период водата за питейни нужди от „Студена“ е била до 1,55 млн. кубика.

Според показанията на експерта Мая Дряновска, всяка година се изготвят годишни графици със сценарии за използване на водите според очакваните валежи. При прогноза за много суха година за язовир „Студена“, прогнозният график предвижда в него през декември да има 3,72 млн. кубика вода. Според публикуваните вече реални, а не прогнозни графици на сайта на МОСВ, през декември в язовира е имало близо 4,5 млн. кубика вода, но полезният обем е едва 2 млн. кубика. През януари наличният обем пада под 4 млн. кубика, а полезният само до 1,5 млн. кубика.

От показанията на Дряновска и на зам.-министъра Красимир Живков става ясно, че за миналата година „ВиК Перник“ е изразходвало общо 18,3 млн. кубика вода, като тази за „Стомана“ и „Топлофикация“ е само 1,346 млн. кубика за цялата година.

Дали обаче това са реалните обеми за промишлеността няма как да се разбере, защото водомерът го няма. Дряновска пише в показанията си, че на 29 ноември м.г. била извършена проверка на язовира от служителката Красимира Янкова, която установила, че водомерът е демонтиран, а басейновата дирекция не е била уведомена.

„Липсата на този водомер ограничава възможността да се направи коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира в периода от премахването на водомера до поставянето на нов. Служителят на „ВиК Перник“ обяснил на проверяващите и на нашия служител, че този водомер бил взет под наем и наемателят си го е прибрал, но не са уточнили дата на прибирането на водомера“, пише в показанията си Дряновска.

Иначе, тя също обяснява, че Нено Димов сам утвърждавал месечните графици за използване на водата от язовира, като никога не ги връщал за корекции. А проектографиците били съставяни, както пък пише зам.-министър Живков, от хидролозите с над 20-годишен стаж – Мария Янакиева и Красимира Янкова. След това минавали за съгласуване през Дряновска и Живков, за да стигнат до Димов, който ги утвърждавал и накрая се публикували на сайта на МОСВ. Дряновска обаче разказва още, че Димов въвел практика, с която искал към проекта за график да има и обяснителна записка, в която експертите да отразяват специфични проблеми за язовира в съответния месец. Тя не казва обаче дали в тези записки министърът е бил уведомяван някога за проблемите с язовир „Студена“, а това няма и как да се провери, защото те били унищожавани след утвърждаването на графиците. В показанията си пред прокуратурата обаче Дряновска прави извод, че водата от язовира по принцип трябва да се ползва само за питейно-битови нужди.

„Този язовир Студена е годишен изравнител и с много малък обем за вода, поради което считам, че водният ресурс в същия язовир не следва да се дава за ползване за други цели, освен за питейно-битови такива“, пише сега Дряновска.

За натиск от страна на промишлеността и конкретно от „Стомана индъстри“ говори и тя, и зам.-министъра Живков. Дряновска разказва, че само преди две седмици ѝ се обадил мъж, който се представил за изпълнителен директор на „Стомана“ и обяснил, че Нено Димов му казал да я потърси. Той искал вода за предприятието.

„Той ми каза, че бил говорил с министъра Нено Димов и той му казал да ми звънне на мен. Този човек бе много любезен, аз категорично му отказах да му бъде разрешено да получат вода за промишлени цели. Този човек ми каза, че очаквал такъв отговор от мен и приключихме разговора. Той не ми каза какво си е говорил преди това с министър Нено Димов“, пише Дряновска.

Без да конкретизира дата, Красимир Живков пък казва в показанията си, че два синдиката са изпращали писма в МОСВ, в които предупреждават, че хиляди перничани ще излязат на протест, ако не бъдат отпуснати 20 000 кубика вода за „Стомана индъстри“.

Разпит на Атанаска Николова

Разпит на Красимир Живков

Разпит на Мая Дряновска

Справка за цени на водата

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
льохман
льохман
17 януари 2020 17:31
Гост

Вторият ви файл – Разпит на Красимир Живков не е разпит, а Определение на АССГ и няма общо с досъдебното.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 14:16
Гост

Явно са отпускали вода не само за битови нужди заради заплахата на перничани, че ще излязат на протест.

питанка
питанка
17 януари 2020 14:12
Гост

А какво стана с рибата в язовира – има ли я, жива ли е

късно
късно
17 януари 2020 14:13
Гост

Ако има и все още не е отстранена, водата ще стане опасна за хората. Нивото много намалява, рибата ще умре и водата ще стане отровна. И за това никой не мисли

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 14:11
Гост

Ако хванат частно лице, че е без водомер, ще му разкажат играта. А тук явно за виновниците няма да има последици.

цъ-цъ
цъ-цъ
17 януари 2020 14:11
Гост

Въх, нямало водомер. Ами сега, какво ще стане. Как ще докажат онези ми ти 11 млн., които много странно ги сметната

SlimK
SlimK
17 януари 2020 14:01
Гост

Имам обосновано предположение, че Нено пак е бушон

Наблюдател
Наблюдател
17 януари 2020 14:02
Гост

Направо на шейната и по леда на „Студена“.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 14:03
Гост

Да, как пък точно той изгърмя? Кой знае още колко са в кюпа.

свободни места
свободни места
17 януари 2020 14:10
Гост

Много. И Аврамова трябва да му прави компания на скамейката и редица други

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 14:13
Гост

И записките са унищожени. Този си е пътник направо.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 13:56
Гост

Е, от 29 ноември м.г. до сега къде спаха и не сложиха друг водомер.

Маrinov
Маrinov
17 януари 2020 14:00
Гост

Сложили са те, ама докато е нямало не е ясно какво е ставало

Гешев
Гешев
17 януари 2020 13:50
Гост

Като няма вода, ще гледат телевизия