Едва 54 души успяха да решат теста за съдии по вписванията и са допуснати до втората фаза на конкурса – устния изпит. Това показват публикуваните днес резултати от писмения изпит в конкурса, обявен от Министерството на правосъдието (списъка с оценките виж тук или в следващия прикачен файл Протоколът с оценките).

Общо 595 души се явиха преди месец в НДК, за да решават тест за съдии по вписванията. Един от тях се е отказал сам, а на други двама работите са били анулирани.

Така излиза, че от 592 кандидати над 90% не са успели да се справят с въпросите на нужното ниво. Изискването беше да получат поне 4,50 на писмения изпит, което означава да дадат най-малко 32 верни отговора на 40 въпроса.

От успелите да се справят с теста, 31 души са били оценени с Отличен 6, което означава, че са дали най-много 2 грешни отговора.

Кандидатите за съдии по вписванията бяха още повече – 706, но 111 от тях се отказаха още преди първия изпит и не се явиха на него.

Сега броят им драматично намаля и почти се изравни със свободните места, които са общо 44.

Най-много вакантни позиции има в Софийския районен съд – четири. Търсят се трима съдии по вписванията за Бургас и по двама за Нови Пазар, Пловдив и Лом. По едно свободно място има в районните съдилища в Гоце Делчев, Петрич, Айтос, Карнобат, Варна, Девня, Оряхово, Дряново, Севлиево, Генерал Тошево, Русе, Луковит, Тетевен, Троян, Пещера, Перник, Чепеларе, Гълъбово, Търговище, Попово, Хасково, Харманли, Шумен, Елхово, Ихтиман, Самоков, Нова Загора, Асеновград, Никопол, Плевен и Сливница.

Предстои Министерството на правосъдието да обяви кога ще се проведе устния изпит. Днес от ведомството огласиха конспекта за него, който включва 40 въпроса. Те обхващат цялата материя, с която работи един съдия по вписванията – от общите положения за правото на собственост до вписването на възбрани и познания за тарифата за държавните такси, които събира Агенцията по вписванията (въпросника виж тук).

65
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
17 октомври 2019 23:41
Гост

Здравейте, искрено съм разочарована от поредния нагласен конкурс. Учих непрестанно цяло лято, подложих себе си и семейството си на лишения. Напуснах си работата, за да се подготвя, научих почти всичко дори наизуст. Открих си само една грешка след изпита и бях убедена, че съм го издържала. Уви оценката ми е 3.50, оказа се, че теста ми е подменен, но как да го докажа. Нямам време и пари да водя дела и да искам графологична експертиза. Същевременно след проверка се оказа, че шестици имат тези, които в момента работят по заместване….. Е как ще пишат на своите хора двойки…… Е това,… Покажи целия коментар »

Препатил
Препатил
18 октомври 2019 20:13
Гост

Госпожо, моя случай е точно като вашия, само, че аз бях на Конкурса от 2014г. Единствения начин е да се съберете поне 5-6 ощетени, тогава може би има някакъв шанс…

Стойчо
Стойчо
16 октомври 2019 10:36
Гост

Защо никога не публикуват след това верните отговори и въпросите, какво толкова ще им стане?

Препатил
Препатил
16 октомври 2019 11:49
Гост

Щото много хора вече със сигурност ще разберат, че тестовете им са подменени.Сега само подозират…

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 10:02
Гост

Ситуацията е следната: готвиш се близо три месеца върху цялата дадена нормативна уредба, допълнителна литература от видни професори, тълкувателни решения и такива на ВКС, (между другото направи ли ви впечатление, че една не малка част от въпросите бяха върху ЗННД, в един момент си помислих, че кандидатствам за нотариус), и след всичките усилия те оценяват с слаба оценка като даже не публикуват този безобразен тест – умишлено, защото съм сигурна, че на всички дългогодишни юристи ще стане ясно, че без да знаеш верните отговори няма как да имаш отлична оценка, дори и със закони пред теб и помощ от приятел… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 9:14
Гост

Тия съдии по вписванията би трябвало отдавна да преминат към Агенцията по вписванията.И да спрат да се ползват от привилегии на съдебната система.Тогаеа нямаше да има такъв наплив и изпитите биха се провели по реалистично.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 12:14
Гост

Такива безумия сте написали, та ДЛР които са в тази агенция взимат по големи заплати от съдиите по вписванията. В тази връзка ще им изпишете вежди, вместо…А и ако този конкурс го провеждаше агенцията, мислите ли че резултата щеше да е различен? Другаде е разковничето-много юридически факултети, много юристи, малко работа, намаляващо население. Колкото и да бълват университетите, съдебната власт, регулираните професии-нотариуси и чси, администрацията и свободния пазар на адвокатските услуги могат да поемат краен брой хора. Затова е такъв наплива и на конкурсите за съдии, прокурори и следователи, и за нотариуси и за чси и въобще за навсякъде.

Георгиева
Георгиева
15 октомври 2019 22:54
Гост

Бай Ганьо прави изпити-това е равносметката. Когато в регламента залегне правило, според което бланките за отговори да не са анонимни или най-малко да притежават уникален номер, за да може да се идентифицират писмените работи все пак по някакъв нормален начин, резултатите биха по-различни може би. Аз лично не разбирам как точно е определен номера на писмената работа, посочен в протокола (от кого, по какъв ред и от.). Нищо неочаквано за съжаление не се случи…

Иван адвокат
Иван адвокат
15 октомври 2019 21:43
Гост

Това е престижна професия и има нужда от компетентни кадри, освен това за един млад човек е необходимо да му се даде хубав старт в живота. Но – нека не подценяваме – че само и единствено в Университета се учи правото – а не по кьошета и по тестове – само четене в библиотеките решава казуси – не тестове – не интернет – не компютри.

Статистик
Статистик
15 октомври 2019 17:53
Гост

Ако нямам грешка при броенето, математиката е вярна – 31 кандидати с оценка 6.00 и 13 – оценка 5.50, общо 44!

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 10:28
Гост

Участвах в този така наречен изпит, сега виждам, че анулираните работи са само две, при условие, че по време на предаването на теста от кандидатите имаше със сигурност повече от двама допуснали грешки по регламента, постоянно се отбелязваха от квесторите и комисията.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 12:28
Гост

Кажете за въпросите? Толкова ли сложно беше? Помните ли някой с опциите за отговор?

Стойчо
Стойчо
15 октомври 2019 9:25
Гост

Начинът на провеждане на изпит с тестове винаги са оставяли в мен едно подозрение. На този не съм се явявал, но имам друг опит.
На празен лист, разбира се без имена се поставят едни хиксчета, в друг плик имената и толкоз. Всички пишат с еднакви химикали. Доказвай после, че тия хиксчета са твои или не са. Не е нужно да се правят дори нови бланки, просто се разменят една отлична с една слаба и работата е готова.
Писмената работа вече е друга бира, там участника може да идентифицира работата си с почерк.

Препатил
Препатил
15 октомври 2019 9:28
Гост

Виж по-долу какво съм написал от първо лице.

Стойчо
Стойчо
15 октомври 2019 9:50
Гост

Въпросът е какво могат да направят ощетените. Нищо! Колкото и шум да вдигнат, колкото и жалби да пуснат, резултат няма да има.

Препатил
Препатил
15 октомври 2019 9:55
Гост

Аз успях да го разклатя и бях самичък, не искам да влизам в подробности, но си представям какво би било ако са напр. 50 човека….

Препатил
Препатил
15 октомври 2019 8:32
Гост

Хора, пише един участник в предходния конкурс от 2014г. Ще започна оттук, че в продължение на два месеца ежедневно и много сериозно се подготвих за писмения изпит. С големи усилия успях за двата часа да реша всички въпроси. След проверка след изпита, по мои сметки трябваше да имам между 35 и 37 верни отговора. Не искам да ви обяснявам какво изпитах, когато видях протокола от изпита, в който пишеше, че имам 9 верни отговора и съответно двойка. Бях на 100 проц. сигурен, че има измама. Това косвено се потвърждава и от факта, че не искаха да публикуват резултатите с верните… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 9:32
Гост

Това, което разказвате е потресаващо! Нека кандидатите да настояват за публикуване на теста и верните отговори?

Препатил
Препатил
15 октомври 2019 9:55
Гост

Кълна се, че това е самата истина.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 14:44
Гост

Новата мода в МП е да крият конкурсни комисии, тестове, казуси, решения. За мен това е недопустимо! Навремето Средкова на един тест ми отказа да ми каже кой ми е единственият грешен отговор и оттогава мразя такива изпълнения, а за конкурс са недопустми

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 3:32
Гост

Един от основните проблеми е често променящата се нормативна уредба, което личи от непрекъснатата нужда от нови и нови тълкувателни решения. Тестът не бе труден, нито времето бе кратко. Просто детайлите, който се пропускат да се научат особено по една материя, уредена с изключения в различни нормативни актове като вписването, и не много конкретно акцентирана при обучението. води до такива резултати. Имаше казуистични въпроси и по 4 отговора. Просто, добре направен и интересен тест, коъто не успях да мина, но преживяването си струваше. Винаги съм тврдяла, че тестовата форма е най-подходяща за научаванене и то на ключови детайли по всяка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 23:06
Гост

Поне ще е сигурно, че тези, които издържат и устният ще са качествени юристи.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 23:07
Гост

Не е много сигурно. Може би те са връзкарите с готови отговори.

Адвокат
Адвокат
15 октомври 2019 6:54
Гост

Така ли мислите? Не съм участвал в конкурса,но нещо ми се вижда гнила тази работа.Няколко отличници,другото двойкаджии и незнайковци.Да не се окаже,че някои от успешно положили те теста на устния не знаят!Всичко вече е възможно!

Статистик
Статистик
15 октомври 2019 18:01
Гост

На устния ще ги изпитва пак тази комисия, която им е осигурила отлична оценка на писмения, така че ….няма да се „издънят“

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 20:43
Гост

Нормално е да има много разочаровани, регламента е убийствен. За нито една друга правна професия не се иска минимум 4.5 на писмен. Навремето оспориха регламента за съдийските конкурси и вече няма минимален праг на писмения. Не виждам причина да не се въведе казус и тук и за ДСИ. Решаването на казус е много по обективно, отколкото да драскаш тикчета като на листовки. Реално с 4 на писмен можеш да станеш съдия, прокурор, следовател, нотариус, а тук не продължаваш. А едни лектори сгънаха едни кинти да водят подготвителни курсове за този конкурс, по 360 на участник взимаха. Интересно каква е успеваемостта… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
15 октомври 2019 9:59
Гост

Аз съм един от курсистите, но не и един от гениите на правната мисъл, които са изкласили… Смятам, че няма здравомислещ човек, еле пък юрист, който да си помисли, че от цяла България 54-ма са знаещите… Поне цакайте фино, а не толкова уродливо!

Прокурор
Прокурор
14 октомври 2019 20:33
Гост

Много е НЕ реално, за да е истина! Покажете теста с отговорите!

Адвокат
Адвокат
14 октомври 2019 19:57
Гост

Съдия по вписванията,назначен по чл.68,ал.4 от КТ-до провеждане на конкурса.Колегата работи безупречно около три години,за да получи на този изпит среден 3,00 ! Нещо ми намирисва на връзки и предварително уреждане на наши хора! Пояснявам,че не съм учавствувал в конкурса.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 20:34
Гост

Ако пък е работил повече години и го късат втори, трети път – какво ще значи?

адвокат
адвокат
18 октомври 2019 22:59
Гост

Познавам го и аз. Нелепа подигравка с всички. Не е само този изпит. Но ако мълчим, няма да се промени нищичко.

ужасТ
ужасТ
14 октомври 2019 18:28
Гост

Двойка по дефиниция значи пълна липса на знания. Хайде-ако имаш минимални знания-ще ти пишат среден, но при оценка двойка -въпросът е какво сте учили 5 години в Университета? Поне тройка да бяхте изкарали на подобен конкурс. Дали не следва лицата с двойка да минат на атестационен , проверовъчен държавен изпит наново?

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 18:39
Гост

Вижте регламента, дали имат 2 или 4 -все тая, не продължават.

много йористи, малко юристи
много йористи, малко юристи
14 октомври 2019 18:48
Гост

Четворка не е лош резултат, дори и да не продължаваш. Значи имаш добри знания, значи, че мама и тате с основание са те издържали 5 години. При двойка-какво си правил 5 години в университета, дали не е трябвал, дали не трябва да търсиш призванието си другаде-например като продавач в мол? А да-двойкаджиите със сигурност имат и отлични дипломи. Толкова по въпроса за Йоридическите факултети.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 19:33
Гост

Не, не следва да минават наново изпит. Ако сте се явявали щяхте да знаете какви бяха въпросите и съответно как бяха формулирани отговорите, а ако се вгледате внимателно в протокола би трябвало да Ви направи впечетление, че почти всички са отговорили на половината въпроси (което е оценка 2), а другата част са с над 32-39 верни отговора (оценка 5-6). Губят ми се някъде около 10 верни отговора??? А ако начина на оценяване беше друг? Всички трябваше да продължат, все пак 20 от 40 си е 50% и повече знания.

Дон Кихот
Дон Кихот
14 октомври 2019 21:19
Гост

Колега, вие колко пъти проверихте знанията си на тези конкурс/и, за да си позволявате да обиждате хората, които не са спрели да дерзят, а не само да дуднат по форумите и на пейките пред блока, колко големи капацитети са!? Те, за разлика от Вас, поне са решили да положат усилия да инвестират в себе си, налагайки си в така напрегнатото ежедневие да направят постъпки да преговорят материята и прочетат новостите за сметка на времето със семействата им, останалите неизбежни служебни ангажименти и най-вече за сметка на съня си..

Расколников
Расколников
15 октомври 2019 7:05
Гост

Гроздето е кисело. 5 години си учил в университета, поне тройка да не изкараш(особено, ако лицето има отлична диплома, какъвто е масовия случаи…) е трудно обяснимо. Че двойка и случаен от улицата ще изкара без проблеми. Лично аз -например-не се занимавам с наказателно право, имам хронична неприязън към НП- материя , но твърдя,че след под 1 месец четене набързо до час и половина на на ден за припомняне ще изкарам тройка. Да не изкараш поне тройка, но да си представил диплома с три шестици от държавните изпити?! Това е…губеща „инвестиция“ в образованието-явно е трябвало да учиш друго. да беше записал… Покажи целия коментар »

коко
коко
15 октомври 2019 14:51
Гост

Колега, я си напиши името и си покажи снимката ,че всички да видят дали ти отива да си толкова прост бе.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 23:02
Гост

До тук води задочното обучение в юридическите факултети.

анонимен
анонимен
15 октомври 2019 10:06
Гост

С удоволствие аз и колегите, които познавам, ще минем на всички държавни наново, може и по два пъти, че общо да станат три – за щастие. Да си изкарал чисто сам и честен отличие на държавните, да си перфектен професионалист и да си скъсан на подобен „изпит“! Моите уважения, но мислете повече преди да се изказвате житейски неподготвени!

пълна трегедия
пълна трегедия
14 октомври 2019 18:07
Гост

Този масов провал или е организиран и планиран, или е показател за срива на образованието по право! Което иу да е трагедията е пълна!

заинтригувана
заинтригувана
14 октомври 2019 17:54
Гост

дайте го този тест, дето ги накъса всичките! да го видим! направо не мога да повярвам, че е възможно толкова малко хора да изкарат 4,50, при това на тест! да нямаше отворени въпроси? дайте малко вътрешно инфо

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 18:40
Гост

Напълно подкрепям. Да публикуват теста и отговорите.

Обрат
Обрат
14 октомври 2019 16:48
Гост

От едната крайност на твърде много желаещи, минахме на другата – да не се знае дали ще се запълнят местата след устния изпит.

Колега
Колега
14 октомври 2019 16:43
Гост

Така е когато амбициите надхвърлят възможностите.

Все пак
Все пак
14 октомври 2019 16:44
Гост

Не е добре да се коментира отстрани, особено ако коментиращият не се е явил сам на теста.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 16:43
Гост

Брей, да не се окаже след устният, че няма достатъчно класирали се и не могат да запълнят местата.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 20:23
Гост

При тази ситуация устния изпит ще е формален.Има място за всички

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 20:14
Гост

Не е точно така. Половината от тези 54, дори и да минат устния, ще се елиминират взаимно заради дублиране на желанията (можеш да посочиш най-много две районни съдилища). И накрая пак ще има празни бройки и хора назначени до конкурс, без да са се явявали на такъв.

Кики
Кики
14 октомври 2019 16:39
Гост

Това показва, че тестът е бил доста сложен и най вече, че отговорите не са изтекли както при някои други конкурси.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 20:23
Гост

НЕ СЕ ЗНАЕ,ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА МОЖЕ И ДА СА ИЗТЕКЛИ!

Николов
Николов
14 октомври 2019 16:32
Гост

A работите могат ли да се видят, да се оспори оценката?

Йорданова
Йорданова
14 октомври 2019 16:45
Гост

Интересно как ще се оспори оценка от тест, който се проверява по шаблона на попълнените отговори, ама хайде.

Тома Неверни
Тома Неверни
14 октомври 2019 21:08
Гост

Ти можеш ли да си познаеш хиксчетата?!

Георги
Георги
14 октомври 2019 16:31
Гост

Чудя се какво е това поголовно късане, чак пък 4,50 да не могат да изкарат…

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 16:22
Гост

Брей, как така въпросите не са изтекли предварително? Браво.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 16:38
Гост

E, нямаме гаранции, но не е било масово 🙂

Хари
Хари
14 октомври 2019 16:47
Гост

Отдавна няма такива случаи на тези изпити. Това да не са кандидатстудентски изпити или матури в основното училище.

Човек
Човек
14 октомври 2019 16:21
Гост

Честна и обективна ми се струва цедката с труден изпит.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 16:19
Гост

Въпросникът е доволно обемист, но миналите писмения би трябвало да го покриват/

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 16:18
Гост

Ей сега вече ще е лошо за неуспелите.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2019 16:13
Гост

То само с искане не става…

математик
математик
15 октомври 2019 12:24
Гост

Брейййй, голям наплив и шумотевица за държавната ясла ! Гладен народ! Особено при тези около 60-юридически ПУЦ-а, които бълват ли бълват юристи, и чийто брой не намаляваме, въпреки че ЕС ще ни глобява. Абе хора, учете математика и биология, че по-лесно ще си намерите работа в цивилизования свят, където няма тикви от Банкя и вся осталая сволоч.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 13:56
Гост

Написали сте пълни глупости, за какво ще ни глобява ЕС и на какво основание. Най лесно е да се манипулират хората и да им се развява ЕС като някакъв санкциониращ орган. Това въобще не е така. Проблемите в образованието не са в университетите а в средното образование, където се провеждат редица експерименти с децата.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 9:15
Гост

Здравейте, аз съм също съм участник в конкурса. Резултата за мен бе разочароващ, защото се готвих усилено. Очаквах резултат 5.00. Всичко друго очаквах. Защо – поразпитах за този изпит, и стигнах до „Всичко вече е предварително заето, изпита е просто една формалност, за да се узаконят заетите вече места“. Така и стана. Само едно не проумявам, защо поне не сложиха реални оценки на всички останали, нека да са 4,00 или 3,00. Защо бяха тези масови двойки. Не мога да повярвам, че за този изпит сме се явили толкова „некадърни“ кадри и то всички със изискуем поне минимален стаж, което означава… Покажи целия коментар »