Над 40% от желаещите да станат младши съдии отпаднаха след писмения изпит. От 583 души, които се явиха на него на 14 април, 339 са допуснати до втората фаза на конкурса – устния изпит.

143 от кандидатите избраха да решават казус от гражданскоправните науки, а 440 – такъв от наказателноправните науки. Условието да продължат да се борят за общо 31 свободни места за младши съдии в окръжните съдилища беше да са изкарали над 4,50 на писмения изпит.

Днес Висшият съдебен съвет публикува резултатите от писмения изпит както и решенията на двата казуса – гражданскоправни и наказателноправни науки, които бяха изтеглени непосредствено преди провеждането му.

Освен това от съвета съобщиха, че устният изпит ще се проведе в периода между 14 и 19 май и 21 май 2018 г. Като беше обявен и графикът за явяване.

Утре пък предстои да се проведе последният от серията конкурси за младши магистрати – този за младши следователи. Там 605 допуснати за участие ще се борят за 12 свободни места за младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури.

Изпитът ще се проведе в три аудитории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – участниците с входящи номера от 1 до 100 ще бъдат в аудитория 255, тези с номера от 101 до 505 са разпределени в аудитория 272, а тези с номера от 506 до 605 – в аудитория 292.

Изпитът ще започне в 9 ч., а кандидатите ще решават казус по наказателноправни науки, както и тест с въпроси от правото на Европейския съюз и в областта на правата на човека. Изпитът ще продължи пет астрономически часа.

Пропускателният режим ще се осъществява от Главна дирекция „Охрана”. В изпитната зала няма да бъдат допускани кандидати с мобилни телефони, компютри или други технически устройства. Не се разрешава и използването на съдебни и тълкувателни решения или друга съдебна практика. В тази връзка явилите се на изпита следва да носят нормативни актове без такива приложения или при наличие на такава практика същата да е ограничена по начин непозволяващ ползването ѝ, припомниха от ВСС.

И изрично отбелязаха, че организаторите по провеждането на конкурса нямат ангажимент за осигуряване съхранението на мобилни телефони или други технически средства.

Влизането в сградата на Софийския университет ще е само откъм ул. „Св. Климент Охридски” № 6, през бариерата на вътрешния двор. Достъпът до залите е от 7 ч.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
27 април 2018 19:08
Гост

Следователите ще минат с 80 процента успеваемост, вервайте ми.

5-ко
5-ко
27 април 2018 16:02
Гост

Явно тук не може да се преписва.

тодор
тодор
27 април 2018 15:51
Гост

Голямо шкарто, но истината е, че се възхищавам на авторите на казусите, винаги ги чета с интерес, нищо, че съм завършил преди 25 години 🙂

следовател
следовател
27 април 2018 15:28
Гост

Хайде успех, колеги, дано не се падне сложен казус. Като гледам тези от изпита за съдиите, няма страшно. Имаме нужда от млади хора. Професията няма да умре!