Над 300 акта е съставило МВР на хора, които се разхождат на групи и се събират в паркове. Това обяви днес пред „Нова телевизия“ главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов. Толкова е и броят на започналите разследвания срещу хора, които са нарушили задължителната карантина.

„Забраната е за паркове и градинки, за обществените места има забрана за струпване на хора. У нас има съставени над 300 акта за такива нарушения. Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани“, каза Иванов.

Глобите са от по 5000 лева, а вчера столичната полиция обяви, че в София са санкционирани 72 души. Глобените в Пловдив пък бяха 92, след като от Националния оперативен щаб обявиха, че там хората най-малко спазват ограниченията.

След обявяването на извънредното положение, здравният министър Кирил Ананиев издаде и заповед, с която беше забранено събирането на повече от двама възрастни и на открити обществени места. От щаба пък предупредиха, че при неспазване на мерките, те ще бъдат затегнати и ще бъде въведено правило хората да напускат домовете си само с декларация, подобно на процедурата за излизане от градовете.

„Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко. Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко“, коментира днес главният секретар на МВР и определи като „супер безотговорно и супер нагло“ неспазванто на изискванията.

Той разкри, че до момента поставените под карантина са 25 000, но броят им постоянно се променя, а при нарушения веднага се образуват досъдебни производства.

Преди три дни в София беше задържан 36-годишният бизнесмен Георги Божков, който се завърнал от Швеция през Германия и трябваше да бъде под задължителна карантина, въпреки че тестът му за коронавирус е бил отрицателен. Мъжът обаче не спазил карантината и дори се похвалил, че не е подписал декларацията пред полицаите на границата, след което престоя 72 часа в ареста, а вчера Софийският районен съд го освободи срещу гаранция от 10 000 лева.

Миналата седмица обвинения за нарушена карантина и заблуждаваща информация във Фейсбук получи и икономистът Владимир Каролев, който беше задържан за 24 часа и освободен след това под гаранция от 50 000 лева.

„Ние не сме против някой да критикува, но по никакъв начин не трябва да се създава паника“, каза по този повод Ивайло Иванов.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ирена Павлова
Ирена Павлова
30 март 2020 21:31
Гост

Въпросът кога е законно да се налагат глоби за разходки, защото май не е във всички случаи като се разхождаш.
https://petkovalegal.com/глоба-за-разходка-при-извънредно-поло/

ГигенВиген
ГигенВиген
30 март 2020 10:37
Гост

Чрез пресиране на народа ще се спре вируса. Защото без преса той ще си действа, като маймуна.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 12:25
Гост

Точно в този момент нямаме нужда от повече пресиране.

адв. Маринков
адв. Маринков
30 март 2020 10:36
Гост

Те в Бургас прибраха пейките, а кмета каза, че като ги е приканял съгражданите си да се приберат и те дори са го псували. Да им формира отряди да пазят да не се влиза в паркове и градинки. Зандан бе.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 12:30
Гост

За такива само ефективна присъда. Да видим как ще псуватот там.

Дабъл
Дабъл
30 март 2020 10:35
Гост

В България има две групи хора – тези, които помагат с пари и си седят у дома и тези, които не е….т изобщо и не им дреме ма хич.

Кирова
Кирова
30 март 2020 10:35
Гост

Е баш заради втория тип се разпространява тая гнус и в прибавка трябва точно заради тях да се затвори всичко в градовете!

Иванова
Иванова
30 март 2020 10:34
Гост

Вижте, да не си правим илюзия призова Мутафчийски. Да не си правим илюзия, че вируса поразява само старците. Но аз предлагам да не си правим илюзия, че хората са отговорни. Те не излизаха, само когато беше студено. В останалото време си действаха както им дойде. Пускайте военните и това .е

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 12:31
Гост

Да бе, запътили са се на пазар за промоции и само щъкат наляво надясно. Никакво чувство за самосъхранение.

Romenova
Romenova
30 март 2020 10:33
Гост

Да видите в Англия как бързо бързо и без да е казал министър председателя каквото и да било, хората си напазаруваха и се прибраха по домовете си. В България обаче ти му викаш да се прибере, то говедото излиза.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 12:32
Гост

Всички на опаки, а ние на терсене. В кръвта ни е като че ли.

Тодор Р
Тодор Р
30 март 2020 10:32
Гост

Вижте, не може едни хора да седят у дома и да се пазят, а други да си правят майтапи и да излизат по паркове и градинки. И стари и млади.

Руменов
Руменов
30 март 2020 10:24
Гост

Аз призовавам органите на реда да започнат по-активно да следят и да налагат не само глоби, но и затвор. Защото племенничката ми е младо момиче, а не може да излиза. Обаче го снимат някакъв келеш как се ребчи пред блока, че той видиш ли излизал и като му правят забележка съседите и той им се дърви.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 12:33
Гост

Глоба, а ако не се разбира-ефикасна присъда. Не зная как може да ги накараш тези да се въздържат малко поне.

Емилиева
Емилиева
30 март 2020 10:23
Гост

Е бива ли такова нещо егати. Ние се стремим да се пазим и да не излизаме. Млади хора сме и също искаме да излизаме. Обаче не го правим. за да може един дето е тарикат да излиза и да се прави на бушон!

Василева
Василева
30 март 2020 10:23
Гост

Ма не да го глобите. Затворете ги в затвор. Нали трябва да НЕ излизат.